Sada je: 30 svi 2020, 08:32.
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Bok,

instalirao sam na laptop Archbang na kojem je prvo instaliran Windows 8. Grub je uredno prepoznao Windows i nalazi se u grub.cfg ali se ne prikazuje u grub izborniku. Nije mi jasno zasto ne radi jer imam drugi laptop na kojem se nalazi Win 7 i Archbang i nemam nikakvih problema s tim.

Kod: Označi sve
fdisk -l

Disk /dev/sda: 111.8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x0006e5df

Device    Boot     Start       End   Blocks  Id System
/dev/sda1 *         2048    718847   358400   7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2         718848 148174847 73728000   7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3      148174848 234441647 43133400   5 Extended
/dev/sda5      148174911 168175772 10000431  83 Linux
/dev/sda6      168175836 234441647 33132906  83 Linux


Kod: Označi sve
parted /dev/sda print
Model: ATA Samsung SSD 840 (scsi)
Disk /dev/sda: 120GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Disk Flags:

Number  Start   End     Size    Type      File system  Flags
 1      1049kB  368MB   367MB   primary   ntfs         boot
 2      368MB   75.9GB  75.5GB  primary   ntfs
 3      75.9GB  120GB   44.2GB  extended
 5      75.9GB  86.1GB  10.2GB  logical   ext4
 6      86.1GB  120GB   33.9GB  logical   ext4


Kod: Označi sve
grub.cfg

#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#

### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
insmod part_gpt
insmod part_msdos
if [ -s $prefix/grubenv ]; then
  load_env
fi
if [ "${next_entry}" ] ; then
   set default="${next_entry}"
   set next_entry=
   save_env next_entry
   set boot_once=true
else
   set default="0"
fi

if [ x"${feature_menuentry_id}" = xy ]; then
  menuentry_id_option="--id"
else
  menuentry_id_option=""
fi

export menuentry_id_option

if [ "${prev_saved_entry}" ]; then
  set saved_entry="${prev_saved_entry}"
  save_env saved_entry
  set prev_saved_entry=
  save_env prev_saved_entry
  set boot_once=true
fi

function savedefault {
  if [ -z "${boot_once}" ]; then
    saved_entry="${chosen}"
    save_env saved_entry
  fi
}

function load_video {
  if [ x$feature_all_video_module = xy ]; then
    insmod all_video
  else
    insmod efi_gop
    insmod efi_uga
    insmod ieee1275_fb
    insmod vbe
    insmod vga
    insmod video_bochs
    insmod video_cirrus
  fi
}

if [ x$feature_default_font_path = xy ] ; then
   font=unicode
else
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='hd0,msdos5'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos5 --hint-efi=hd0,msdos5 --hint-baremetal=ahci0,msdos5  03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
else
  search --no-floppy --fs-uuid --set=root 03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
fi
    font="/usr/share/grub/unicode.pf2"
fi

if loadfont $font ; then
  set gfxmode=auto
  load_video
  insmod gfxterm
  set locale_dir=$prefix/locale
  set lang=en_US
  insmod gettext
fi
terminal_input console
terminal_output gfxterm
set timeout=5
### END /etc/grub.d/00_header ###

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Arch Linux, with Linux core repo kernel' --class arch --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-core repo kernel-true-03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4' {
   load_video
   set gfxpayload=keep
   insmod gzio
   insmod part_msdos
   insmod ext2
   set root='hd0,msdos5'
   if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
     search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos5 --hint-efi=hd0,msdos5 --hint-baremetal=ahci0,msdos5  03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
   else
     search --no-floppy --fs-uuid --set=root 03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
   fi
   echo   'Loading Linux core repo kernel ...'
   linux   /boot/vmlinuz-linux root=UUID=03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4 rw 
   echo   'Loading initial ramdisk ...'
   initrd   /boot/initramfs-linux.img
}
menuentry 'Arch Linux, with Linux core repo kernel (Fallback initramfs)' --class arch --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-core repo kernel-fallback-03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4' {
   load_video
   set gfxpayload=keep
   insmod gzio
   insmod part_msdos
   insmod ext2
   set root='hd0,msdos5'
   if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
     search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos5 --hint-efi=hd0,msdos5 --hint-baremetal=ahci0,msdos5  03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
   else
     search --no-floppy --fs-uuid --set=root 03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
   fi
   echo   'Loading Linux core repo kernel ...'
   linux   /boot/vmlinuz-linux root=UUID=03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4 rw 
   echo   'Loading initial ramdisk ...'
   initrd   /boot/initramfs-linux-fallback.img
}
menuentry 'Arch Linux' --class arch --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4' {
   load_video
   set gfxpayload=keep
   insmod gzio
   insmod part_msdos
   insmod ext2
   set root='hd0,msdos5'
   if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
     search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos5 --hint-efi=hd0,msdos5 --hint-baremetal=ahci0,msdos5  03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
   else
     search --no-floppy --fs-uuid --set=root 03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
   fi
   echo   'Loading Linux core repo kernel ...'
   linux   /boot/vmlinuz-linux root=UUID=03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4 rw 
   echo   'Loading initial ramdisk ...'
   initrd   /boot/initramfs-linux-fallback.img
}
submenu 'Advanced options for Arch Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4' {

### END /etc/grub.d/10_linux ###

### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###

### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry 'Windows 8 (loader) (on /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-4860EC4160EC377A' {
   insmod part_msdos
   insmod ntfs
   set root='hd0,msdos1'
   if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
     search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos1 --hint-efi=hd0,msdos1 --hint-baremetal=ahci0,msdos1  4860EC4160EC377A
   else
     search --no-floppy --fs-uuid --set=root 4860EC4160EC377A
   fi
   drivemap -s (hd0) ${root}
   chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###

### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
# This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
# menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
### END /etc/grub.d/40_custom ###

### BEGIN /etc/grub.d/41_custom ###
if [ -f  ${config_directory}/custom.cfg ]; then
  source ${config_directory}/custom.cfg
elif [ -z "${config_directory}" -a -f  $prefix/custom.cfg ]; then
  source $prefix/custom.cfg;
fi
### END /etc/grub.d/41_custom ###

### BEGIN /etc/grub.d/60_memtest86+ ###
if [ "${grub_platform}" == "pc" ]; then
    menuentry "Memory Tester (memtest86+)" --class memtest86 --class gnu --class tool {
        search --fs-uuid --no-floppy --set=root --hint-bios=hd0,msdos5 --hint-efi=hd0,msdos5 --hint-baremetal=ahci0,msdos5  03fbfa0a-b7d2-435a-bdaa-bacd3032fbd4
        linux16 /boot/memtest86+/memtest.bin
    }
fi
### END /etc/grub.d/60_memtest86+ ###



Pokusao sam jos jednom pokrenuti naredbu da nade OSove na kompu ali nista nije pretjerano pomoglo.
Avatar
Postovi: 664
Postovi: 664
Pridružen/a: 11 tra 2010, 16:35
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 5 puta
Spol: M
OS: Arch
Provaj ručno editirat grub.cfg ili prekopiraj onaj sa Win7 (uz nužne izmjene, dakako).. <samoreklama>ili uporabi moju skriptu, hehe :roll:</samoreklama>
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6333
Moderator
Postovi: 6333
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 269 puta
Primio/la zahvalu: 333 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Ako je grub2 nemoj ručno već probaj "sudo update-grub" pa restart.
Avatar
Postovi: 1907
Postovi: 1907
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 341 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Nista nisam uspio na kraju. Opet se Win 8 uredno prepozna ali ga ne stavi u menu. Instalirao sam Windows 7 jer me zanimalo da li ce to probati i to sad radi. Samo mi nije bas jasno zasto ne radi sa Win 8
Avatar
Postovi: 664
Postovi: 664
Pridružen/a: 11 tra 2010, 16:35
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 5 puta
Spol: M
OS: Arch
Nemam pojma, da nisu one UEFI fore...? Lupam, ne znam zapravo ništa o tome :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.