Sada je: 20 lis 2019, 02:08.
Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
novi sam i svijetu linuxa, uspio sam sam u dual bootu instalirati WIN 10 i Mint 17.2 i imam sada dva pitanja:

1. da li može savjet kako promijeniti onaj početni ekran na kojem mogu birati da li ću uči u linux ili windows. Našao sam na googlu da se to može raditi preko programa super boot manager. Instalirao sam program, ali kada želim promijeniti taj program izbaci mi u terminalu ovo " File descriptor 3 (pipe:[2408088]) leaked on lvs invocation. Parent PID 11310: /bin/sh
No volume groups found
Found Windows Boot Manager on /dev/sda2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Windows Boot Manager is not yet supported by burg-mkconfig"


2. može neki savjet kako maknuti imena ispod ikona na desktopu? opet-našao na googlu da se to može preko dconf editora ( stavi se ubuntu 0 ), ali primjenom te metode meni se ništa ne dešava :(
Postovi: 22
Postovi: 22
Pridružen/a: 26 kol 2011, 10:43
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
1. viewtopic.php?f=29&t=12599&hilit=grub+redoslijed+podizanja

1a. imaš i program "Grub Customizer"... instaliraš ga upisivanjem naredbi:
Kod: Označi sve
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

... i oprezno s petljanjem po postavkama!!


2. moraš napisati koji DE... ne koristim LM, ali koliko se sjećam kod nekih DE se moglo kroz GUI... kroz dConf se sigurno može no treba kopati po postavkama, a kako LM nemam, pričekaj da se javi netko iskusniji s LM.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10257
Site Admin
Postovi: 10257
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 573 puta
Primio/la zahvalu: 748 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
1.) Evo kratke upute za Grub Customizer. Dobro pazi što radiš!

2.) Najprije navedi koji De koristiš (Cinnamon, Mate, KDE, Xfce). Ovo su jednostavne upute za Mate (trenutno ga ne koristim pa ne znam da li funkcionira). Treba ti gconf ili dconf, nisam siguran
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet
1. vidio sam i taj grub customizer, ali rjesenja koja nudi Super Boot Manager sa tim BURG bootladerom su mi, iskreno, vizualno puno ljepsa

2. sto se tice DE, koristim CINNAMON
Postovi: 22
Postovi: 22
Pridružen/a: 26 kol 2011, 10:43
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
1. Što vrijedi što ti vizualno bolje izgleda kad ne radi kako treba... koliko vidim, SBM ima problema sa Plymouthom, zavisi i koja je grafička i td.

2. usput, bilo bi lijepo da napišeš u profilu konfiguraciju pa da unaprijed znamo u kojem smjeru tražiti odgovor... u protivnom kod pitanja navodiš hardver, OS, DE... ma piše sve ovdje u izdvojenom okviru i prvom postu...

2a. Pogledaj u postavkama za uređivanje desktopa... možda ima i tamo neka opcija jer su dosta toga mijenjali (na gore) u 17.2 spram 17 i 17.1

***

I da, pitanje sam prebacio u pripadajući podforum[/list]
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T440p
Intel Core i5-4300M
Intel HD Graphics 4600
16GB DDR3L
1xSanDisk X400 512 GB & 1x240GB Intel 2500 Pro
15.6" FHD IPS anti-glare
6 & 9 cell Li-Ion battery
OS: kako kada
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Avatar
Site Admin
Postovi: 10257
Site Admin
Postovi: 10257
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 573 puta
Primio/la zahvalu: 748 puta
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon
ispričavam se što nisam pročitao sve potrebne upute na forumu

1. ja konkretno sa Plymouthom nisam imao problema ( mogu preko SBM mijenjati ), ali taj burg ne mogu osposobiti nikako

2. u postavkama za uređivanje deskopa ne vidim ništa što bi se odnosilo na sakrivanje texta
Postovi: 22
Postovi: 22
Pridružen/a: 26 kol 2011, 10:43
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
Neobičan "problem" s tekstom. Malo sam isprobavao različita rješenja na Cinnamonu, ali nisu pomogla. Uglavnom su namijenjena Mate-u (koji mi nije pri ruci).
U Caji se tako otvori Edit-> Prefrerences-> View-> Show Icons. Predlaže se isto tako da negdje u dconfu veličinu teksta ispod ikona smanjiš na nulu kako ne bi više bio vidljiv.
Kao što rekoh, prvi se put susrećem s tim, a ponuđena rješenja se uglavnom odnose na Mate.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet
Što se tiče promjene teksta ispod ikona, to je malo zeznuto jer će se vjerojatno nešto promijeniti u vezi toga kad izađe novi Cinnamon, ali zasad možeš isprobati rješenja predložena ovdje:

https://github.com/linuxmint/Cinnamon/issues/3226
https://github.com/linuxmint/Cinnamon/issues/1189

Kao što vidiš, tim ljudima se "slučajno" dogodilo to što ti želiš postići :D ili barem nešto slično. Dakle, možeš probati urediti CSS file od desktop teme koju koristiš, i onda mijenjati postavke ovog dijela:

Kod: Označi sve
.nemo-desktop.nemo-canvas-item {
color: #FFFFFF;
text-shadow: 1px 1px @desktop_item_text_shadow;
}


npr. vjerojatno bi trebao maknuti text-shadow u potpunosti i umjesto bijele/crne boje teksta pokušati staviti prozirnu, ili istu boju koja je na wallpaperu tako da se ikone "stope" s njim. Naravno, moraš pripaziti da promijeniš i ovaj dio koji se odnosi na ikone kad su označene mišem (pretpostavljam da ne želiš da se tekst vidi ni tada):

Kod: Označi sve
.nemo-desktop.nemo-canvas-item:selected {
background-color: alpha(#D64A38, 0.9);
background-image: none;
color: #FFFFFF;
text-shadow: none;
}


Ako u CSS-u teme ne vidiš ništa što se zove "nemo-desktop...", potraži dijelove koji se zovu "nautilus-desktop...".

Ako to ne uspije, možda možeš probati unijeti ovu naredbu u terminal:

gsettings set org.nemo.desktop font 'Sans 12'

s tim da ćeš umjesto 'Sans 12' napisati neki drugi font i veličinu, hm...1? Nemam pojma bi li to upalilo ni kako bi izgledalo jer nemam Cinnamon trenutno, ali lako to vratiš na default ako ne bude valjalo (samo napišeš istu naredbu ali bez ovog 'Sans 12' na kraju, vratit će te na defaultni font zadane teme).

EDIT: palo mi je na pamet da bi možda za potrebe ovog mogao pronaći i instalirati neki "nevidljivi" font, ili staviti neki arapski/kineski, uglavnom neki koji nije podržan na tvom sustavu i koji se onda možda neće ni prikazivati. Jasno, ovo je užasan savjet i užasan hack :D koji vjerojatno neće uspjeti, ali ja bih probala ako mi baš ništa drugo ne upali.

Inače, u službenoj Nemo dokumentaciji tj. shemi nema navedene podrške za tu opciju, što znači da ili nije uopće moguća, ili je neki skriveni "hack" koji nije dokumentiran.

Što se tiče BURG-a, tu ti nažalost ne mogu pomoći - davno sam i sama razmišljala o instalaciji toga jer stvarno lijepo izgleda, ali ispalo je da ima više problema s tim nego koristi od toga, pa sam odustala - ionako taj screen vidiš na samo par sekundi dok se računalo pali. Not worth the hassle :D, ali tebi držim fige da uspiješ to namjestiti :thmbs-up
Avatar
Site Admin
Postovi: 6506
Site Admin
Postovi: 6506
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 628 puta
OS: Mint 17.3 KDE 4.14.13
Abzeenth je napisao/la:Što se tiče BURG-a, tu ti nažalost ne mogu pomoći - davno sam i sama razmišljala o instalaciji toga jer stvarno lijepo izgleda, ali ispalo je da ima više problema s tim nego koristi od toga, pa sam odustala - ionako taj screen vidiš na samo par sekundi dok se računalo pali. Not worth the hassle :D, ali tebi držim fige da uspiješ to namjestiti :thmbs-up

Grub Customizer ima ultrajednostavno sučelje u kojem se GRUB može podešavati do najsitnijih detalja. Kad jednom postaviš lijepu pozadinsku sliku, vjeruj, nećeš se više vraćati na onaj anemični izbornik... Moja izgleda ovako
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.

jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Avatar
Moderator
Postovi: 5818
Moderator
Postovi: 5818
Pridružen/a: 25 ožu 2012, 14:29
Lokacija: ~/kauč
Podijelio/la zahvalu: 155 puta
Primio/la zahvalu: 250 puta
Spol: M
OS: Mint 17.3 Cimet
Zgodno to izgleda, da, ali stvarno mi nije toliko bitno da bih sad išla instalirati i podešavati.

Nego, evo odgovora na prvo pitanje za @bozic.hrvoje:

https://askubuntu.com/questions/690246/ ... urg-mkconf

Is your Windows 8 pre-installed or UEFI? Burg has not been maintained for ages & does not support UEFI boot.


Ako je ovo istina (a ne vidim zašto ne bi bilo), nećeš moći koristiti BURG ako ne prebaciš boot u legacy mod u BIOS-u (a to bi vjerojatno uzrokovalo probleme i s Windowsima i s Mintom, ako je i on instaliran u UEFI modu).

Možeš probati eksperimentirati s ovim - http://www.rodsbooks.com/refind/ - kao što je predloženo na tom linku, ili ipak koristiti GRUB Customizer kao što su ti već savjetovali ovdje na temi.
Avatar
Site Admin
Postovi: 6506
Site Admin
Postovi: 6506
Pridružen/a: 06 lip 2009, 23:16
Lokacija: Online
Podijelio/la zahvalu: 621 puta
Primio/la zahvalu: 628 puta
OS: Mint 17.3 KDE 4.14.13

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.