Linux u školi

Ukratko se predstavite.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
Dobrodošli na forum portala linuxzasve.com. Ovo je mjesto gdje se ukratko možete predstaviti - slobodno otvorite novu temu i ukratko nam recite nešto o sebi. Također, poželjno je odmah ispuniti profil sa informacijama (Profil/Postavke, gore lijevo).
tmb
Spol: Ž

Linux u školi

Post Postao/la tmb »

Pozdrav, učiteljica sam informatike i želim uvesti linux u svoju učionicu.
Vidjela sam da je prije godinu dana bilo mnogo postova i tema jednostrano (MS) orjentiranim udžbenicima informatike.
Koliko mi se čini stvar je pala u vodu. Molim Vas da me razuvjerite, ako se ipak dogodio neki pomak.
Ja mislim da je plemeniti cilj, promijeniti način poučavanja informatike u školama.

Upravo sudjelujem na Slobodnom festivalu 3 u čakovcu www.slobodnifestival.info i koliko mi se čini ima mnogo zainteresiranih. Oni su me i uputili na ovaj forum. Do sada sam mislila da ovdje nitko ne razmišlja o edukaciji :oops:

Ako ima neki topic na tu temu, molim uputite me.
Pozdrav!
Ljubav i sreća ne ovise o brojevima.
sh0ck-eR
Spol: M

Re: Linux u školi

Post Postao/la sh0ck-eR »

tmb je napisao/la:Pozdrav, učiteljica sam informatike i želim uvesti linux u svoju učionicu.
Vidjela sam da je prije godinu dana bilo mnogo postova i tema jednostrano (MS) orjentiranim udžbenicima informatike.
Koliko mi se čini stvar je pala u vodu. Molim Vas da me razuvjerite, ako se ipak dogodio neki pomak.
Ja mislim da je plemeniti cilj, promijeniti način poučavanja informatike u školama.

Upravo sudjelujem na Slobodnom festivalu 3 u čakovcu http://www.slobodnifestival.info i koliko mi se čini ima mnogo zainteresiranih. Oni su me i uputili na ovaj forum. Do sada sam mislila da ovdje nitko ne razmišlja o edukaciji :oops:

Ako ima neki topic na tu temu, molim uputite me.
Pozdrav!
Posalji zahtjev u MZOS. :) Takoder smatram da bi djecu trebalo poduciti ponesto o Open Source-u,interakciji s Linuxom i sveopcem nacinu rada Linux OS-a.Sve se da sredit nemoj odustat.

welcome
Gigolo

Post Postao/la Gigolo »

TMB, blagoslovljena bila!! A dobrog nicka, Gospe ti sinjske!! Samo naprid i ustraji u svom naumu. Ode ima pametnih ljudi i nadam se da su spremni na suradnju. Usput, ja ne spadan u te pametne.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Najprije te lijepo pozdravljam i želim ti dobrodošlicu na ovaj forum!
welcome
Drago mi je da ima nastavnika koji prepoznaju da postoje rješenja koja njihovim učenicima mogu pružiti dobru edukaciju, a ne prisiljavaju roditelje na kupnju skupog softvera, ili na jedan vid kriminala korištenjem piratskog softvera.
Što se tiče inicijative uvođenja Linuxa u škole, do kuda je stvar došla će ti najbolje znati odgovoriti Grof. Nešto je pokrenuto u suradnji s OpenHr, ali ne znam kako stvari sada stoje. Bude ti sigurno Grof javio.
Pa onda vidite da li postoji mogućnost oživljavanja, ili ubrzavanja procesa.
Nadam se da ćeš postati redovni posjetitelj ovog foruma, a ako budeš imala neku pametnu ideju slobodno javi. Tu se uvijek nađe nekoliko ljudi koji su spremni odvojiti dio slobodnog vremena za širenje Linuxa i open source filozofije. :-)
tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Uh, malo razmišljam o tome što bi trebalo klincima predavat i stvarno ne znam.
Mene su učili MS Word/Excel/PowerPoint, SketchPad, Qbasic i Leo Budin: Informatika 1 u prvom razredu gimnazije. O linuxu u službenom programu ni riječi, ali profesor mi je uvalio Slackware 8 i tu sam ja počeo s linuxom.

Zanima me da li postoji neki službeni program po kojem se radi. I kakav točno program na faksu imaju ljudi koji to predaju. Znam da profesori matematike na mom faksu (PMF-MO Zagreb) na prvoj godini imaju Praktikume na kojem rade MS Office i Mathematicu i nadopunite me kaj još.

Zanima me što bi bilo najkorisnije učit djecu u osnovnim i srednjim školama.
Mathematicu, R, vi, OpenOffice, c ... ?
Informatika kao nadopuna ostalim predmetima bi bila zanimljiva npr. učit latex za kemiju ili matematiku, gnu plot možda? Stvarno ne znam, nabacujem riječi bez veze.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... f=22&t=585
Evo odavde je sve počelo, pa ako se nekom čita ...
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ima u tom polju već resurasa, pa čak i službenih, npr.
https://lms.carnet.hr
http://e-knjiznica.carnet.hr/e-knjige

A što točno djeci u školama predavati o otvorenom kodu i Linuxu je pitanje. Profesori se moraju držat programa s određenim postotkom vremena, a određeni postotak mogu sami kreirati program, ne? :misli
Koliko je to vremena?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
tmb

Post Postao/la tmb »

Pozdrav svima!
Baš mi je drago što ste mi se javili a i što ste se zainteresirali za temu :-) 70 pregleda u dva dana wow! :-)
Nastavni plan i program za informatiku izrađen je u skladu s HNOS-om i u njemu se baš nigdje ne spominje koji se programi moraju koristiti u nastavi.
Znanja koja učenici moraju steći su opisana npr. na sljedeći način:
20. Oblikovanje teksta
Ključni pojmovi: označivanje nabrajanja u tekstu, umetanje objekata (slika, simbola, broja stranica).
Obrazovna postignuća: oblikovati tekst umetanjem simbola, slike, obruba i ostalih efekata.

Bitno je da učenici nauče kako nešto učiniti neovisno o programskoj opremi koju koriste. No, nažalost ministarstvo je kupilo licence za Microsoftove proizvode, a i nakladnici izdaju knjige bazirane na Microsoftu jer misle da nitko ne koristi linux, pa im se neće isplatiti tiskati takve udžbenike.

osim toga u državnom vrhu postoji sklonost Microsoftu, pa je tako komisija odobrila udžbenike školske knjige za 6. razred gdje se jedno poglavlje naziva MS Word, a drugo MS PowerPoint.

Što se tiče poučavanja na PMF- Matematičkom odjelu, tamo se jasno i glasno kaže da udžbenik nije sveto pismo nego samo primarni izvor znanja. Nažalost učitelji udžbenike koriste kao jedini izvor znanja, a pogotovo od kad su izdavači uz udžbenike počeli učiteljima davati i pripreme za sat i popratne materijale.

ja sam odlučila napraviti vlastite materijale i udžbenik baziran na linuxu. Voljela bih da mi se pridruže i ostali učitelji koji misle isto.

Pozdrav svima!
tmb

Post Postao/la tmb »

Gigolo je napisao/la:TMB, blagoslovljena bila!! A dobrog nicka, Gospe ti sinjske!! Samo naprid i ustraji u svom naumu. Ode ima pametnih ljudi i nadam se da su spremni na suradnju. Usput, ja ne spadan u te pametne.
Hvala, hvala! Ni tvoj nick nije loš. Mora da ne odgovara tvojoj pravoj pojavi, kao ni meni moj rofl
Sve je dobro dok si spreman na suradnju bio pametan ili ne :-)
tmb

Post Postao/la tmb »

Suko je napisao/la:http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... f=22&t=585
Evo odavde je sve počelo, pa ako se nekom čita ...
E, to sam pročitala čak i prije nego što sam se registrirala na forumu. Hvala!
Odgovori