Stranica: 1/2.

[RIJEŠENO] Smrdan MBR

PostPostano: 17 tra 2012, 22:16
Postao/la Antipa
Pozdrav! Ovo je sigurno jedna od češćih pojava kod novih.
Imam na istom disku instaliran XP i linux. Nakon nekog vremena sam formatirao linux paritciju. Dakle ostala je Windows particija, ali pogađate, ona se nemože pronaći. Samo crn monitor. Vjerojatno smrdan MBR.
Imam Live-USB PuppyLinux pa njega pokrenem. Mogu vidjeti sve dokumente ali nemogu pokrenuti XP. Probao sam "rebuild MBR" preko XP-ovog CDa preko Recovery Console sa naredbom FIXMBR i FIXBOOT , ali bez uspjeha. Neznam zašto, jer sam jednom ranije to uspješno napravio. Tijekom postupka izbacio mi je obavijest da imam non-specific mbr i da radnja može dovesti do gubitka partition table. Kod fixboot naredbe kaže da naredba važi samo kod x86 ( ja imam AMD dual core 64 proc . )
Sada mogu pokrenuti XP samo uz pomoć posebnog CDa sa programima za particioniranje koji mi nudi tu mogućnost da boota XP. Ali to znači da svaki put kad upalim komp. najpije moram ..BOOT CD , pa onda izabrati opciju ...boot from hard disk ... i tako dobijem Windowse.
Usput, imam još jedan hard disk i na njemu je linuxmint , ali čačkajući oko MBRa i njeg sam uspio smrdat pa se niti on ne pojavljuje više iako se sve uredno vidi preko LiveUSBa.
Eto, zakomplicirano da nemože gore, a možda se i prekasno javljam na forum.
Usput na webu sam pronašao ovo:
Also, make sure you only use these commands on a system with one operating system installed. If you have more than one operating system installed, fixmbr and fixboot could mess up everything.

A kod mene je to upravo bio slučaj. Ako je u tome stvar, znači da sam trebao najprije izbaciti HD s linuxom pa tek onda napraviti fixmbr? ili?
Može li se tu još nešto učiniti da se stvar spasi?
Puno hvala.

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 00:23
Postao/la max360se
Slobodno napisi Hiren's Boot CD ;)
Mislim da ti je najlakse dignut LiveCD i reinstalirat grub.

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 12:49
Postao/la Antipa
je li mislis ovo:

http://alexsleat.co.uk/2010/03/11/howto ... u-live-cd/
ili ovo / uputstva se razlikuju
http://ailoo.net/2008/07/reinstall-grub ... x-live-cd/
a imam i SUPERGRUB BOAT LOADER / Live CD
moram bit siguran sto je najbolje.

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 13:23
Postao/la calisto053
Ne znam za SuperGrub ili za te naredbe, ali i ja sam imao isti problem. MBR se smrda sa ili bez tvoje pomoći, sh*t happens!
Riješio sam to zaobilaznim putem, duže, ali barem znaš što radiš:

1) kao što kaže max360se, skini i zaprži HirensBootCD. To je univerzalan alat za sve poslove. Dobar je i OmniBoot, al ga nisam puno koristio.
2) saznaj koja je koja particija; najlakše u Gpartedu. Svakako imenuj particije da ih razlikuješ!
(npr. kod mene je sda1 C: WIN; sda2 D: DATA; sda3/5/6 linuxove particije)
3) restartaj, pokreni HirensBoot i odaberi PloP Boot Manager (ima i ostalih mbr alata, al nisam ništa uspio s njima) da odabereš widowsowu particiju (C: disk). Cilj je dodat mbr entry za win (za linux je najlakše - samo reinstalacijom grub2 loadera, ali će nam falit win).
4) kad se dignuo win, skini i instaliraj program EasyBCD - jednostavan i besplatan za uređivanje mbr. U njemu dodaj novi entry za win i linux (grub2). Možeš i formatirat i napravit backup. Spremi promjene i restartiraj!

Vjerojatno sada ne bi smjelo bit problema. Ako i bude, ponovi postupak!
Postoje i drugi načini, al ovaj je efikasan zato što ćeš na win dobit program da kontrolu mbr sektora (važno za win entry koji lako ode u bananu). Reinstalacija grub2 nije problem, s njim je lako.
Sretno!
:thumbs

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 13:52
Postao/la max360se
Ma mislio sam na instalaciju GRUBa - starog (bolji je), pomoću Ubuntu LiveCD-a, ali su sad maknuli link :(
A da moze i preko Hirena. Pokreneš Mini Windows XP (da da Windows LiveCD xD) i instaliras grub4dos. Jednom sam to radio, e sad vise nisam siguran, ali mislim da ako bootas direktno u Windowse da ćeš uspjeti instalirati GRUB. Mislim da ces morati skinuti http://sourceforge.net/projects/grub4do ... s%200.4.4/ (samo zip, ali ne onaj sa sourcem) i extraktati u c:\, a menu.lst prekopirati sa Hirena.

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 14:06
Postao/la calisto053
Znači stari je bolji nego Grub2?
Postoji puno pristupa, dosta sam guglao kad mi je trebalo. Ovo je isto zanimljivo, znam da buduće! :thumbs

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 14:08
Postao/la max360se
Da stari GRUB je bolji. Lakse ga je uredjivati.

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 14:34
Postao/la Antipa
probao bih ovo: molim samo malo detaljnje upute.

calisto053 je napisao/la:!

3) restartaj, pokreni HirensBoot i odaberi PloP Boot Manager (ima i ostalih mbr alata, al nisam ništa uspio s njima) da odabereš widowsowu particiju (C: disk). Cilj je dodat mbr entry za win.


Imam plop-boot manager na USBLive kao dio MULTIIBOOTA . Kad botam s USB pojavi se plop između ostalog i GRUB4DOS i GRUB2DOS i štošta još.. Ono što mi je potrebno je kako točno (ili oprilike , jer on ima jako puno mogućnosti) napraviti to što kažeš - ako sam dobro shvatio - upisati MBR u C: ?
Ili ako je nešto drugo jednostvnije molim prijedlog.

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 14:44
Postao/la Antipa
max360se je napisao/la:A da moze i preko Hirena. Pokreneš Mini Windows XP (da da Windows LiveCD xD) i instaliras grub4dos. Jednom sam to radio, e sad vise nisam siguran, ali mislim da ako bootas direktno u Windowse da ćeš uspjeti instalirati GRUB.

Znači mogu instalirati grub iz windowsa. Hoće li to omogućiti samostalno podizanje windowsa?
Ono što mi je prvi prioritet je kako mogu ući u windows bez dodatnih CDova.
Već sam probao ući u Windowse preko Hirena i instalrao sam program za particioniranje ( mislim patrition wizard ili sl) i tamo ima mogućnost " REBUILD MBR" ali i nakon toga wind se ne pokreće sam.

Re: Smrdan MBR

PostPostano: 18 tra 2012, 14:49
Postao/la max360se
Hoće. To sam jednom napravio na jednom laptopu.