Sada je: 15 pro 2019, 22:40.
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Radio sam installaciju po uputstvu koje se nalazilo na cd-u u /root tj. installation guide. installaciju ja odradim tu nema problema nikakvog. Nego problem nastupa prilikom podizanja archa udev je 3-4 stavka koja se dize prilikom boot-a i jednostavno nece da se podigne... ctrl+alt+f... ne pomazu jer na nista ne reaguje tako da ne mogu intervenisati sto je najveci problem u svemu...
Postovi: 129
Postovi: 129
Pridružen/a: 20 kol 2008, 21:56
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
OS: Arch
Kad zašteka udev problem je vjerojatno s nekim driverom/hardverom. Imaš li što egzotično od hardvera (wireless, grafička)? Ako imaš, blacklistaj ga za početak :-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Avatar
Moderator
Postovi: 4059
Moderator
Postovi: 4059
Pridružen/a: 15 svi 2008, 18:05
Lokacija: Hamburg, DE
Podijelio/la zahvalu: 111 puta
Primio/la zahvalu: 183 puta
Spol: M
OS: Fedora/KDE
Starting full system upgrade...
:: Replace python2-udev with community/python2-pyudev? [Y/n]

trebam li potvrditi ili ne?
sorry ako sam fulao postati u pravu temu.
"Bolje je šutjeti i bit smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"
Avatar
Postovi: 240
Postovi: 240
Pridružen/a: 02 kol 2012, 09:56
Lokacija: Pakrac
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Neki Os!
Bolje danas nemoj ništa dirati. Evo što se kod mene događa na desktop kompu (laptop neću ni pokušavati):
Kod: Označi sve
yaourt -Syyu
:: Synchronizing package databases...
 core                                                       107.7 KiB   459K/s 00:00  100%
 extra                                                     1433.8 KiB   656K/s 00:02  100%
 community                                                 1790.2 KiB   685K/s 00:03  100%
 multilib                                                    92.8 KiB   732K/s 00:00  100%
 archlinuxfr                                                 32.4 KiB   421K/s 00:00  100%
error: failed to prepare transaction (unexpected error)
:: Starting full system upgrade...


Pa sam probao s pacmanom (imam backup, pa rekoh da vidim što će biti kad za sve odgovorim s y):
Kod: Označi sve
pacman -Su
:: Starting full system upgrade...
:: Replace python-imaging with community/python2-imaging? [Y/n]
resolving dependencies...
warning: cannot resolve "gnome2-python", a dependency of "gnome-python-desktop"
:: The following package cannot be upgraded due to unresolvable dependencies:
      gnome-python-desktop

Do you want to skip the above package for this upgrade? [y/N] y
looking for inter-conflicts...
:: python2-simplejson and python-simplejson are in conflict. Remove python-simplejson? [y/N] y
:: python2-pysqlite and python-pysqlite are in conflict. Remove python-pysqlite? [y/N] y
error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: mysql-workbench: requires python-pysqlite


Kratka pretraga Arch foruma i google mi ne daju nikakve odgovore, a iskreno trenutno mi lijeno dalje prtljati. Nisam danas baš raspoložen za Archeve hireve. (Sinoć mi se Ubuntu 12.04 na laptopu totalno skršio nakon updatea, jedva nekako dobio GUI nazad, a i Archa mi bio maknuo iz boot menija).

EDIT: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=150859
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
Da hirovit je danas, prilikom pokušaja instalacije mi je konstantno izbacival da connection time-out, problem je bio u tom što se ipv6 trjebal onemogućiti u kernel parametrima i kad je sve završilo syslinux se odbija učitati. Ajmo na novo sbatine .
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.



Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Avatar
Postovi: 2254
Postovi: 2254
Pridružen/a: 11 svi 2009, 16:26
Lokacija: /dev/pts/0
Podijelio/la zahvalu: 11 puta
Primio/la zahvalu: 94 puta
Spol: M
OS: Arch Linux x86-64 subtle
Ako sam dobro shvatio, ove zamjene pythona što se javljaju pri upgradeu sustava odnose se na pakete instalirane iz Aura, zar ne? Zar bi trebalo obrisati sve pakete installirane iz aur-a pa in nanovo instalirati nakon upgradea sustava?
"Bolje je šutjeti i bit smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"
Avatar
Postovi: 240
Postovi: 240
Pridružen/a: 02 kol 2012, 09:56
Lokacija: Pakrac
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Neki Os!
Ne, nije ono bilo u AUR-u. Evo, sinoć sam napravio upgrade bez problema. To su oni bili nešto privremeno zbrljali. S AUR-om je malo problematičnije jer ovi što održavaju nisu baš tako ažurni kao što su u službenim repoima, pa zna biti problema.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
probao sam googlati output što mi je izbacio u terminalu i našao sam na arch forumu neki post što je navodio da ima problema sa aur paketima. Ugl, bitno da sada sve šljaka. thnx!
"Bolje je šutjeti i bit smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"
Avatar
Postovi: 240
Postovi: 240
Pridružen/a: 02 kol 2012, 09:56
Lokacija: Pakrac
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Neki Os!
Napokon sam na kanti prešao u potpunosti na systemd. Sve je prošlo bez većih problema osim dvije stvari.

Prvi problem: iz KDE-a ne radi shutdown. Iz terminala ili KDM-a radi. Razlog je što je iz KDE-a pozivan halt umjesto poweroff. Postoje dva rješenja, oba su jednostavna:

  • pod System Settings > Login Screen > Shutdown > Halt: upisati: /usr/bin/systemctl poweroff (za reboot, upisati reboot umjesto poweroff, naravno)

    ili

  • instalirati systemd-sysvcompat - poweroff bi trebao raditi bez ikakvih promjena. Međutim kod mene je bilo upisano /sbin/halt, a systemd halt tretira drugačije od poweroff-a. Halt poisključuje sve živo, isto kao poweroff, samo razlika je što halt ne isključi i sam komp na kraju. Rješenje je upisati ono iz prve točke (/usr/bin/systemctl poweroff) ili /sbin/shutdown -h -P now (nisam probao upisati samo /sbin/poweroff - trebalo bi raditi).
    https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?pid=1177651

Drugi problem: Samba, odnosno nmbd se ne podigne kako treba. smbd je ok:
Kod: Označi sve
nmbd.service    loaded failed failed        Samba NetBIOS name server
smbd.service    loaded active running       Samba SMB/CIFS server


Ako upišem systemctl start nmbd.service sve bude ok. Ne podiže se samo pri bootu.
Kod: Označi sve
# systemctl start nmbd.service
nmbd.service    loaded active running       Samba NetBIOS name server

Ovo i s tim povezana tema na Arch forumu nisu mi pomogli. Već imam After=network.target u nmbd.service datoteci. Sambu ne koristim baš često, više je tu za druge kad trebaju nešto s mog kompa. Zato mi ovo i nije nešto jako važno, ali je ostalo neriješeno jer ne znam što trebam. Samba i nmbd očito rade, samo se nmbd iz nekog razloga ne pokreće pri bootu. Prije prelaska na systemd je radilo kako treba.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
Starting full system upgrade...
:: Replace python2-udev with community/python2-pyudev? [Y/n]

Odgovorio sam Y i reče pacman da ne može zamijeniti jer ntm programčić koristi python. Izbrisao ntm, pokrenuo upgrade i sve prošlo ok. JEdino sam morao pri ponovnoj instalaciji ntm-a urediti pkgbuild i staviti python2-notify umjesto python-notify.
"Bolje je šutjeti i bit smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju!"
Avatar
Postovi: 240
Postovi: 240
Pridružen/a: 02 kol 2012, 09:56
Lokacija: Pakrac
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Neki Os!

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.