Switch to full style
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.
Odgovori

Prva instalacija Archa

04 srp 2017, 17:20

Pozdrav svima! :-D Evo mene posle duzeg vremena. Resio sam danas da instaliram cist Arch na svom primarnom laptopu, svestan toga da necu uspeti iz prvog puta,svaki korak iz one dokumentacije citam po milion puta. Uspeo sam da uspostavim wifi mrezu i da se prikacim na svoj AP. E sad, dosao sam do malog problema sa pravljenjem particija. (Pre instalacije nisam formatirao disk, jer sam svakako to planirao tokom instalacije). Kad sam pokrenuo cfdisk, meni on hard disk prijavljuje kao /dev/sdb, a USB sa kog instaliram kao /dev/sda. Citao sam po forumima da cu posle imati problem sa dizanjem sistema i da ce me bacati u grub recovery ili kernel panic. Sta onda uraditi da odradim particije kako treba,da posle dize normalno? Izvinjavam se ako je bilo ovakve teme na forumu, nisam uspeo da nadjem vezano za ovaj tip problema. Usput, prva mi je instalacija Archa (skoro mi se bas svideo, probao sam Manjaro i laptop mi mnogo brze radi nego na drugim distrama, al' kad cu vec koristiti Arch baziranu distru, hocu cist Arch! :thmbs-up ) . Ide mi bas sporo instalacija, (bukvalno sam na pocetku) al' nadam se da cu uspeti... Hvala vam unapred!

Re: Prva instalacija Archa

04 srp 2017, 17:22

Micko je napisao/la:Pozdrav svima! :-D Evo mene posle duzeg vremena. Resio sam danas da instaliram cist Arch na svom primarnom laptopu, svestan toga da necu uspeti iz prvog puta,svaki korak iz one dokumentacije citam po milion puta. Uspeo sam da uspostavim wifi mrezu i da se prikacim na svoj AP. E sad, dosao sam do malog problema sa pravljenjem particija. (Pre instalacije nisam formatirao disk, jer sam svakako to planirao tokom instalacije). Kad sam pokrenuo cfdisk, meni on hard disk prijavljuje kao /dev/sdb, a USB sa kog instaliram kao /dev/sda. Citao sam po forumima da cu posle imati problem sa dizanjem sistema i da ce me bacati u grub recovery ili kernel panic. Sta onda uraditi da odradim particije kako treba,da posle dize normalno? Izvinjavam se ako je bilo ovakve teme na forumu, nisam uspeo da nadjem vezano za ovaj tip problema. Usput, prva mi je instalacija Archa (skoro mi se bas svideo, probao sam Manjaro i laptop mi mnogo brze radi nego na drugim distrama, al' kad cu vec koristiti Arch baziranu distru, hocu cist Arch! :thmbs-up ) . Ide mi bas sporo instalacija, (bukvalno sam na pocetku) al' nadam se da cu uspeti... Hvala vam unapred!


Usput da napomenem da na hard disku imam instaliran Ubuntu Mate na kom nista bitno nemam,tj backup-ovao sam...

Re: Prva instalacija Archa

04 srp 2017, 18:07

1. Možda ovo pomogne dok se Cooleech ne javi. https://wiki.open.hr/wiki/Arch_Linux_Instalacija
2. Ono sa sda i sdb mi nije jasno (kao ni tebi). Meni je uvijek stick prepoznao kao sdb.
3. Postoji jednostavniji način uz Cooleechevu skriptu. Ovo je stara verzija, potraži, ima tu negdje i najnovija.
4. ...i najvažnije, dobrodošao među mlade i nešto starije Archere.

Re: Prva instalacija Archa

04 srp 2017, 18:31

Smatram da neće utjecat na boot to što svoj HDD u live modu vidiš kao /dev/sdb, /dev/sdc ili kojigod već. Iskreno, sad nemam pojma dal' mi je HDD uvijek bio /dev/sda ili ne. Kako god bilo, jednom kad digneš OS tj. kad pokušaš podić instalirani OS bez spojenog USB stika ili drugog HDD-a, HDD će ti svakako biti /dev/sda. ;)

Link za moju skriptu (zadnja verzija) je uvijek isti (vidi potpis).

Re: Prva instalacija Archa

04 srp 2017, 18:58

Ne smeta ako je disk sdb, a usb sda... često se to dogodi i nikad nisam kasnije imao problema

Re: Prva instalacija Archa

04 srp 2017, 19:36

moras samo paziti gdje instaliras grub, odnosno da ga ne instaliras na usb (/dev/sda)

Re: Prva instalacija Archa

04 srp 2017, 20:40

Obično samo dvije stvari mogu poći krivo a obje se mogu izbjeći, kako su već ljudi prije rekli, ako:

1. se grub instalira na pravi disk koristeći njegovu UUID oznaku a to je danas standard ali provjeri nakon instalacije gruba (to se može desiti ako je otkomentirana linija #GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true u /etc/default/grub.)

2. ako se za fstab oznaku root particije koristi UUID te particije (umjesto da se koristi putanja uređaja poput /dev/sdb1)

Ali ako se to i desi, možda ne sada ali jednom u životu, nije nikakav problem jer nad linuxom imaš kontrolu i možeš "pješke" posložiti sustav.

Recimo, u lošem scenariju, kad restartaš bez USB-a, tvrdi disk bi trebao postati /dev/sda. Ako je sve slučajno konfigurirano da je root na recimo /dev/sdb1, bit će problema.

Zato u grub meniju stisneš tipku "e" i promijeniš u liniji "linux" stavku root=/dev/sdb1 u root=/dev/sda1 i stisneš Ctrl-X (naravno, ako ti je instalirano na sda1 particiju harda), tek toliko da boota.

Što se tiče podizanja sustava nakon gruba - ako je fstab generiran da koristi UUID onda neće biti problema ali ako je sa oznakom poput "/dev/sdb1" onda se sustav neće dalje podići. Zato samo promijeniš oznaku root uređaja u /etc/fstab datoteci u UUID oznaku pravog diska ili u klasičnu oznaku uređaja recimo /dev/sda1, snimiš i restartaš i onda iz sustava popraviš /etc/default/grub te apdejtaš grub kako treba s komandom: grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg.
UUID se može pročitati npr. sa sudo blkid.

Re: Prva instalacija Archa

05 srp 2017, 13:50

Evo me nazad ljudi,krenuo pre nekih sat vremena ispočetka sa instalacijom. Ovaj put mi mnogo bolje išlo. Sredio sam particije,mount-ovao ih,i sad u chroot-u sređujem sistem. Trenutno sam zakočio kod nameštanja /etc/hostname, a tog fajla u etc nema. Da li ja treba da ga kreiram ili? I posle sređivanja tih sitnica u sistemu dok sam u chroot-u,treba li da obratim pažnju na još neke stvarčice? E i ljudi,mnogo vam hvala na odgovorima i pomoći. Nadam se da ću i ja uspeti jednog dana vama da pomognem na forumu (barem pola od ovoga što ste vi meni,i naravno kada budem bio stručniji) :-) :-) Pozdrav za sve!

Re: Prva instalacija Archa

05 srp 2017, 13:53

E i nisam odgovorio za onu skriptu što ste mi preporučili. Mislim da nema smisla koristi je u početku kada želim da naučim. Posle kada budem znao kako to sve funkcioniše iza scene,i kada mi treba instalacija na brzaka,onda ću je koristiti. :-)

Re: Prva instalacija Archa

05 srp 2017, 14:05

Sad sam došao do nameštanja deamon-! i kernel modula...da li to treba da preskočim?
Odgovori