Switch to full style
Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.
Odgovori

pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 12:26

za one koji možda ne znaju, za uklanjanje paketa trebalo bi koristiti -Rns, a ne -R switch... -R će ukloniti samo željeni paket, a -Rns će uklonit željeni paket, sve njegove dependencije, config fileove i neće ostavljati backup fileove po sustavu.. uglavnom, da bi vam sustav ostao što čišći, najbolje bi bilo koristiti -Rcns. ja već 3-4 godine koristim samo -R i eto tek sam sada ovo pročitao, bilo bi dobro da sam znao za to ranije, ali možda nekom drugom pomogne :mrgreen:

-n (Instructs pacman to ignore file backup designations. Normally, when a file is removed from the system the database is checked to see if the file should be renamed with a .pacsave extension. Nije mi skroz jasno čemu ovo služi..)
-s (uklanja sve pakete o kojima ovisi paket koji se uklanja, znači depse koje je povukao)

dodatno:
-c (rekurzivno uklanja sve pakete koji ovise o paketu koji se uklanja)

i sa -s i sa -c trebalo bi svejedno paziti da ne pobriše nešto što ne treba
Zadnja izmjena: pootzko; 12 vel 2012, 16:54; ukupno mijenjano 3 put/a.

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 12:29

-Rnsc a za orphans pakete imam pod alias pacman -Rs $(pacman -Qqtd)

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 12:29

ja sam stavio pacman -Rsn u alias remove u .zshrc, pa se više time ne zamaram :D

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 12:40

Lutherus je napisao/la:za orphans pakete imam pod alias pacman -Rs $(pacman -Qqtd)


to se ne usudim pokrenit jer kontam da će mi obrisat i stvari koje ne želim da mi obriše :D
iako sad već imam živi kupus svega.. jer mi je ovo u principu prva instalacija archa koju sam igdje stavio (i evo još se drži sve super radi) ako izuzmemo jednu prije toga s kojom sam si wipeao disk haha. pa u to vrijeme još nisam znao vodit računa o čistoći sustava.. :D sad me malo sekira što imam milijun paketa što nemam pojma šta će mi ni čemu služe, a ne da mi se ručno provjeravat sve.. možda bi bio red puknit jedan reinstall i stavit 64-bit umjesto 32..

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 12:50

Ova naredba ti samo makne pakete koji nisu više potrebni kao dependency i ne koriste se za ništa. Sa vremenom ih se nakoti. Kaj se tiče broja paketa ja sad imam oko 600 paketa.

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 13:00

Lutherus je napisao/la:Ova naredba ti samo makne pakete koji nisu više potrebni kao dependency i ne koriste se za ništa. Sa vremenom ih se nakoti. Kaj se tiče broja paketa ja sad imam oko 600 paketa.


a ne znam, vidim pakete izlistane sa -Qqtd koji ne trebaju biti obrisani, a pojave se na listi. recimo evo očit pirmjer je cups..

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 13:04

E ovo odma to napravi i obriše ih.

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 13:05

hm? pa cups želim da mi ostane :D a ovo bi ga obrisalo..

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 14:49

trebao bi dodati c: pacman -Rscn, jer ce ti ostati paketi koji ovise o tom koji si obrisao.

e, i taj pacnam -Qqdt, on izbaci i potrebne stvari, to da. jos nisam nasao komandu koja ce izbaciti te pakete, koji "vise" u zraku.

Re: pacman - uklanjanje paketa

12 vel 2012, 15:16

da evo dodao sam i -c u prvi post, ako netko bude gledao da ne mora kopat. no ovaj -n switch mi i dalje nije baš skroz jasan.. "Instructs pacman to ignore file backup designations. Normally, when a file is removed from the system the database is checked to see if the file should be renamed with a .pacsave extension." što on točno radi? uklanja i te backup fileove koji bi inače ostali sačuvani pretpostavljam?

i koji od ta tri switcha na kraju uklanja config fileove? u man-u ne piše koji obavlja taj dio. prema ovome je izgleda ili -n ili -s
Odgovori