Sada je: 16 ruj 2019, 15:11.
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Dao sam laptop klincima (unucima) na korištenje dok su bili kod mene te su nešto zeznuli, jer Manjaro više ne boota. Pojavi se grub i logo manjara i umjesto da starta izbaci slijedeće:
slika
Pitanje šta sad, jer sam bio podesio Manjaro pa mi ponovna instalacija dođe ko prst u oko. Ako se da vratiti bio bih zahvalan.
slika

***
Edit by Cooleech
Zadnja izmjena: oldman; 25 srp 2016, 18:34; ukupno mijenjano 3 put/a.
Avatar
Postovi: 574
Postovi: 574
Pridružen/a: 25 stu 2011, 17:12
Lokacija: vanjski otok
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Manjaro Mate,Mint 17.3
Možda je samo nepravilno isključen. Prvo bi trebalo probati popraviti sa fsck pa ako to ne radi, onda dalje.

Pošto ne izgleda jako pokvareno, radio bi fsck s tog manjara tako da ne treba livedvd i sl.
Samo u grubu postavi parametre za fsck skeniranje.

1. u grubu odaberi stavku "manjaro"
2. stisni tipku "e"
3. u liniji koja počinje s "linux", na kraj linije dodaj 2 stavke: fsck.mode=force i fsck.repair=yes
3,5. u istoj liniji ako vidiš ro to promijeni u rw. Ako nema ništa, svejedno dodaj rw (meni se systemd buni ako toga nema u grubu).
4. stisni Ctrl-X da boota s tim promjenama i skenira sustav (tako upisane promjene vrijede samo jednom).

I ne zaboravi očenaš i 2 zdravomarije. svecenik
Avatar
Postovi: 1893
Postovi: 1893
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 338 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Ili kad "tu" (na screenshot) zapne prebaci se u neki tty, npr. tty4 i logiraj se. Onda unesi:
Kod: Označi sve
systemctl enable lightdm.service
systemctl start lightdm.service
Avatar
Postovi: 1795
Postovi: 1795
Pridružen/a: 15 sij 2014, 09:37
Lokacija: Zaljev svetaca
Podijelio/la zahvalu: 68 puta
Primio/la zahvalu: 177 puta
Spol:
OS: Leap 15 / Linux Mint 19
@ jura, od pola 9 jutros do sada još uvijek skenira (valjda), ispod natpisa manjaro još uvijek mijenja boju onih 5 točkica. Nemam dojam koliko dugo mora? skenirati. Inaće rw je bio u koloni..
Klinac je nešto čačkao po terminalu, jer sam vidio da je guglao za linux drivere da može igrati "minecraft". Ionako je grafička preslaba (148MB) tako da nije imao šanse.Dell D630 Nvidia. Još pričekam pa vidim. Ako treba šibnem još koju sliku. Kako da izbaci ispis dizanja sistema?
@ vision, kako da stavim tty4, s kojom komandom, u ovom slučaju. Fala obojici ! :thmb-up
Avatar
Postovi: 574
Postovi: 574
Pridružen/a: 25 stu 2011, 17:12
Lokacija: vanjski otok
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Manjaro Mate,Mint 17.3
@oldman

Ctrl+Alt+F3 ili F4 svejedno
Avatar
Postovi: 679
Postovi: 679
Pridružen/a: 15 stu 2011, 20:41
Lokacija: Bjelovar i okolica
Podijelio/la zahvalu: 43 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Debian 10
@oldman, baci oko malo na ovo: viewtopic.php?f=29&t=12706
...mozda ti nesto od svega bude od koristi.
Avatar
Moderator
Postovi: 5770
Moderator
Postovi: 5770
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 199 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Arch i samo Arch Xfce
oldman je napisao/la:@ jura, od pola 9 jutros do sada još uvijek skenira (valjda), ispod natpisa manjaro još uvijek mijenja boju onih 5 točkica. Nemam dojam koliko dugo mora? skenirati. Inaće rw je bio u koloni..
Klinac je nešto čačkao po terminalu, jer sam vidio da je guglao za linux drivere da može igrati "minecraft". Ionako je grafička preslaba (148MB) tako da nije imao šanse.Dell D630 Nvidia. Još pričekam pa vidim. Ako treba šibnem još koju sliku. Kako da izbaci ispis dizanja sistema?
@ vision, kako da stavim tty4, s kojom komandom, u ovom slučaju. Fala obojici ! :thmb-up

Ne bi smio jako dugo skenirati i svakako nešto mora pokazati. Ako se vidi samo splash, stisni Escape tipku da pokaže slova pa uslikaj. Nemam Manjaro pa moram prepustiti imaginaciji kakve su to točkice.

Možda da probaš onda fsck sa liveusb ili livedvd. Ako ne bude sreće, probaj upasti u konzolu sa Ctrl-Alt-F4 kako su ti rekli pa onda iz toga pregledaj logove, popravi servise itd.
Ako i Ctrl-Alt ne uspije, ima barem još dva načina da se uđe. Ili chrootat preko livedvd/usb pa pregledati logove i popraviti šta ne valja, ili bootati u sustav u recovery modu tako da u grub dodaš određene opcije.

Svakako je najbolje koristiti ono gdje imaš ispravnu mrežu jer će trebati preinstaliravati stvari i zato bi chroot ili grub "rescue" parametar bio najbolji način, grub "emergency" parametar drugi način i ako ništa drugo ne proradi, onda "init=/bin/bash" parametar kao zadnja slamka, zato što ti drugi parametri (emergency i init=) prekidaju puno ranije, tako da ima više posla jer se moraju ručno učitati driveri i podići mreža.
Kad bi "rescue" radio bio bi na konju ali sumnjam jer piše da je greška nešto s mrežom ili DNS servisom ili pokretanjem istog od strane systemd-a. Probaj pa javi.
Avatar
Postovi: 1893
Postovi: 1893
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 338 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
Probao sve navedeno ali nisam uspio. Gulao po forumima. Maloprije završio instalaciju pa ću ponovno podesiti. Svaka škola košta. Hvala vam na trudu, jer sam ipak nešto naučio pokušavajući oživiti mrtvaca. :kava
Avatar
Postovi: 574
Postovi: 574
Pridružen/a: 25 stu 2011, 17:12
Lokacija: vanjski otok
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Manjaro Mate,Mint 17.3
Reinstalacija je zaobilaženje problema. Drago mi je da si uspio, ali problem nije riješen - zato i mijenjam naslov teme
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.