Imam ideju za jedan dulji i veći projekt. Ajmo zajednički napisati jedan GUI za kompletnu konfiguraciju Debian sustava, i to kada kažem Debian, mislim debian i derivativi. Ideja je da taj kontrol centar sposoban konfigurirati sve iz GUI-ja, tipa rc.d, init.d, dpkg-reconfigure, audio, video, sve mrežne postavke, firewall, dekstop, ... Što kažete? Svakako, neznam sve to uraditi, ali pisanjem tog program ču naučiti.
Moja ideja je da se program napravi tako da:
1. Ima što manje dependency-a, dakle da se ne pozivaju nikakvi programi osim osnovnih tipa grep, cat.
2. Da se sve odvija transparentno, tj. da je moguć prikaz točno što i koja se skripta izvodi.
3. Da je prijevod moguć samo mijenjanjem jedne tekstualne datoteke, umjesto nekih kompleksnijih riješenja
4. Kompletna konfigurbilnost programa (u slučaj uda nekto ima recimo, rc.d na drugoj lokaciji ili ima opcionalen elemente u drugim direktorijima, kao i mogučnsot altenativne lokaciej xorg.conf).
5. Da sam program sarži help datoteku koja objašnjava svaki aspekt programa, što može konfigurirat, što je to što se konfigurira te čemu to služi općenito u sistemu.
6. Sam program ne bi smio biti pisan tako da izgleda jako lijepo vizualno, nego da je lagan za korištenje, brz i efektivan.
S tim u svezi, imao sam na umu da uradimo nešto u stilu xine, da ima user-level prikaz. Korisnik odabere koliko zna, i
samo se takve opcije prikazuju, no moguće je naravno prikazivanje i svega.
7. GUI mora biti pisan da radi na GNOME/KDE/*box, icewm,... idealno bi bilo nešto što ne zahtjeva KDE ili GNOME
instaliran. Jedino ako tko hoće paralelno voditi qt, gtk verzije. hm.
Shvačam da je ovo glomazan projekt, no svi će mo naučiti jako puno u pisanju ovoga. Zamislio sam da ovo bude neki Yast za debian, ali bolji. Daleko bolji i močniji. Što kažete?