Stranica: 1/6.

[RIJEŠENO] optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 20:14
Postao/la zivcanislon
Radi se o Ubuntuu 8.04 i Optiminom adslu koji vise ne radi. :(

Net je postavljen sa pppoeconfom i radio je bez problema do prije par dana. U korisnickoj sluzbi su mi rekli da je kompjuter spojen na net, ali nijedan browser ne otvara nijednu stranicu.
Rezultate pinganja jos uvijek ne znam, jer se radi o racunalu koje je kod roditelja doma, a ja sam poprilicno daleko.

Sto prvo da pokusam?
Sto ako ping javi da postoji veza?

Hvala svima. :)

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 20:34
Postao/la glaskoncILLa
pokusaj:

ping -c 4 google.com
ping -c 4 4.2.2.2

ako ti 4.2.2.2 prodje, znaci da imas vezu, ali ti ne rade dns-ovi, onda bi ih trebao upisati u /etc/resolv.conf

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 20:36
Postao/la glaskoncILLa
i samo polako, bez nervoze... :D

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 20:53
Postao/la zivcanislon
Nisam nimalo nervozna, a i ne radi se o mom kompjuteru. :D

Prvo, hvala na odgovoru. :)
Drugo, kako bi tocno trebao izgledati /etc/resolv.conf? I sto bi trebalo pisati u /etc/network/interfaces?

Isprike ako pitam gluposti. :)

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 21:08
Postao/la glaskoncILLa
Kod: Označi sve
root@kucica-slobodica:~# cat /etc/resolv.conf
nameserver 192.168.5.1

root@kucica-slobodica:~# cat /etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug eth0
iface eth0 inet dhcp


..treba-la.. :)

i u interfaces ces vjerovatno imati neki sitan detalj vezan za pppoe..

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 21:14
Postao/la zivcanislon
Poucena iskustvom, nece to ici tek tako, ali pokusat cu. :D

Hvala, i vjerojatno se javim opet. :D

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 21:19
Postao/la glaskoncILLa
pa, vjerovatno nece, pppoe bi trebao pokupiti dhcp-om svoju adresu i adrese dns-ova sto je vjerovatno radilo do sad i nema bas nekog logicnog razloga zasto bi prestalo raditi..
u svakom slucaju cemo nakon pinga biti pametniji.. :)

ako ne radi, stavi i sadrzaj tih fileova na forum i output od komandi
Kod: Označi sve
ifconfig
route -n

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 21:45
Postao/la zivcanislon
Evo, tata se ekspresno potrudio oko pinga, iako je vestern na TV-u. :D

Dakle, google.com nista, a na 4.2.2.2 se spaja.

Ako netko ima jos kakvu ideju sto da pokusam, osim ovog gore spomenutog, sve primam. :)
Frendica ce navratiti za koji dan pa cu nju telefonski navoditi sto da radi, nista mi drugo ne pada na pamet. :) Dotad guglam. :)

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 21:49
Postao/la glaskoncILLa
onda ti fale dns-ovi ili nisu dobri..

pokusaj upisati;

Kod: Označi sve
nameserver 195.29.95.141


u /etc/resolv.conf i nakon toga bi trebalo raditi.
izgleda da ti je ipak danas rodjendan.. :)

Re: optima adsl - problem

PostPostano: 05 ožu 2010, 21:57
Postao/la zivcanislon
Rodjendan? Sad cu nazvati sve redom i zahtijevati poklone. :D

Pokusat cu to upisati, tojest, izdiktirati :), za dan-dva.
Svakako javim rezultat.

Hvala. :)