keywords: arch, urxvt, java, font
koristim eng keyboard i ne pisem hrvatska slova uglavnom, pa u onom /etc/locale.gen obicno imam enableano samo en_us UTF-8 ili kako vec to ide. (iskreno, nemam pojma jel to ima veze s icim, ali je jedina stvar koje sam se sjetio a da ima veze sa zemljom a da sam radio prilikom instalacije)
na zalost, imam za nekako obraditi neki fajl koji je pun hrvatskih dijakritika. i lijepo ja to ucitam u javi i nekakav testni ispis napravim i umjesto ch/zh/sh/bla imam samo "??".
odkomentirao sam hr UTF-8 encoding u tom locale.gen jer mi je to prvo palo na pamet, ali je i dalje ostalo isto

testiranja radi, napravio sam bash skriptu koja echoa neku rijec sa hrvatskim dijakritikom i opet mi prikaze krivo, ali ne sa "??" nego sa nekakvim svedskim/finskim/kojimgod A sa onim kruzicem gore.
font koji koristim u terminalu je DejaVuSansMono trenutno (probao neki drugi nakon Inconsolate, ali je ista prica).
sad, problem je sto ne znam je li mi problem u javi (tipa moram ucitavat stringove sa utf-8 nekako eksplicitno) ili je samo u fontu/terminalu/mojem neznanju o archu/encodingu
so, ako itko ima kakav savjet bio bih zahvalan