Stranica: 1/2.

[RIJEŠENO] Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 17:33
Postao/la pribon
Instaliranje Archa sam radio prema ovom video uputstvu https://www.youtube.com/watch?v=1CukveONnek . Stigao sam do postupka # vim /home/user/.xinitrc tj. do 20:21 vremenskog intervala i gdje treba da unesem exec $1 i wq u intervalu od 20:24 do 20:37. Ne mogu da sa Enter i strelicama pomjeram tj. napravim razmak i unesem navedeni tekst. Kako rijesiti problem?
slika

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 17:59
Postao/la pribon
Evo mog postupka instalacije Archa
# cfdisk
# mkfs.ext4 /dev/sda1
# mkswap /dev/sda2 && swapon /dev/sda2
# mount /dev/sda1 /mnt
# pacstrap -i /mnt base base-devel
# genfstab -L -p /mnt : sed ‘s/rw,realtime,data=ordered/defaults,realtime/’ >> /mnt/etc/fstab
# arch-chroot /mnt /bin/bash
# nano /etc/fstab
# echo pribon > /etc/hostname
# nano /etc/hosts
kod 127.0.0.1 dodati pribon localhosts
pribon localhosts
# pacman -S net-tools iw wireless-tools wpa_supplicant dialog
# pacman -S vim
# nano /etc/vimrc
ispod teksta runtime! pribon-vim
dodati syntax on
# ln -s /usr/share/zoneinfo/Europe/Belgrade /etc/localtimepacman -S slim
# hwclock --systohc --utc
# date
# nano /etc/locale.gen odcekirati # en_US.UTF-8 UTF-8
# locale-gen
# echo LANG=en_US.UTF-8 > /etc/locale.conf
# export LANG=en_US.UTF-8
# passwd
# useradd -m -g users -G audio,video,optical,lp,storage,games,power,wheel -s /bin/bash user
# passwd user
# systemctl enable dhcpcd
# pacman -S grub
# mkinitcpio -p linux
# grub-install --recheck /dev/sda
# nano /etc/default/grub
Naci GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”quiet”
Dodati =”vga=791 quiet”
Odcekirati kod GRUB COLOR blue/black
Uncoment 480 440 i cyan/blue
# grub-mkconfig /dev/sda -o /boot/grub/grub.cfg
# pacman -S slim slim-themes pribon-themes-slim xfce4 xfce4-goodies lxde kde
# cp /etc/skel/.xinitrc /home/user
# chown user : users /home/user/.xinitrc
# vim /home/user/.xinitrc
Ispod fi dodati exec $1
I pri kraju dodati umjesto wq
: /home/user/.xinitrc” 19L,321C written

# systemctl enable slim
# exit
# umount -R /mnt
# poweroff
# pribon login: root
Posle logovanja ispod # randomly choose from
Current-theme pribon-simpliblock
Dakle, sa instalacijom sam stigo do
# vim /home/user/.xinitrc i podesavanja.

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 18:25
Postao/la rusty
Vim je malo čudan text editor, pogotovo ako do sada nisi radio sa njim.

Prilagođen je radu iz konzole i ima takozvane modove rada.
Kada ga prvi puta otvoriš, vim je u "komandnom" modu, i gotovo svako slovo predstavlja neku naredbu.

Npr:
j, k – pomak kursora dolje, gore
h, l – pomak kursora ljevo, desno

Kada dođeš na mjesto gdje želiš nešto izmijeniti stisni slovo i.
Sada si u INSERT modu i možeš tipkati normalno.

Sa ESC tipkom se vračaš nazad u komandni mod.
(ako nisi siguran u kojem si modu samo stisni ESC)

kada si gotov sa editiranjem teksta, vrati se u komandni mod (ESC) i otipkaj
:wq – za spremanje trenutnih izmjena i izlazak iz Vima ili
:q! - za izlazak bez spremanja promjena.

Komandi ima još jako puno...
Ako do sada nisi koristio vim, možda se čini previše komplicirano... ali kada uđe u naviku možeš jako brzo editirati stvari.

Ako te zanimaju druge naredbe pogledaj ovo:
http://www.catswhocode.com/blog/100-vim ... hould-know

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 18:35
Postao/la pribon
Unio sam exec $1 i pritisnuo ESC ali me ne vraca u komandni mod kako bih unio :wq.

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 18:49
Postao/la rusty
pribon je napisao/la:Unio sam exec $1 i pritisnuo ESC ali me ne vraca u komandni mod kako bih unio :wq.

Zadnji red na ekranu je dio sučelja Vima. Kada si u insert modu, onda dolje ljevo piše – INSERT --. Kada stisneš ESC, -- INSERT -- bi trebao nestati i tada jesi u "komandnom" modu.

Ako sad kreneš pisati neku složenu vim naredbu, u tvom slučaju :wq to bi se trebalo prikazati u doljnjem redu.

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 18:54
Postao/la Cooleech
Ama pokreni nano i amen.

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 18:55
Postao/la rusty
Možda nisam bio dovoljno jasan... nakon :wq trebaš stisnuti ENTER.

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 19:02
Postao/la rusty
Cooleech je napisao/la:Ama pokreni nano i amen.

A tako nam je dobro krenulo.... do 60-tog posta bi možda i zavolio vim :)

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 19:03
Postao/la Cooleech
Heh :)

Re: Problem na Archu

PostPostano: 30 sij 2015, 19:08
Postao/la dupin
Neće Cooleech da se reklamira, pa ću to ja učiniti. Instaliraj Arch koristeći Cooleechevu skriptu i za 1/2 sata imati ćeš Arch na HD-u.

Nakon bootanja Archa vidjeti ćeš da piše

Kod: Označi sve
root@archiso #


a ti nadopiši

Kod: Označi sve
wget http://goo.gl/XOWg71 && sh XOWg71


ILi pogledaj sami početak ovdje.