Sada je: 15 ruj 2019, 16:57.
Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pokušavam instalirati neku Linux distru na njega umjesto Win.Xp ali ili zapne instalacija ili ne funkcionira paljenje , slip te se mora gasiti na gumb. Probao Sve lakše distre i Elementary, Xu.... Lu... itd. Pretpostavljam da je do nepodržanog hardveraja.
Sempron 3400+
NVidia GeForce 6100
HDD IDE
RAM sam digao na 1,5 GB
WiFI Broadcom 4309 (ako sam dobro zapamtio)
To mi je za jednog frenda penzića kao i ja. Njemu najviše treba za surfanje , vijesti, prognoza, FB, ništa zahtjevno. Već se 3 dana zezam c njim i sad trenutno stavljam Win. 7 home za probu na pola particije. Disk je 100GB.
Već me laganini počeo nervirati. :-D
Avatar
Postovi: 574
Postovi: 574
Pridružen/a: 25 stu 2011, 17:12
Lokacija: vanjski otok
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Manjaro Mate,Mint 17.3
Imam ja prastari hpnx,sa amd sepronom 3100,na njemu je xubuntu 12.04,ako ti šta pomaže.
Postovi: 117
Postovi: 117
Pridružen/a: 21 lip 2016, 18:37
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 11 puta
Spol: M
OS: mint 13 64bit xfce
Baš i ne, nažalost. Prilikom instalacije Win.7 zapeo je i samo mu stoji Asus logo. Ne otvara Bios niti reagira na bilo koju tipku.Tako da ni instalacijski DVD ili USB ne vidim. :hmm
Neznam, možda sam u krivu, ali ako mu je crkla baterija za CMOS , jel to onda ne diže Bios? Ili je nešto sasvim deseto.
Avatar
Postovi: 574
Postovi: 574
Pridružen/a: 25 stu 2011, 17:12
Lokacija: vanjski otok
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Manjaro Mate,Mint 17.3
oldman je napisao/la:Baš i ne, nažalost. Prilikom instalacije Win.7 zapeo je i samo mu stoji Asus logo. Ne otvara Bios niti reagira na bilo koju tipku.Tako da ni instalacijski DVD ili USB ne vidim. :hmm
Neznam, možda sam u krivu, ali ako mu je crkla baterija za CMOS , jel to onda ne diže Bios? Ili je nešto sasvim deseto.

Vjerovatno hardverska greška. Izvadi prvo disk iz laptopa pa probaj radi li bios normalno. Ako ne, izvadi sve memorijske module pa probaj opet. Ako radi, vraćaj jednu po jednu pa isprobavaj dok ne naletiš. Obavezno vadi bateriju kad god mijenjaš mem. module i disk. Nadam se samo da nije matična/grafa.
Avatar
Postovi: 1893
Postovi: 1893
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 338 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
[url][/url]@ jura
[img][/img%20img[img]https://s19.postimg.cc/71q4kpf8j/IMG_0677.jpg[/img]Kad držim F2 ( Asus ) otvara ovo i neda ništa dalje. To je slika prije nego otvori Bios, kad ga je otvarao prije ovoga.
Vađenje diska i memorije nije pomoglo, uz tvoje upute.
Avatar
Postovi: 574
Postovi: 574
Pridružen/a: 25 stu 2011, 17:12
Lokacija: vanjski otok
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Manjaro Mate,Mint 17.3
Kad klikaš po F8, da li ti otvara izbornik za odabir medija sa kojeg možeš pokrenuti instalaciju?

PS. Kaj se tiče F2, probaj umjesto F2 koristiti ESC (kod nekih Asusa je to rezervni ključ za ulazak u BIOS, ako primarni preko F2 ne radi).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10238
Site Admin
Postovi: 10238
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 573 puta
Primio/la zahvalu: 746 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
A što se zbiva kad ne držiš F2? Ovako mi izgleda kao oštećeni bios. Probaj ga resetirati. Baterija za cmos samo drži postavke i kad se izvadi i vrati, učitaju se defaultne. Možda taj asus ima i neki drugi način za reset biosa - ponekad pomaže i vađenje baterije laptopa i dugo držanje tipke za paljenje - oko minute.
Avatar
Postovi: 1893
Postovi: 1893
Pridružen/a: 16 tra 2011, 08:34
Lokacija: i grupa Film
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 338 puta
Spol: M
OS: Mint 10 LXDE itd...
@ bertone, znam to i to sam sve probao. Kako jura veli, možda je riknuo Bios. U pola instalacije mi se samo pojavio Asus logo i ne mrda. Asus za izbor start boota ima esc, a na f8 i ostale se nije dešavalo ništa ni prije.
@ jura, za resetirati Cmos trebam rataviti komp, da dođem do baterije a ti stari laptopi su dosta zahtjevni. Bitno mi je da znam kvar, a onda se radi kaj se mora. Držao sam gumb preko minute.
Budem danas svratio do servisa da mi meštar pogleda. :-D
Avatar
Postovi: 574
Postovi: 574
Pridružen/a: 25 stu 2011, 17:12
Lokacija: vanjski otok
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Manjaro Mate,Mint 17.3
Crknuo je HDD IDE i ne isplati se uzet novi/drugi. Jedino da mu instaliram neku laganu distru na USB pa da diže s njega, ali prvo se čujem s vlasnikom. Inače se jedva služi s laptopom, te mu to možda bude previše. LP
Avatar
Postovi: 574
Postovi: 574
Pridružen/a: 25 stu 2011, 17:12
Lokacija: vanjski otok
Podijelio/la zahvalu: 5 puta
Primio/la zahvalu: 6 puta
Spol: M
OS: Manjaro Mate,Mint 17.3
Koje je sučelje diska (ATA ili SATA)?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10238
Site Admin
Postovi: 10238
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 573 puta
Primio/la zahvalu: 746 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.