Sada je: 21 ruj 2018, 02:47.
Ukratko se predstavite.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
Dobrodošli na forum portala linuxzasve.com. Ovo je mjesto gdje se ukratko možete predstaviti - slobodno otvorite novu temu i ukratko nam recite nešto o sebi. Također, poželjno je odmah ispuniti profil sa informacijama (Profil/Postavke, gore lijevo).
Kao prvo da sve linuxase pozdravim. Nova sam i trebam vasu pomoc a i putem vas se moze puno naucit.

Trebam vasu pomoc. Imam Ubuntu 16.04 i ne otvara mi menadjer ubuntu. U terminalu neznam sta bih trebala upisat da bih aktivirala menadjer. Ovo je veliki problem kod Ubuntu jer sve ide preko menadjera. I sami znate da nema sanse nesto da instaliram ili aktiviram bez njega.
Vec mi ga je dosta i zelim nesto drugo instalirat ali i to drugo ne mogu instalirat kad ne mogu narezat na DVD jer
Brasero snimatelj diskova prvo moram instalirat. Kao sto vidite, ne mogu se pomaci, vezane ruke imam.
Da li postoji nekakova opcija virtualnog narezivanja DVD ili instalacije online?
Ili da mi napisete sta trebam upisati u terminal, mozda je dobro da mi napisete a ja samo da kopiram zbog sigurnosti pravilnog rada.
Zahvaljujem svima, sve je dobro doslo. pozdrav
Postovi: 5
Postovi: 5
Pridružen/a: 25 svi 2018, 14:03
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Kako stoji ovdje: https://askubuntu.com/questions/781255/ ... pen-at-all

probaj u terminal upisati
Kod: Označi sve
sudo apt-get update


To mi izgleda kao najjednostavnije i najbezbolnije od tamo predloženih rješenja.
Avatar
Postovi: 786
Postovi: 786
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 57 puta
Primio/la zahvalu: 83 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Pozdrav i dobrodošla! Na ubuntoidima alat za nadogradnju, pretragu i instalaciju iz repoztorija zove se apt. Dakle, ako želiš instalirati brasero (zar više ne dolazi po defaultu?) upisat ćeš u terminalu:
Kod: Označi sve
sudo apt install brasero

Pa stisneš Enter. Pitat će te tvoj korisnički password ali ga nećeš vidjeti prilikom upisivanja (iz sigurnosnih razloga). Enter tipkom potvrdiš lozinku i samo čekaš da se instalacija završi (opet će doći do prompta).

Moj ti je savjet da probaš Linux Mint ili čak Manjaro. Obe distre su bolje od Ubuntua (a bolje i kotiraju na distrowatch.com).
Arch Linux Install Script
Hash Checker
I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6109
Moderator
Postovi: 6109
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 256 puta
Primio/la zahvalu: 317 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
Rudar, zar ne razumijes, pa napravim update ali ne moze se otvoriti terminal.
Pa i jeste u tome problem sto nema sanse otvoriti terminal, zato i pitam jer ne mogu napraviti instalaciju itd. To je dobar sistem jer ti drugi ne mogu instalirati online ali je gadan kad zakaze.
Hajde recite mi gdje vam mogu snimljeni terminal poslati pa da vidite sta je u pitanju?
Ma imala sam Linux Mint, lijep je za oko ali SERVER cesto pada i to me je zivciralo. Mene bolje zanima malo bolje i razvijenije Linux OS primjer, Kali pa jos jedan koji ima 750 alata, hm mislim da je hawk linux itd. Trebam napredovati a ne sjediti na jednom linuxu pa evo ovako upoznajem mane Ubuntu. Inace je super za one koji ne idu dalje.

Uz to da vam odmah napomenem, ostecen mi je DVD sa kojeg kopiram Ubuntu a trenutno sam bogu za nogu pa nemam uza se USB. Pokusala sam vise puta instalirati jedan do drugog nebi li nesto uspjela uciniti, aktivirati, update itd., ali nema sanse.
Postovi: 5
Postovi: 5
Pridružen/a: 25 svi 2018, 14:03
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
A sad jos jedno pitanje, kako osposobiti terminal da normalno radi?
Postovi: 5
Postovi: 5
Pridružen/a: 25 svi 2018, 14:03
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Hvala Rudar za stranicu https://askubuntu.com/questions/781255/ ... pen-at-all , tu sam nasla odgovor. Ako netkom bude trebalo neka kopira u terminal:
da bi ste deinstalirali i instalirali
To uninstall Software Center:

sudo apt-get remove software-center
sudo apt-get autoremove software-center
To re-install Software Center:

sudo apt-get update
sudo apt-get install software-center
Postovi: 5
Postovi: 5
Pridružen/a: 25 svi 2018, 14:03
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
katrin53 je napisao/la:A sad jos jedno pitanje, kako osposobiti terminal da normalno radi?

Ako ti terminal ne radi, kako si napravila ovo dole:

katrin53 je napisao/la:Hvala Rudar za stranicu https://askubuntu.com/questions/781255/ ... pen-at-all , tu sam nasla odgovor. Ako netkom bude trebalo neka kopira u terminal:
da bi ste deinstalirali i instalirali
To uninstall Software Center:

sudo apt-get remove software-center
sudo apt-get autoremove software-center
To re-install Software Center:

sudo apt-get update
sudo apt-get install software-center

:hmm
Arch Linux Install Script
Hash Checker
I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6109
Moderator
Postovi: 6109
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 256 puta
Primio/la zahvalu: 317 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce
:lol:
Cooleech, :bravo
Avatar
Postovi: 786
Postovi: 786
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 57 puta
Primio/la zahvalu: 83 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Cooleech je napisao/la:
katrin53 je napisao/la:A sad jos jedno pitanje, kako osposobiti terminal da normalno radi?

Ako ti terminal ne radi, kako si napravila ovo dole:
...

U rescue konzoli ili to isto sa Ctrl-Alt-F2 npr.?
Ili samo nije bilo sličice na koju treba kliknuti pa je pomoglo Ctrl-Alt-T?
Avatar
Postovi: 1805
Postovi: 1805
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 322 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Danas samo da vas obavjestim, odmah sam to uredila kako ste mi napisali. Veliko hvala, pored vas majstori nece moci zaraditi na nama.
Postovi: 5
Postovi: 5
Pridružen/a: 25 svi 2018, 14:03
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.