Pretpostavka - Graficka preminula

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

drone
Moderator

Re: Pretpostavka - Graficka preminula

Post Postao/la drone »

grguss je napisao/la:Znaci stavim drugu grafu i sve bi moglo dalje radit?
Bojim se da s laptopima nije baš tako jednostavno, ali ako negdje uspiješ naći odgovarajuću grafičku, onda da. Problem ju je naći. Kompatibilnost je također priča za sebe, nije usporedivo s desktopima. Najbolje bi bilo nabaviti identičnu, a to je pothvat.
Postoji lo mogucnost da spustim taktove grafe,posto ne igram igrice,ne radim nista graficki zahtjevno?
Bili to produzilo radni vijek graficke?
Možda. Znam da se na desktop grafičkima može svašta podešavati, mijenjati, prčkati po firmwareu, ali ne znam postoje li uopće takvi programi za linux (i što sve nvidia nudi) jer nisam imao odavno potrebe to raditi. Za windowse su postojali, pa valjda postoje i dalje... google...

Grafičku možeš pokušati popraviti (odnijeti na servis kod ovih što imaju potrebne lemilice i opremu) ako su lemovi u pitanju. Ili pokušati prodati sve skupa za dijelove, dodati nešto kuna i kupiti novi. Popravci laptopa su vrlo skupi i često neisplativi. Raspitaj se u servisima, pa vidi što bi ti bilo najbolje.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Otiđi u servis da naprave dijagnostiku (ne znam tko popravlja Acere, ali mora imati službeni servis) i kažu ti konkretno što je i koliko bi popravak koštao. Nakon toga procijeni hoćeš li to popravljati ili kupovati novo.

Kod notebookova nema baš nekih suludih opcija zamjene., pogotovo ne samostalne zamjene jer su dijelovi obično brendirani i ne pašu s jednog lapa u drugi ;)
Kr1stian

Post Postao/la Kr1stian »

Ko vlasnik, trenutno ukomiranog, Acer Aspire 5520G laptopa mogu ti reći da se najvjerojatnije radi o hladnom lemu. Naime ovaj gore navedeni laptop je radil bez problema kakvih 4-5 godina da bi prije cca mjesec dana počel raditi nekakve čudne gluposti. Prvo kaj se je počelo događati je to da se pritiskom na gumb za paljenje nije štel upaliti. To bi obično rešil odspajanjem iz struje. Nakon kakvih mesec dana je jednostavno rekel "dosta" i više se ne pali to jest kad stisnem gumb za paljenje zasvetli lampica od HDD-a i čuje se zvuk od hlađenja ali to je sve. Nema nikakvih beep beep od matične, nema slike... ničega.

Prvo kaj sam dobil preporuku je da maknem van bateriju i odspojim lap sa struje te da držim gumb za paljenje cca 30 sekundi. To nije pomoglo. Nakon daljnjeg googlanja sam došel do nekakvog foruma gde se masa ljudi žali na isti problem. Stvar je u tome kaj Acer laptopi imaju, izgleda, loše sređeno hlađenje pa se pregrijavaju kaj s vremenom dovede do hladnog lema. Isti se uglavnom dogodi oko CPU-a ili grafičke.

Ne znam kak ostalima ali moram priznati da se je moj Acer znal dobro debelo zagrijati a nisam nikakve na njemu igrali igre ili bilo kaj slično. Čak sam ga redovito otvoril i očistil od prašine.

Trenutno imam Toshibu L450-13E i od pregrijavanja nema ni P. Međutim da mi je garancija istekla još prije ko zna kolko godina, nisam nosil laptop po servisu. U Zagrebu inače imaju nekakav servis ali se sad nemrem baš zmisliti kak se zove.

Po internetu, pogotovo youtube-u, moreš najti informacije o tome kak ljudi svoje matične i grafičke stavljaju u rolj na 180-200C na par minuta te u većini slučajeva njim nakon toga stvar proradi. Problem kod toga je kaj se nakon nekog vremena dogodi opet ista stvar a isto tak sumnjam da kolači koji se pečeju u rolju nakon matične imaju fini miris. Ak imaš nekoga ko je dobar s elektronikom, to jest ima aparate, daj njemu nek ti to pogleda.

Ja sam mislil to napraviti sa onim fenom za skidanje boje ali bi moral prvo nabaviti infracrveni termometar.

p.s.
Pogledaj malo po Pcexpert forumu, znam da je neko tam ljudima popravljal takve stvari.
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
sm
Spol: M

Post Postao/la sm »

Kao onaj koji je prošao kalvariju s pregrijavanjem grafičke, ima ovdje moj thread o tome, mogu ti samo reći da je najbolje dati laptop u servis na dijagnostiku. Mene je u http://www.mojservis.hr/ dijagnostika za Toshibu došla 50kn.

Ustanovili su da se grafička uslijed nečišćenja prašine i zato lošeg hlađenja pregrijavala i da su otišli lemovi. Ponudili su da ih probaju obnoviti za 400kn ili da ugrade novu za cca 2500kn. Uglavnom, za 400kn su popravili stvar i laptop mi vratili poštom.

Sada radi besprijekorno a ja sam izvukao pouku pa za 60kn još nabavio i koristim podlogu za hlađenje.

Mislim da ti 50kn za barem dijagnostiku ne bi bila loša opcija u odnosu na nabavku bilo druge grafičke bilo novog računala.

Ako kod njih i popraviš računalo, dijagnostika se posebno ne naplaćuje. :thumbs
uvijek početnik
Odgovori