SSD & Linux
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: SSD & Linux
samsung 840 pro je UŽASNO loš i zaobilaziti u ekstremno širokom luku. Firmware bug im renderira život i izdržljivost ekstremno kratkima.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- tomog999
- Spol: M
Kako stojiš sa dokazima za te tvrdnje. Ili pretendiraš postati pisac za Jutarnji.samsung 840 pro je UŽASNO loš i zaobilaziti u ekstremno širokom luku. Firmware bug im renderira život i izdržljivost ekstremno kratkima.
To all you "rvacki pravopis" haters, we're gona blow your planet up
we got death star(death star)
and you know that we got it(death star)
Darth Spellingius
we got death star(death star)
and you know that we got it(death star)
Darth Spellingius
Hajde molim te budi fin , koliko si geek i guru pa argumentiraj, po mogucnosti iz iskustva , zanemari google. Reci molim te sta da kupim(o) ,sto se mene tice cijena nije vaznashrike je napisao/la:samsung 840 pro je UŽASNO loš i zaobilaziti u ekstremno širokom luku. Firmware bug im renderira život i izdržljivost ekstremno kratkima.
People disagree with me. I just ignore them.
tomog999 je napisao/la: Kako stojiš sa dokazima za te tvrdnje. Ili pretendiraš postati pisac za Jutarnji.
Ne znam što da kupite, sam ovam velim da su ti užas. Nije zbog googla nego drito iz isusktva. 2 tjedna 5 krepanih NOVIH diskova na par raznih servera. Jad i bijeda.Orkh je napisao/la: Hajde molim te budi fin , koliko si geek i guru pa argumentiraj, po mogucnosti iz iskustva , zanemari google. Reci molim te sta da kupim(o) ,sto se mene tice cijena nije vazna
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
To ne mora značiti ništa.. znaš da su mi krepala dva od četiri WD 640 GB Black HDD-a koje sam kupio u istom dućanu (2+2, možda deset dana razlike) ali su bili iz iste serije.. petog sam kupio nekih tri godine kasnije i nije bio iz te falš serije i gle ga:

.. dan danas ko novi za razliku od WD 1TB Blue starog malo više od pola godine koji je fuj:

.. i čim nađem račun ide na zamijenu
Tako je i sa SSD-om.. sve danas zavisi od sreće. A što se tiče Samsunga i razlike između EVO i PRO serije, načitao sam se toga i ja po netu no kad uzmeš u obzir količinu prodanih SSD-ova i broj onih koji jambraju po forumima, sve je relativno, a one priče o lošem frimwareu su khm~khm.. jbg, isto ono da je motor 2.0 TDI CR u Audiju bolji nego u Škodi.. jest vraga
EDIT: Što se tiče pitanja koji kupiti, moja preporuka je onaj koji ima najdužu garanciju.. razlike u brzini su golim okom normalnim korisnicima (mislim na kućne korisnike) nevidljive dok će oni koji se profesionalno bave kaj ja znam, recimo obradom fotografija ili nekim CAD programima ionako ići na najbrže i najkvalitetnije jer će oni sa jednim ili dva odrađena posla otplatiti cijelo računalo, a ne samo sredstva uložena u SSD.

.. dan danas ko novi za razliku od WD 1TB Blue starog malo više od pola godine koji je fuj:

.. i čim nađem račun ide na zamijenu
Tako je i sa SSD-om.. sve danas zavisi od sreće. A što se tiče Samsunga i razlike između EVO i PRO serije, načitao sam se toga i ja po netu no kad uzmeš u obzir količinu prodanih SSD-ova i broj onih koji jambraju po forumima, sve je relativno, a one priče o lošem frimwareu su khm~khm.. jbg, isto ono da je motor 2.0 TDI CR u Audiju bolji nego u Škodi.. jest vraga
EDIT: Što se tiče pitanja koji kupiti, moja preporuka je onaj koji ima najdužu garanciju.. razlike u brzini su golim okom normalnim korisnicima (mislim na kućne korisnike) nevidljive dok će oni koji se profesionalno bave kaj ja znam, recimo obradom fotografija ili nekim CAD programima ionako ići na najbrže i najkvalitetnije jer će oni sa jednim ili dva odrađena posla otplatiti cijelo računalo, a ne samo sredstva uložena u SSD.
- oldman
- Spol: M
Eee… ovo pod EDIT je pun pogodak !
Sve si rekao ! 
Intel 530 120 GB
Koristim ga nekoliko mjeseci i na prvom instaliranom OS-u sam radio svakakve kerefeke medutim odustao sam od toga... Ako krepa neka krepa pod garancijom koja je 5 godina i negdje sam naisao na podatak da se kao moze pisti 20 GB/dan i da mora drzati 5 godina, neznam!
Ugl. koristim samo noatime, nodiratime i discard opcije a ostalo prepustam sustavu neka se brine za njega, SWAP ne koristim posto imam 8 giga rama i uvijek mi je dovoljno jer ne koristim suspend/hibernate, a jos manje radim neke zahtjevne zadatke... Jednom tjedno odradim fstrim -v /home i / jer sam negdje procitao da nije zloseg tako napravit ali isto bezveze mozda odradim ali neka...
Kako bilo od kupnje istog sam prezadovoljan i ovaj laptop koji i nije bas neki se ubrzao do neprepoznatljivosti! Boot Minta 17 cinnamon je oko 15 sekundi, elemetary os je oko 10 sekundi, to su bile prve isntalacije na njemu u dual bootu i nakon toga sam odradio clean format jer to nije bilo ono sto sam zelio. Trenutno gore imam Slackware koji radi savrseno, Arch koji boota oko 8-10 sekundi u Xfce i polako isprobavam suse 13.2 koji u KDE ode za nekih 17 sekundi... Brzina otvaranja programa je trenutna do mozda 2 sekunde za gimp i audacity!
Za sada sam prezadovoljan i ako me posluzi tih 5 godina garancije sa ovom brzinom rada ja se necu nimalo buniti!
Edit: Da ne zaboravim dodati da sam i flashao firmware na najnoviji sa intelove stranice i da je sve ok proslo i sve radi isto kao i prije, tj. nisam primjetio razlike... Preporuca se nadogradit firmware zbog boljeg upravljana kontrolera, koliko sam ja uspio skuzit!
Koristim ga nekoliko mjeseci i na prvom instaliranom OS-u sam radio svakakve kerefeke medutim odustao sam od toga... Ako krepa neka krepa pod garancijom koja je 5 godina i negdje sam naisao na podatak da se kao moze pisti 20 GB/dan i da mora drzati 5 godina, neznam!
Kako bilo od kupnje istog sam prezadovoljan i ovaj laptop koji i nije bas neki se ubrzao do neprepoznatljivosti! Boot Minta 17 cinnamon je oko 15 sekundi, elemetary os je oko 10 sekundi, to su bile prve isntalacije na njemu u dual bootu i nakon toga sam odradio clean format jer to nije bilo ono sto sam zelio. Trenutno gore imam Slackware koji radi savrseno, Arch koji boota oko 8-10 sekundi u Xfce i polako isprobavam suse 13.2 koji u KDE ode za nekih 17 sekundi... Brzina otvaranja programa je trenutna do mozda 2 sekunde za gimp i audacity!
Za sada sam prezadovoljan i ako me posluzi tih 5 godina garancije sa ovom brzinom rada ja se necu nimalo buniti!
Edit: Da ne zaboravim dodati da sam i flashao firmware na najnoviji sa intelove stranice i da je sve ok proslo i sve radi isto kao i prije, tj. nisam primjetio razlike... Preporuca se nadogradit firmware zbog boljeg upravljana kontrolera, koliko sam ja uspio skuzit!
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
-
Jehonan
Evo ja imam već skoro 2 god. od OCZ-a Vertex 3 seriju, kapacitet 120 Gb. Kupih to još dok nisu bili kupljeni od Toshibe. Osobno, što se mene tiče, sve preporuke! Inače, budući u stroju imama 16 Gb RAM-a, prilikom instalacije sam odradio custom particioniranje bez SWAP particije! Budući se radi o ubuntu 14.04.1 lts izdanju, on me na fer način upozorio da bi možda moglo biti problema, no, do sada, ama baš nikakovih, a mogu reći da je rađeno svašta, od kompajliranja OpenWRT-a, konvertiranja blueray videa.... Uglavnom, jako, jako lijepo to radi. Sada se bavim mišlju da naručim s ebay-a ovo http://www.ebay.com/itm/SEDNA-PCI-Expre ... 2ed9b58473 Vjerujem da bi trebalo raditi još bolje jer se onda ide odmah na PCI-e sabirnicu. Vidjeti ćemo
.
-
Jehonan
Uzgred budi rečeno, a vezano je za ovu temu, jel ima tko kakova iskustva kako Asmedia 106x bazirani SATA kotroleri u AHCI modu rade pod linuxom tj. koliko je to dobro podržano od strane novijih kernela? Naime, ako ste pratili postove, ovaj adapter koji namjeravam kupiti je baziran na dotičnome kontroleru i to je razlog moga pitanja i zanimacije. Hvala unaprijed na svim mogućim odgovorima i uloženom trudu u čitanje 
Što se 840 pro tiče, imamo novi batch a i vele mi da inače rade dobro tako da je izgleda fakat felšana serija.