U zadnje vrijeme isprobavam razne live distre u potrazi za naslijednikom Ubuntua 10.10 koji radi OK već 13 mjeseci, ali mi je jednostavno dosadio. Ne pomaže mu niti to što sam isprobao unity i gnome 3 koji mi nisu sjeli iako ne zazirem od novotarija. Uglavnom, put me vodi k KDE-u, vjerojatno k Susetu, možda Pardusu. Kave to ima veze s hardwareom? U računalu imam 3 HDD-a. Sistemski je Seagate od 250 GB. Drugi disk je Seagate od 500 GB i na njemu je multimedija. Treći je WD od 640 GB te služi za backup. Kod skoro svih desetak live distribucija ponavlja se sličan problem. ( Možda i nije problem, već moje neznanje, zato Vas ovdje i tražim savjet). Sistemski disk prepoznaje i otvara svaka distra. Drugi disk ne prepoznaje ni jedna, osim ponekih ako ga otvaram kao superuser ili root ili slično. U nekim distrama klikom na drugi disk, isti nestane i vidljiv je tek u gpartedu. Treći disk je kombinacija situacija prvog i drugog, dakle neke distre ga odmah vide, montaju i otvaraju bez beda, a neke gnjave. Sva podešenja, dozvole, datotečni sustav (ext4),način montanja su iste kod diska 2 i 3. Čak su i na istom kontroleru. Nisam koristio nikavu enkripciju, oba su formatirana istom prilikom...
Dakle, pitanja su zašto postoji razlika i da li je to rješivo nakon instalacije novog OS-a sređivanjem fstab tablice ili na sličan način. 3 i pol godine sam na linuxu, a 2 i pol bez Windoza, ali nikada nisam pretjerano ulazio u dubinu pa sam dvojio da li da ovo postam u početnička ili hardverska pitanja.
Pozdrav.
Sada je: 23 sij 2021, 18:49.
Moderator/ica: Moderatori/ce
11 post(ov)a
•
Stranica: 1/2. • 1, 2
Where there is a gui there's a way.
Sučelja imaju bugove, najpouzdanije je mount koristeći /etc/fstab prilikom svakog podizanja, odnosno mount naredba za privremeno mountanje.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─◄♦
Hvala na linku.
Inače se ravnam po:
http://wiki.open.hr/wiki/Sve_%C5%A1to_trebate_znati_o_radu_sa_diskovima
Mislim da je ovdje neka nedoslijednost, možda ima veze što su diskovi različitih proizvođača.(malo nategnuto)
Uglavnom, vidjet ću poslije instalacije novog OS-a. Imam image postojećeg stanja, krucijalne stvari su bekapirane na više instanci,pa nemam staha. U krajnjoj liniji mogu preformatirati diskove u novom OS-u.
Inače se ravnam po:
http://wiki.open.hr/wiki/Sve_%C5%A1to_trebate_znati_o_radu_sa_diskovima
Mislim da je ovdje neka nedoslijednost, možda ima veze što su diskovi različitih proizvođača.(malo nategnuto)
Uglavnom, vidjet ću poslije instalacije novog OS-a. Imam image postojećeg stanja, krucijalne stvari su bekapirane na više instanci,pa nemam staha. U krajnjoj liniji mogu preformatirati diskove u novom OS-u.
Pogledaj sa fdisk -l da li je sustav prepoznao da uopce ima tri diska.
(moras naredbu pokrenuti kao root)
Ako zna da ima diskove onda ti je lako mountati.
(moras naredbu pokrenuti kao root)
Ako zna da ima diskove onda ti je lako mountati.
Opet vi pisete fdisk -l, nemoj sa tim jer ako krivo ukucas mozes formatirati disk, samo ukucaj sudo blkid - da razumijes BLKID.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site

iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
max360se je napisao/la:Opet vi pisete fdisk -l, nemoj sa tim jer ako krivo ukucas mozes formatirati disk, samo ukucaj sudo blkid - da razumijes BLKID.
Pročitaj man od fdiska.
Ma znam ja fdisk opcije, ali po meni blkid je bolje i sigurnije, pogotovo za pocetnike.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.

iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
max360se je napisao/la:Opet vi pisete fdisk -l, nemoj sa tim jer ako krivo ukucas mozes formatirati disk, samo ukucaj sudo blkid - da razumijes BLKID.
Zato jer je to system lvl utility. Ovo drugo čita iz neke konfiguracijske datoteke koja ne mora nužno imati ispravne podatke...
http://www.linuxquestions.org/questions ... ms-696903/
Koliko znam o blkid to je zgodan alat za doznavanje UUID-a i labela i to je to.
Zadnja izmjena: semiRocket; 13 stu 2011, 22:33; ukupno mijenjano 1 put/a.
▓▒░░▒▓╚╩══╦╧═══╨─◄♦
Imas pravo. Ali meni je do sada radilo ispravno.

Vjerojatno me niste razumjeli. U ubuntuu kojeg imam instaliranog stvari sa diskovima kopaju bezprijekorno, automount i ostalo. Iznenadilo me neprepoznavanje diskova u većini live distribucija iako su sve dozvole uredno i široke ruke dodijeljene.
sudo billithekid daje slijedeće:
/dev/sda1: UUID="d255fc75-c28b-4ee0-a971-079430c75d52" TYPE="ext4"
/dev/sda5: UUID="56545845-2f2e-487e-8e7e-486cc1f78000" TYPE="swap"
/dev/sdb1: LABEL="Backup" UUID="ce740136-fc72-4277-8060-c0d2eda49243" TYPE="ext4"
/dev/sdc1: LABEL="Drugi disk" UUID="0d9a3242-d10f-4003-a692-9506a673ec03" TYPE="ext4"
Ovo je iz instaliranog ubuntua pa vjerojatno ne pomaže, a istraživanje mnoštva live distri sam za sada završio.
Mislio sam da netko iz rukava zna zakaj se to događa, da je to možda normalno, samo treba to i to napraviti.
Vidjet ću nakon instalacije novog OS-a, da li ,što bi se reklo, problem perzistira, pa se javim.
Hvala.
sudo billithekid daje slijedeće:
/dev/sda1: UUID="d255fc75-c28b-4ee0-a971-079430c75d52" TYPE="ext4"
/dev/sda5: UUID="56545845-2f2e-487e-8e7e-486cc1f78000" TYPE="swap"
/dev/sdb1: LABEL="Backup" UUID="ce740136-fc72-4277-8060-c0d2eda49243" TYPE="ext4"
/dev/sdc1: LABEL="Drugi disk" UUID="0d9a3242-d10f-4003-a692-9506a673ec03" TYPE="ext4"
Ovo je iz instaliranog ubuntua pa vjerojatno ne pomaže, a istraživanje mnoštva live distri sam za sada završio.
Mislio sam da netko iz rukava zna zakaj se to događa, da je to možda normalno, samo treba to i to napraviti.
Vidjet ću nakon instalacije novog OS-a, da li ,što bi se reklo, problem perzistira, pa se javim.
Hvala.
11 post(ov)a
•
Stranica: 1/2. • 1, 2
Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.