Sada je: 26 stu 2020, 19:44.
Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

budem kasnije napravil podesavanje ati drivera a moram i par vjesti dovrsiti :facepalm
Lutherus
Lutherus
sumski je napisao/la:Reci koji dio šteka? Po osobnom iskustvu, otvoreni driveri su 20-50% bolji (ajmo reći fluidniji) u "običnom"/desktop radu od službenih ATI drivera.
Veliš openSUSE. KDE ili GNOME?



Korisdtim openSUSE KDE. Imaš pravo možda .. skontao sam ako pomjeraom kursor miša da računar brže odrađuje operacije zadane kao npr. pustim video na youtube i ako ne pomjeram miš zaledi čim pomjerim nastavi i radi uredno, ista stvar kad se uključuje računar tj. suse zaledi čim pomjerim miš proradi. Da budem iskren sad sam skroz zbunjen :( nadao sam se da je do drivera a bit' će da nije. Ubuntu mi je startao više od 5 minuta a suse za 1 -2 je up :) što kažeš ono normalno funkcioniše sve izuzev ako malo start listam ono ko kasni kad šetam po meniu i tako. Sviđa mi se suse nenormalno ali ne znam šta je ovo. Windows 8 mi radi uredno sve ok. Mislim da je hardverski nešto otišlo ne bi valjda ni tamo radilo :(
Postovi: 17
Postovi: 17
Pridružen/a: 02 tra 2013, 22:47
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: m
OS: Windows 8, Ubuntu
Lutherus je napisao/la:budem kasnije napravil podesavanje ati drivera a moram i par vjesti dovrsiti :facepalm



Et' ako možeš detaljnije uputstva da ipak probam da nije do drivera i da li će to šta promjeniti :)
Postovi: 17
Postovi: 17
Pridružen/a: 02 tra 2013, 22:47
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: m
OS: Windows 8, Ubuntu
Gle, ja imam repo sa starim xserverom 1.12, a za openSUSE 12.3
http://download.opensuse.org/repositori ... :12.2.repo
E sad, pitanje je kolko ti to bude uspjelo :D
Moral bi dodat repo, prebacit pakete na taj repo, i onda instalirat legacy drivere.
Ako planiraš, rađe ovo prebacimo na openSUSE podforum ;)
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Avatar
Moderator
Postovi: 1779
Moderator
Postovi: 1779
Pridružen/a: 10 ruj 2010, 11:20
Podijelio/la zahvalu: 9 puta
Primio/la zahvalu: 92 puta
Spol: M
OS: openSUSE Factory KDE
Izgleda da mi nema spasa :D ova serija Laptopa mrzne na linuxu nažalost .. guglam i dalje tražim neko riješenje ako šta budem našao obavijestim .. a eto može lock :(
Postovi: 17
Postovi: 17
Pridružen/a: 02 tra 2013, 22:47
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: m
OS: Windows 8, Ubuntu
Ne lockamo ako nije rijeseno. ;)

Sumski, jel mozes odvojit oS probleme u novu temu u tom podforumu? Ja bih, ali sam na mobitelu.
Avatar
Site Admin
Postovi: 4519
Site Admin
Postovi: 4519
Pridružen/a: 07 ožu 2009, 17:00
Podijelio/la zahvalu: 98 puta
Primio/la zahvalu: 189 puta
Spol: M
OS: w10, ubuntu, macos
Našao sam u čemu je problem samo još trebam implementirati ako mi želite pomoći da se ne patim kako ću :D evo samo mi objasnite kako da unesem i gdje naredbu "processor.max_cstate=1" mislim kroz korake detaljno :D a problem je u tom što procesor ode u neki tzv. sleep mode i dok se ne diraju tipke ili miš on je tom modu i iz tog razloga šteka :D tj. driveri za grafičku su ok i sve drugo je ok samo et procesor zeza :)

Dodatak:

"processor.max_cstate=1" trebao bih dodati u /boot/grub/menu.lst
međutim ja ne vidim na suse da ima menu.lst :D
Postovi: 17
Postovi: 17
Pridružen/a: 02 tra 2013, 22:47
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: m
OS: Windows 8, Ubuntu
Ako je zbilja to, onda to riješiš u YaST-u, pod stavkom Boot Loader
slika
pa odeš na Boot Loader options, i tu pod Optional Kernel Command Line Parameter dodaš processor.max_cstate=1
slika
(zanemari ovo moje, samo dodaj na kraj ovu komandu, i napravi reboot)
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Avatar
Moderator
Postovi: 1779
Moderator
Postovi: 1779
Pridružen/a: 10 ruj 2010, 11:20
Podijelio/la zahvalu: 9 puta
Primio/la zahvalu: 92 puta
Spol: M
OS: openSUSE Factory KDE
sumski je napisao/la:Ako je zbilja to, onda to riješiš u YaST-u, pod stavkom Boot Loader
slika
pa odeš na Boot Loader options, i tu pod Optional Kernel Command Line Parameter dodaš processor.max_cstate=1
slika
(zanemari ovo moje, samo dodaj na kraj ovu komandu, i napravi reboot)



Hajte da se pohvalim :D sad suse diže za 30 sekundi, video pušten na youtube ne šteka nikako i sve radi super. Sumski hvala ti, hvala svima na pomoći. eto ako ko ima Fujitso Siemens AMILO PI 2550 koji mrzne na linuxu ili neki drugi model - imaju neki modeli toshibe trebaju da urade što smo već pisali tj. da dodaju: processor.max_cstate=1 :) Nadam se da ćemo se nastaviti družiti.
Postovi: 17
Postovi: 17
Pridružen/a: 02 tra 2013, 22:47
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: m
OS: Windows 8, Ubuntu
To mi je drago čuti! ;)
Uživaj!
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Avatar
Moderator
Postovi: 1779
Moderator
Postovi: 1779
Pridružen/a: 10 ruj 2010, 11:20
Podijelio/la zahvalu: 9 puta
Primio/la zahvalu: 92 puta
Spol: M
OS: openSUSE Factory KDE

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.