Switch to full style
Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.
Odgovori

[RIJEŠENO] Lenovo U350 - WiFi problem

04 ožu 2016, 21:09

Lenovo Ideapad U350, stavio sam mint 17.2 xfce i nema mi wifi-a
samo sa kabelom mogu na net

sve što sam našao na nekim stranim forumima je beskorisno

***
EDIT by bertone - Postovi premješteni u novu temu!

Re: Update greška Mint 17.2 xfce

04 ožu 2016, 22:06

Kako kaže @calisto, bilo bi dobro da si dao više informacija, barem da navedeš o kojoj se bežičnoj radi i koje si to 'beskorisne strane' forume posjetio.

No dobro, ovakva me pitanja zanimaju zbog ranijih vlastitih iskustava i pokušao sam odgonetnuti o čemu se radi. Proguglao sam malo podatke o laptopu Lenovo IdeaPad U350 i čini se da je u pitanju Broadcom, a koristio bi driver BCM4312. Vidio sam da su u tutorijalima LM-a korisnici opisali na dva mjesta kako se problem rješava i instalira željeni driver, pa možeš provjeriti savjete na https://community.linuxmint.com/tutorial/view/379 i https://community.linuxmint.com/tutorial/view/692

Naravno, ako već nisi...

Re: Lenovo U350 - WiFi problem

04 ožu 2016, 23:16

Kao prvo, @calisto je rekao: "Otvori novu temu", a ne u istoj temi (koja naslovom nije vezana za problem) u posebnom postu otvoriti novo pitanje (ovo vrijedi za sve)!

Kao drugo, korištenje tražilice na naslovnici potala i forumu je za korisnike i članove foruma, a ne za ukras da se popuni praznina.

Treće, problem s Broadcom WiFi karticom je opisan više puta, a mogao si ovdje pročitati recenziju tog laptopa i prilagodbe koje sam napravio kako bi s Linuxom radio out of the box, pa bi sam dokučio riješenje.

I četvrto, riješenje je da se spojiš žicom na internet, povuci vlasnički driver za Broadcom WiFi, restartaj laptop i imaš WiFi nakon što uneseš password za željeni router na koj ise spajaš.

Re: Lenovo U350 - WiFi problem

05 ožu 2016, 00:12

Barem sam pogodio koja je kartica u pitanju i koji je driver, a da nisam ni znao za tvoj članak :-D

Re: Lenovo U350 - WiFi problem

05 ožu 2016, 17:38

nisam uspio ni preko net-a ni preko USB-a, to su članci koje sam već prošao

ništa, tnx, kopam dalje...

Re: Lenovo U350 - WiFi problem

05 ožu 2016, 17:59

Ako nisi, onda odi u Sinaptik i u tražilicu upiši "Broadcom". Kad izađu traženi pojmovi nađi b43-fwcuter i broadcom sta source te na njih stavi kvačicu za instaliranje i instaliraj. kad završi restartaj i trebalo bi raditi. :-D

Re: Lenovo U350 - WiFi problem

05 ožu 2016, 19:12

sandro je napisao/la:nisam uspio ni preko net-a ni preko USB-a, to su članci koje sam već prošao

ništa, tnx, kopam dalje...


Onda nešto drugo nije u redu... taj laptop sigurno radi s LM Xfce (i drugim DE) s Broadcom BCM4312 karticom :hmm

Hajde ovako, na dva mjesta možeš uključiti/isključiti WiFi, prekidačem na lijevom boku (ispred USB konektora) i kombinacijom tipki Fn+F5 pa napravi slijedeće:

1. Na oba mjesta par puta isključi i uključi WiFi i na kraju ga ostavi isključenim na oba
2. Odi u BIOS i vrati BIOS na tvorničke postavke
3. Upali laptop, digni OS i uključi WiFi na oba mjesta pa provjeri da li ti sad može naći vlasnički driver

4. ako nije, ostavi oba prekidača uključena i ponovno u BIOS i restartaj ga na tvorničke postavke pa probaj ponovno...

Re: Lenovo U350 - WiFi problem

05 ožu 2016, 21:44

Treba probati i s drugom verzijom drivera ako b43-fwcutter ne radi. bcmwl-kernel-source se zove paket, prethodno treba obrisati (u Synapticu sa desnim klikom na paket otvoriti izbornik i označiti Completely remove...) sve ostale instalirane pakete koji se tiču WiFi drivera.

Moguće je da ni ovo neće raditi jer su obje verzije drivera pune bugova. Najgori je onaj u kojem se veza potpuno izgubi nakon nekog vremena jer se driver sruši i ode u kernel panic. Kod mene se manifestira već mjesecima na Lenovo laptopu, nekad radi dobro, nekad ne. Izdali su neke zakrpe, neke su pomogle, neke nisu.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/bcmwl

Možda bi, ako instalacija paketa iz Synaptica ne pomogne, trebalo pronaći najnoviju moguću verziju drivera na Launchpadu, skinuti .deb za odgovarajuću verziju svog Ubuntua tj. Minta, i tako ga instalirati.

https://launchpad.net/broadcom-sta/+packages

Nekima je pomoglo i kad su u postavkama svog routera promijenili channel.

Re: Lenovo U350 - WiFi problem

05 ožu 2016, 22:29

Ako stvarno tako zezaju kartice, treba ih zamijeniti boljima. Treba potražiti po forumima ekvivalente i zamijeniti. Nebi smjelo biti skuplje od $15-25. Ovisi koje pašu, možda ima i jeftinije. Našao sam sebi za Dell Intelovu i ima i bolji signal od Broadcoma, za $12. Mislim da sam našao i za 3G pa da radi na Linuxu i ostalim OSima. :-D

Re: Lenovo U350 - WiFi problem

05 ožu 2016, 23:05

Broadcom BCM4312 meni nikad nije radio probleme koje ovdje navodite. Jedino što se morao instalirati vlasnički driver i dalje je sve radilo kako treba, a isproban je na Manjaru, Sabayonu, Ubuntuu i hrpi drugih ubuntoida. Možda novije serije imaju opisanih problema... ili sam samo imao sreće pa mi je sve bilo posloženo kako treba samo od sebe (iako mislim da tako nešto ne postoji :-D )
Odgovori