Stranica: 1/1.

[RIJEŠENO][LUBUNTU, 16.10, LXDE]: Unlock keyring on login

PostPostano: 24 lip 2017, 19:21
Postao/la xylik
Pozdrav ekipa,

nakon sto sam napravio frisku instalaciju Lubuntu 16.10 i pojavio mi se po prvi put desktop OS od mene trazi da otkljucam keyring i odonda me svaki put pita - inicijalno sam postavio sustav da ne trazi lozinku od korisnika prilikom pokretanja.

Sto sam pokusao:
- ukljucio sam opciju da os trazi lozinku od korisnika prilikom login-a ali nije pomoglo
- googlao sam problem ali svi odgovori su stari i datiraju od Ubuntu 14.10

Thx

Re: [LUBUNTU, 16.10, LXDE]: Unlock keyring on login

PostPostano: 24 lip 2017, 19:31
Postao/la jurastublic
Imaš negdje upravitelj passworda i keyeva u meniju pa odaberi keyring i obriši password - tj promijeni u prazno. dobit ćeš sigurnosnu poruku koju zanemari.

Re: [LUBUNTU, 16.10, LXDE]: Unlock keyring on login

PostPostano: 24 lip 2017, 19:41
Postao/la xylik
jurastublic je napisao/la:Imaš negdje upravitelj passworda i keyeva u meniju pa odaberi keyring i obriši password - tj promijeni u prazno. dobit ćeš sigurnosnu poruku koju zanemari.


Prosao sam cijeli meni, i jedino gdje mogu mjenjati passworde su "Users and Groups" ali tamo mogu samo kreirati/brisati nove usere, definirati razinu privilegija i postaviti login password. Znaci nigdje se ne spominje keychain.

Inace OS je na hrvatskom jer ga mama koristi :), sad sam ls-ao /keyring i u privitku sam zaljepio output - primjetite da postoji datoteka Zadano.keyring jeli moguce da je to greska jer je na hrvatskom ime datoteke ?

Re: [LUBUNTU, 16.10, LXDE]: Unlock keyring on login

PostPostano: 24 lip 2017, 21:22
Postao/la xylik
Na kraju sam problem rjesio na nacin da sam izbrisao "Zadano.keyring", nakon toga sam ponovno pokrenuo sustav, otvorio sam skype on me trazio lozinku i password - upisao sam ih. Odamah nakon toga otvorio se prozorcic zelim li spremiti lozinku i password u keyring imena "Zadano" i koju lozinku zelim postaviti kao zastitu keyring-a. Ja sam postavio praznu lozinku da me OS ubudece ne pita lozinku.
Link na rjesenje problema:
https://ubuntuforums.org/showthread.php ... st13573819


OPREZ!
Ovaj pristup ima 2 problema:
1) Kada izbrisete "Zadano.keyring" automatski ste izgubili sve lozinke(vase omiljene stranice, credentialsi za programe) koje su bile spremljene pod "Zadano.keyring"
2) Ako vas "Zadano.keyring" file nije zasticen lozinkom(rjesenje koje je predlazem je upravo takvo) netko tko ima fizicki pristup vasem racunalu ga moze iskopirati na svoje racunalo i otvoriti te procitati sve vase lozinke!

Re: [LUBUNTU, 16.10, LXDE]: Unlock keyring on login

PostPostano: 26 lip 2017, 18:52
Postao/la xylik
S obzirom da nitko nije ponudio alternativno rjesenje zatvoriti cu pitanje kao razrjeseno.
Dodano na popis riješenih tema

Re: [LUBUNTU, 16.10, LXDE]: Unlock keyring on login

PostPostano: 27 lip 2017, 06:09
Postao/la jurastublic
xylik je napisao/la:S obzirom da nitko nije ponudio alternativno rjesenje zatvoriti cu pitanje kao razrjeseno.
Dodano na popis riješenih tema

Samo da nadodam iako ti je rješenje sasvim dobro i jednostavno. Ako želiš tu opciju u postavkama s grafičkim interfejsom za upravljanje raznoraznim lozinkama na keyringu, možeš instalirati paket seahorse, koji izgleda nije po defaultu instaliran u Lubuntu.
Kod: Označi sve
sudo apt-get install seahorse

Postavka se zove Lozinke i ključevi.
Inače, malo je neintuitivno promijeniti lozinku. Kad otvoriš, na lijevoj strani piše Prijava i Default i kod mene sam morao desnim klikom na Default > Otključaj > Promijeni lozinku (prvo staru za potvrdu pa u promijeniti prazno) da me ne gnjavi stalno za keyring šifru. Kod tebe je vjerojatno druga stavka Prijava u pitanju.

Re: [RIJEŠENO][LUBUNTU, 16.10, LXDE]: Unlock keyring on logi

PostPostano: 27 lip 2017, 10:14
Postao/la xylik
Thx za info, instaliram i isprobam. Postoji li kakav console program za upravljanje keychain-om ?