Sada je: 29 ožu 2020, 03:55.
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pozdrav svima,

Treba mi savjet. Citam Arch Wiki ali nikako da uspijem staviti LTS kernel kao backup.

Zelim current kernel kao defaultni a LTS kao pricuvni... E sada, sto god da ja napravim uvijek mi stavlja LTS kao default :/


Edit:
Hvala Cooleechu sto me uputio u pravom smjeru. Rjesenje je poprilicno jednostavno:
- uci u /etc/default/grub (ukoliko je GRUB vas bootloader)
- promijeniti vrijednost GRUB_DEFAULT=0 . Nulu promijeniti u broj koji vam odgovara sukladno rednom broju kernela koji je minus jedan (jer je 0 prvi na listi > drugi je tada broj 1).
- ukoliko vam tada ne radi nego vam ulazi u dodatni meni gdje su grupirani kerneli (gore sam to spominjao) prilikom "bootanja", vazno je nadodati GRUB_DISABLE_SUBMENU=y negdje u /etc/default/grub.
- pokrenuti "grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg" kako bi promjene stupile na snagu.
Zadnja izmjena: niingu; 09 sij 2020, 23:36; ukupno mijenjano 2 put/a.
Avatar
Postovi: 101
Postovi: 101
Pridružen/a: 30 pro 2019, 22:41
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 2 puta
Spol: M
OS: Fedora
Vjerojatno ti stavlja zadnji instalirani kao defaultni. Ako to nije slučaj, onda samo uredi grub.cfg tako da ti boota stavku pod kojom se nalazi "obični" kernel. Pripazi na to da je prva stavka 0, druga je 1, treća je 2.. itd.
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6292
Moderator
Postovi: 6292
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 267 puta
Primio/la zahvalu: 328 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Rijeseno! Hvala puno.

Editirao sam pocetni post kako bih olaksao drugima :)
Avatar
Postovi: 101
Postovi: 101
Pridružen/a: 30 pro 2019, 22:41
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 2 puta
Spol: M
OS: Fedora
niingu je napisao/la:Rijeseno! Hvala puno.

Editirao sam pocetni post kako bih olaksao drugima :)

Inače ne volim prčkati po /etc mapi, dovoljno bi bilo editirati samo /boot/grub/grub.cfg jer Arch ne petlja previše po tome, čak i nadogradnjom kernela, pa bi ti promjene bile više-manje stalne i tako. Jedino bi nastao problem prilikom uklanjanja jednog od postojećih ili dodavanjem nekog trećeg kernela (linux-zen, primjerice) jer tada Arch odradi rekonfiguraciju gruba unutar grub.cfg datoteke. ;)
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6292
Moderator
Postovi: 6292
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 267 puta
Primio/la zahvalu: 328 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Čekam noviji LTS kernel pa ću njega koristiti po defaultu... imao sam dosta problema s novijim kernelima pogotovo kod mrežne Intel kartice.
Nažalost, kerneli ispod 5.2 mi neodgovaraju uopće zbog Ryzena 3500u :place
Avatar
Postovi: 101
Postovi: 101
Pridružen/a: 30 pro 2019, 22:41
Podijelio/la zahvalu: 2 puta
Primio/la zahvalu: 2 puta
Spol: M
OS: Fedora

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.