Sada je: 04 srp 2020, 23:52.
Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Zanima me dali se OS ponaša jednako ako ima 8 kao i kad ima 16GB RAMa?
Da li bih šta postigao da dodam 8+8GB RAM? Za igrice mi je jasno što više to bolje, ali me zanima općenito rad Linuxa i Windows.
Moguće da sam čudak što bih da mi OS koristi svu RAM memoriju, kako na računalu tako i na androidu.
Najviše me živcira firofox što ne ostavi u memoriji stranicu na kojoj sam sekundu prije bio, i kada vratim korak u nazad firefox ju loada i ako je tada loš internet to traje. Firefoxu u osobnostima sam dao dopuštenje za što bolje perfomanse i nema pomaka.
A Android me također živcira, imam 6GB RAM, u developer opcijama mu dam max. da koristi, bijedna četiri procesa. I kad se krećem iz aplikacije u aplikaciju on ne može da sačuva tri, četiri aplikacije nego ih loada. S tim da imam uvijek 3GB RAM slobodno, kao i relativno jak procesor (huawei mate 10 pro) .
S rogatim se bodeš samo kada je dobro pečen
Avatar
Postovi: 582
Postovi: 582
Pridružen/a: 20 pro 2015, 15:51
Podijelio/la zahvalu: 127 puta
Primio/la zahvalu: 26 puta
Spol: M
OS: Dual Ubuntu 20.04 i win10
Količina rama na 8 vs 16 G nije kao da si pitao 128 MB vs 16 GB, na toj razini ako nemaš stvarnu potrebu za svim tim ramom ponašanje ovisi o postavkama za ponašanje memorije, poput swappiness, mem pressure, virtualne memoije i slično. Esencijalno, nema razlike dakle osim ako ti zapravo ne treba stvarno više od 8G rama.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10050
Moderator
Postovi: 10050
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 169 puta
Primio/la zahvalu: 276 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
Ako želiš da ti OS koristi sav RAM, od 8 GB skini 7 i guštaj. :hihi
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6354
Moderator
Postovi: 6354
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 271 puta
Primio/la zahvalu: 342 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Možda griješim, ali mislim kako će najviše na brzinu OS-a utjecati snaga procesora i brzina HDD-a tj. SSD-a. Do Božića sam imao komp sa 6 gb ram-a i to mi je bilo sasvim dovoljno za sam OS jer swap sam rijetko koristio (nekako unazad par mjeseci je swap znao zadržati 20-30 mb podataka iako ram nije bio pun).

Naravno, ako neka aplikacija ždere malo više ram-a, onda tu ni voodoo magija ne pomaže.

To je što se tiče količine, a što se tiče brzine koliko mi je poznato Intel procesori su slabije pogođeni brzinom ram-a od AMD procesora.
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Avatar
Postovi: 184
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 sij 2015, 19:52
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 42 puta
Primio/la zahvalu: 12 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
A zakaj pravite swap ako imate više od 4 GB RAM-a i ne koristite virtualke ili druge memorijski zahtjevne aplikacije?
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10557
Site Admin
Postovi: 10557
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 575 puta
Primio/la zahvalu: 795 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
bertone je napisao/la:A zakaj pravite swap ako imate više od 4 GB RAM-a i ne koristite virtualke ili druge memorijski zahtjevne aplikacije?


Slažem se...pogotovo ako se još swap radi na SSD-u
Avatar
Postovi: 163
Postovi: 163
Pridružen/a: 30 pro 2019, 22:41
Podijelio/la zahvalu: 4 puta
Primio/la zahvalu: 4 puta
Spol: M
OS: Fedora/Arch
bertone je napisao/la:A zakaj pravite swap ako imate više od 4 GB RAM-a i ne koristite virtualke ili druge memorijski zahtjevne aplikacije?

Voc d point? Čovjek je pitao za razliku u brzini sustava između 8 i 16 gb ram-a... :kava
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Avatar
Postovi: 184
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 sij 2015, 19:52
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 42 puta
Primio/la zahvalu: 12 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE
branac88 je napisao/la:
bertone je napisao/la:A zakaj pravite swap ako imate više od 4 GB RAM-a i ne koristite virtualke ili druge memorijski zahtjevne aplikacije?

Voc d point? Čovjek je pitao za razliku u brzini sustava između 8 i 16 gb ram-a... :kava

A ta razlika u brzini isto tako ovisi o tome koristi li se swap ili ne.

Govoreći u kontekstu ove teme, problem je što je teško kvantificirati 'brzinu' kao osjećaj. Načelno, ako trebaš memorije, ako vrtiš puno aplikacija i ako ćeš iskoristiti tih 16 GB RAM-a, računalo će ti biti brže. Ako nećeš, onda će ti biti jednako.
Avatar
Site Admin
Postovi: 4488
Site Admin
Postovi: 4488
Pridružen/a: 07 ožu 2009, 17:00
Podijelio/la zahvalu: 98 puta
Primio/la zahvalu: 185 puta
Spol: M
OS: w10, ubuntu, macos
branac88 je napisao/la:
bertone je napisao/la:Voc d point? Čovjek je pitao za razliku u brzini sustava između 8 i 16 gb ram-a... :kava


Poanta je da razliku količine RAM-a neće vidjeti u IRL svijetu ako ne koristi memorijski zahtjevne aplikacije, ali će OS koristiti po nekoj svojoj logici SWAP (ako ga ima) bez obzira koliko RAM-a imao (koliko se sjećam to bi trebalo biti oko 60% iskorištenog RAM-a, ali zna OS i puno prije prebacivati podatke iz RAM-a u SWAP) pa ako makneš SWAP prisiliš OS da koristi RAM :zen

EDIT:

Sad ću iz "glave" ali mislim da se ispis kad se počinje koristiti RAM dobije naredbom:
Kod: Označi sve
cat /proc/sys/vm/swappiness

i rezultat bi terebao biti 60, što znači da se podaci iz RAM-a u SWAP počnu prebacivati kad je popunjenost RAM-a 60% pa tko ima SWAP nek provjeri.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10557
Site Admin
Postovi: 10557
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 575 puta
Primio/la zahvalu: 795 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
bertone je napisao/la:Poanta je da razliku količine RAM-a neće vidjeti u IRL svijetu ako ne koristi memorijski zahtjevne aplikacije, ali će OS koristiti po nekoj svojoj logici SWAP (ako ga ima) bez obzira koliko RAM-a imao (koliko se sjećam to bi trebalo biti oko 60% iskorištenog RAM-a, ali zna OS i puno prije prebacivati podatke iz RAM-a u SWAP) pa ako makneš SWAP prisiliš OS da koristi RAM :zen

EDIT:

Sad ću iz "glave" ali mislim da se ispis kad se počinje koristiti RAM dobije naredbom:
Kod: Označi sve
cat /proc/sys/vm/swappiness

i rezultat bi terebao biti 60, što znači da se podaci iz RAM-a u SWAP počnu prebacivati kad je popunjenost RAM-a 60% pa tko ima SWAP nek provjeri.

Autor barem u ovoj temi nije rekao koristi li swap ili ne, pa je za njegov slučaj to nebitno. U mom slučaju swap je bio nužnost i aplikacija koja bi mi napunila ram-e bi dovela do smrzavanja sustava. Zato sam i stavio swap kako ne bih morao napraviti hard reset kada do toga dođe. Dakle, količinski manjak memorije dovodi do nemogućnosti korištenja sustava i aplikacija. Brzina je tu onda nepostojeća kada je sve smrznuto, a to nije nešto što pati autora teme i nije nešto čega nije svjesno 90% foruma.

iweb je napisao/la:Govoreći u kontekstu ove teme, problem je što je teško kvantificirati 'brzinu' kao osjećaj. Načelno, ako trebaš memorije, ako vrtiš puno aplikacija i ako ćeš iskoristiti tih 16 GB RAM-a, računalo će ti biti brže. Ako nećeš, onda će ti biti jednako.

Fluidnost sustava bi mogli promatrati kroz prizmu osjećaja tj. dojma, dok je brzina objektivna. No, mislim kako je autor svjestan činjenice kako će na fluidnost sustava više igrati DE tj. efekti i sl., dok se brzina podizanja firefoxa može izmjeriti štopericom. Hoće li mu više ram-a u tome pomoći, ne znam ali i ne vjerujem. Mogu ponoviti, mislim kako je za to usko grlo brzina harda tj. ssd-a i procesora.
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Avatar
Postovi: 184
Postovi: 184
Pridružen/a: 27 sij 2015, 19:52
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 42 puta
Primio/la zahvalu: 12 puta
Spol: M
OS: Manjaro KDE

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.