Switch to full style
Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.
Odgovori

(Riješeno)Toshiba p300 2TB

27 pro 2018, 20:40

Kupio sam ovaj disk za pohranu. Nakon šarafanja :-D i spajanja išlo je formatiranje s gparted (EXT4).
Nakon formatiranja sam primjetio da disk i dalje nešto "vrti". Proces "ext4lazyinit" je radio u pozadini. S malo googlanja vidim da je savjet da se ostavi da odradi do kraja, kod mene je trajalo sat vremena. No dobro, nikad čuo za to.
Nakon toga vidim da je iz nekog razloga vlasnik diska postao "root" :hmm
Da ne brljam dalje s novim formatiranjem dali netko zna šta se dešava, gdje grešim.

Pozz
Zadnja izmjena: NoMaam; 28 pro 2018, 23:48; ukupno mijenjano 2 put/a.

Re: Toshiba p300 2TB

28 pro 2018, 07:23

Neka me iskusniji korisnici isprave ako sam u krivu.Za pohranu trebao si odabrati fat32 ili ntfs.Kad god stvoriš ext4,vlasnik je rut,i ti sad ako hoćeš npr. staviti/zalijepiti neku datoteku direktno tu,ne možeš dok nisi tu particiju otvorio sa sudo ovlastima,to bi dakle morao svaki put raditi,ijoš bi i poddirektoriji imali za vlasnika rut,ako se ne varam.Jedno od rješenja je napraviti neku mapu npr mojedatoteke,dodijeliti joj sve ovlasti:
Kod:
sudo chmod -R 777 mojedatoteke

i sad možeš tu stavljati šta hoćeš,no bolje preformatiraj u neki drugi format.Ovo sa 1 h vremena što je radio ne znam,ali možda je zbog veličine 2 TB,nisam imao iskustva s tim.

Re: Toshiba p300 2TB

28 pro 2018, 08:54

barbaivo je napisao/la:Neka me iskusniji korisnici isprave ako sam u krivu.Za pohranu trebao si odabrati fat32 ili ntfs.Kad god stvoriš ext4,vlasnik je rut,i ti sad ako hoćeš npr. staviti/zalijepiti neku datoteku direktno tu,ne možeš dok nisi tu particiju otvorio sa sudo ovlastima,to bi dakle morao svaki put raditi,ijoš bi i poddirektoriji imali za vlasnika rut,ako se ne varam....


Na kompu imam još jedan disk za pohranu (1 TB) i formatiran je na ext4. Vlasnik nije root, sve radi kako treba. Niti se sječam da je bio pokrenut proces "ext4lazyinit" nakon formatiranja. Možda sam ipak nešto drukčije radio, ne sječam se više :hmm .

Na novi disk nisam mogao ništa kopirati ali nakon nekih pola sata i dva restarta kompa sam na njega mogao kopirati. Vlasnik je i dalje root. Nisam na disku ništa mjenjao i to je ono što me najviše brine :zabrinut .

Već sam pripremio live-gparted za novo formatiranje.Možda se u live načinu to bolje odradi. Ako ne upali sa ext4 onda ide fat32.
Još ću malo sačekati za neki novi savjet.

Pozz

Re: Toshiba p300 2TB

28 pro 2018, 09:23

Mislim da ti je bolje na ntfs,imaš ono ograničenje 4 Gb maximum jedna datoteka na fat32.

Re: Toshiba p300 2TB

28 pro 2018, 11:37

1 TB disk ili vece niti ne mozes u fat32 pretvoriti. Bar se na penđerima ne moze a i na ostalim osima je upitno kako ce prepoznati takav disk. Fat32 ide do 32gb i nista vise.

Re: Toshiba p300 2TB

28 pro 2018, 11:57

shrike je napisao/la:1 TB disk ili vece niti ne mozes u fat32 pretvoriti. Bar se na penđerima ne moze a i na ostalim osima je upitno kako ce prepoznati takav disk. Fat32 ide do 32gb i nista vise.


slika

Ovaj 1 TB Portable disk koristim več par godina. Formatiran je na Fat32. Sve radi bez greške. Windows 10 na ženinom laptopu također ga prepoznaje i sve radi. I ja sam o tome negdje čitao za ta 32 Gb.

Ništa, "uzdaj se use i u svoje kljuse" :-D :-D . Sad ću ponovno formatirati novu toshibu.

Pozz

Re: Toshiba p300 2TB

28 pro 2018, 23:41

Problem je bio sa Gparted, on ga defaultno postavlja na "root".
Odrađeno novo formatiranje na ext4 s programom DISKS. Sad je sve kako treba :-D . Nema "root-a" :-D

Zašto Gparted tako radi nije mi jasno. Za mene to nije normalno. Kupiš drugi hdd spojiš na komp, formatiraš s gparted i ne možeš na njega pisati :ljut2 :ljut2 :ljut2 . Nemoš vjerovat :nee

Nakon novog formatiranja se opet pokrenuo proces "ext4lazyinit" pface . Ali ajde, kad završi valjda će biti mir s tim. Bog te mazo koja procedura s novim diskom :-D .

Pozz
Odgovori