Switch to full style
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.
Odgovori

Problemi sa Realtek 8111 i Arch-om

10 srp 2018, 18:31

Zdravo, novi sam na ovom forumu. Ustvari sam tu dosao jednom prije par godina kada sam tek usao u svijet linuxa. Uglavnom, nedavno (danas) cijeli dan pokusavam instalirati arch na svoj komp jer mi se svidio i svidja mi se mindset da imas samo ono sto oces. Pratio sam archwiki i uspio instalirati basic arch na komp i sve je proslo bez ikakvih errora. Ali kada sam usao primijetio sam da nema interneta. Nakon dugosatnog trazenja po internetu nisam nista uspio rijesiti. Vazno je napomenuti da mi je Ethernet controller Realtek 8111 te da postoji poseban paragraf na archwiki-u samo za njega jer je, cini se, problematican. Tamo pise da moguce je da ima veze sa kernel driverom koji se koristi (r8169) te da je bolje forsat r8168. Kada sam blacklisto taj r8169, problem je ostao isti. Jedina promjena koju sam primijetio jest da pod lspci -v mi za Ethernet controller vise ne pise Kernel drive in use: r8169 nego samo Kernel module: r8169(to je pisalo i prije samo je ovo prvo nestalo). Nakon jos njuskanja nisam nista uspio al sam primijetio u logu pri boot-timeu da pise nesto u stilu [FAILED] Failed to load Kernel modules. Prvi put postam tako da ako sam prekrsio nekakvo pravilo molio bih vas da mi kazete. Takodjer ako trebate nekakve logove samo recite!

Re: Problemi sa Realtek 8111 i Arch-om

11 srp 2018, 04:13

Dobro nam došao (natrag)! Navedeni Realtek nažalost (ili na sreću) nemam pa ne mogu dati neka iskustva s tim. Jesi li siguran da imaš sve što ti treba od paketa za rad Ethernet controlera? Ako ti je radila uredno prilikom instalacije Arch Linuxa, ne vidim razlog da odjednom ne radi. Digni live Arch i vidi što ti tada veli lspci naredba.

Usput, baci oko na moj potpis. Za upute imaš i moj youtube video (sa starim linkom na skriptu ali jednako radi i s novim linkom koji je u potpisu). ;)

Re: Problemi sa Realtek 8111 i Arch-om

11 srp 2018, 10:23

Kao prvo, hvala na odgovoru. Znaci pokrenuo sam live i tamo runno lspci -v, no tamo je ista stvar ko i na instaliranom kad nisam blacklistao nista tj. kad imam fresh install. Kad sam pokrenuo systemctl status systemd-modules-load.service, Pise mi nesto tipa inactive, a na instaliranom mi pise dead (exit 1) ili tako nesto. Sad jedna stvar koju sam primijetio jest da mi taj ethernet controller time outa na bootu na instaliranom archu, a na liveu se ucita normalno. Takodjer, tvoja skripta mi nazalost ne moze pomoci, jer mi je / (root) na jednom disku , a /home na drugome.

Re: Problemi sa Realtek 8111 i Arch-om

11 srp 2018, 10:26

Evo i loga, nije se mogao attachat pa ti saljem preko ovoga: https://ibb.co/g2wdK8

Re: Problemi sa Realtek 8111 i Arch-om

11 srp 2018, 15:12

Update: Uspio sam fixati, cini se da je trebalo pokrenuti obicni dhcpcd kako bi mi dhcp assigno ip adresu, no primijetio sam da to trebam napraviti svaki put kad se bootam u arch, mogu li to kako automatizirati?

Ovo su te 2 komande koje su mi pomogle:
ip link set dev enp3s0 up
dhcpcd enp3s0

Re: Problemi sa Realtek 8111 i Arch-om

11 srp 2018, 15:29

Ako koristiš NetworkManager kao network manager, onda provaj ovo kao root:
Kod:
systemctl enable NetworkManager.service
systemctl enable NetworkManager-dispatcher.service
systemctl enable ModemManager.service

Ovaj zadnji i nije bitan (modem manager) pa to možeš i preskočit.
Nakon toga napravi reboot ili ponovi isto samo sa start umjesto enable. ;)
Odgovori