Sada je: 06 kol 2020, 20:56.
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

dupin je napisao/la:Za sada sam primjetio da ne rade,a nude se opcije u skripti,dvije stvari

1.autologin
2.raspored tipkovnice

nakon svakog reboota moram ponovno namjestiti raspored tipkovnice. :sokiran

Autologin fejla iz nekog razloga, ali se lako podesi:
Kod: Označi sve
su (ulogiraš se kao root, pa)
nano /etc/slim.conf

Potraži:
Kod: Označi sve
#autologin no

i zamijeni s:
Kod: Označi sve
autologin yes
(ukloni ljestve i no promijeni u yes)

Zatim potraži:
Kod: Označi sve
#default_user simone

i zamijeni s:
Kod: Označi sve
default_user tvoje-korisničko-ime

tvoje-korisničko-ime zamijeni sa svojim korisničkim imenom (gianni ako se dobro sjećam).
Što se tiče tipkovnice, riješeno je u novoj verziji skripte. Još nije skroz gotova, ali možeš ručno popravit stanje:
Kod: Označi sve
su (ulogiraš se kao root, pa)
echo -e "Section \"InputClass\"\n   Identifier \"system-keyboard\"\n   MatchIsKeyboard \"on\"\n   Option \"XkbModel\" \"pc105\"\n   Option \"XkbLayout\" \"hr\"\n   Option \"XkbVariant\" \"\"\nEndSection" > /etc/X11/xorg.conf.d/20-keyboard.conf

i to je to.

Domi, napravi što ti je Vlado rekao. ;)
Ako ponovo vidiš onu sliku, znači da ti i dalje podiže live iso, a ne ono što si instalirao. ;)
Ako znaš kako, najbolje ti je "izbacit" iso iz boota. Ako ne, onda ideš na boot existing os. Samo enterom potvrdiš i to je to.

EDIT:
  • Domi, nikad vidio ovo tvoje! :D
  • Ispravke kod zadnjeg seta naredbi za dupina. ;)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6363
Moderator
Postovi: 6363
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 272 puta
Primio/la zahvalu: 345 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Morati ćemo nekoliko podtema otvoriti:
Instalacija Archa
1. Ručno
a) na hard
b) u VB

2. Pomoću skripte by Cooleech
a) na hard
b) u VB

;) ;) ;)
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5851
Moderator
Postovi: 5851
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 206 puta
Primio/la zahvalu: 261 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
Vl@do je napisao/la:Morati ćemo nekoliko podtema otvoriti:
Instalacija Archa
1. Ručno
a) na hard
b) u VB

2. Pomoću skripte by Cooleech
a) na hard
b) u VB

;) ;) ;)

Pa ajde u VB 5x sam ga već instalirao i niš :)
zole052 je napisao/la
i google vjerojatno zna i koliko im je piso dugacak a smeta ih ubuntu spyware :lulz
Avatar
Postovi: 4468
Postovi: 4468
Pridružen/a: 28 ruj 2009, 07:04
Lokacija: Kastav-Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 52 puta
Primio/la zahvalu: 56 puta
Spol: M
OS: Mint Cinamon
Za VBox ti ne treba live CD, nego .iso dižeš iz svoje mape.
U VB-u podesiš ovako:
slika
Zatim samo pokreneš sa start i koristiš ovih nekoliko redaka.
Kod: Označi sve
# loadkeys croat
# wget http://goo.gl/XOWg71
# sh XOWg71

Ja sam tako radio u virtualki, MATE i Xfce i sve radi.
Zadnja izmjena: Vl@do; 09 pro 2013, 16:30; ukupno mijenjano 3 put/a.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5851
Moderator
Postovi: 5851
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 206 puta
Primio/la zahvalu: 261 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
Ljudi moram vas ispraviti jer bi netko nešto krivo mogao skužiti, skraćenica VB se uglavnom koristi za Visual Basic, za VirtualBox je bolje koristiti skaćenicu VBox.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.

Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Avatar
Postovi: 6781
Postovi: 6781
Pridružen/a: 06 lis 2011, 01:29
Lokacija: ~$
Podijelio/la zahvalu: 145 puta
Primio/la zahvalu: 58 puta
Spol: M
OS: Ovisi za sta
Hvala max, primljeno na znanje.
@domi, sa particioniranjem u VBoxu se ne moraš puno zamarati. Skripta će sve napraviti. samo kad te pita koju ćeš particiju odabrati za root, home i swap, reci samo 1.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5851
Moderator
Postovi: 5851
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 206 puta
Primio/la zahvalu: 261 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
@ Cooleech

Tipkovnicu sam namjestio sam,ali mi je dobro došlo ovo za autologin. Sada sve radi kako bi trebalo. :kava
Nema veće religije od istine!
Avatar
Postovi: 2061
Postovi: 2061
Pridružen/a: 05 tra 2008, 22:38
Lokacija: Zadar
Podijelio/la zahvalu: 28 puta
Primio/la zahvalu: 75 puta
Spol: M
OS: Debian
Vl@do je napisao/la:Zatim samo pokreneš sa start i koristiš ovih nekoliko redaka.
Kod: Označi sve
# loadkeys croat
# dhcpcd
# pacman -Syy
# pacman -S wget
# wget http://goo.gl/XOWg71
# sh XOWg71

Ja sam tako radio u virtualki, MATE i Xfce i sve radi.

Vlado, opet si dodao one nepotrebne naredbe! :D
Ne treba ti pokretat dhcpcd niti wget instaliravat. Dhcpcd se pokrene automatski, a wget je već na mediju. :)
Dakle, ide samo:
wget http://goo.gl/XOWg71 && sh XOWg71

:)

EDIT:
Eventualno, da vam je lakše nać sve znakove na tipkovnici:
loadkeys croat && wget http://goo.gl/XOWg71 && sh XOWg71
Zadnja izmjena: Cooleech; 05 pro 2013, 18:45; ukupno mijenjano 1 put/a.
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6363
Moderator
Postovi: 6363
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 272 puta
Primio/la zahvalu: 345 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
@Cooleech, samo sam copy/paste prijašnji post. Evo ispraviti ću oba.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 5851
Moderator
Postovi: 5851
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 206 puta
Primio/la zahvalu: 261 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
kako da instaliram broadcom bežičnu....čitam i nikako da skontam....inače instalacija prošla od prve....
Avatar
Postovi: 693
Postovi: 693
Pridružen/a: 15 stu 2011, 20:41
Lokacija: Bjelovar i okolica
Podijelio/la zahvalu: 43 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Fedora 32/KDE

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.