Bunker je napisao/la:Jeremija je napisao/la:....., zato što sve važne podatke, bilo vojne ili sigurnosne samostalne države čuvaju na Linuxu....
Kolega, imate neku sluzbenu statistiku o tome koliko drzavnih uprava i koliko korporacija je na kakvum sustavima ili je ovo vase nagadjanje ?
Jeremija je napisao/la:...samo naivne države ili firme čuvaju nešto jako bitno na Windowsu...
Imate i za ovu tvrdnju neke sluzbene statistike ili... ?? Jeste ikad mozda bili u prilici zaviriti u racunala ili bankomate zagrebacke banke ?...
Pozdrav kolega, nemam ništa napismeno od navedenog, (a nemam volje da tražim na WWW), tu i tamo sam kroz čakulanje s Raulom Casterom, Kim Jong-il i Ali Khamenei stekao takav dojam
Kao što vidite u prvoj rečenici svog prvog komentara sam se ogradio i napisao da je to moja teorija.
Ovako iz glave ću napisati neke natuknice:
rusko upozorenju da američki hardveri za njihovo tržište imaju ugrađene špijunske napravice,
američki i izraelski napad na iranski nuklearni program tj. poznati Stuxnet virus,
pa ovi česti virusni napadi na ruske naftne gigante (ma da napadaju i ostale zemlje i firme, ali nekako najviše vole napadati Gasprom,Rosneft i slične, ne bi slučajno napali Exon ili Aramco, he, he),
pa najnovija kuknja Microsoft inženjera da su morali ostaviti sigurnosne rupe u Windowsima, a sve pod prisilom NSA,
sjećate li se da je nekad skoro najveći američki mail provajder, koji je bio dobro zaštićen, i kojega je vlasnik isključio radije nego da dozvoli da ga kontroliraju vlasti, i tako se odrekao kluba milijunaša. Mislite li da ostali američki giganti kao Google, Microsoft, Aple, Facebook smiju funkcionirati ako nisu kooperativni sa obavještajnim agencijama. I koji bi sada naivac nešto čuvao na uređajima od spomenutih, jeste li vidjeli da V. V. Putin u uredu od uređaja ima samo neki "analogni Iskra telefon" .
Sve je to znak da je namjerno ostavljena sigurnosna rupa. Dobro, nekima ne smeta što ih vlasti nadgledaju, ali kada se kriminalci dočepaju tih rupa, vidimo onda nije dobro.
Najnovije:
http://www.bug.hr/vijesti/jos-jedan-vel ... 61016.aspx
http://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/v ... e/6313012/
Ma da jutarnji nije baš relevantan, upravo spominju sigurnosnu rupu u starijim windowsima, za koju su hakeri saznali iz NSA procurenih dokumenata. Sad koliko su moćnici ucijenili Marka i koliko su se ubacili u Linux to još ne znamo.
Zato sam napisao da "samo naivne države i firme drže nešto bitno na Windowsu", još točnije samo bi budala čuvao nešto bitno na računalu koje je umreženo ili ne daj bože spojeno na internet.
Bunker je napisao/la:
Jeremija je napisao/la:... korisnici Linuxa su sigurniji, barem moraju potvrditi nekakvu nadogradnju ili strani upad u OS, dok na Windowsu nemamo takvu kontrolu....
Jbg, moram opet ko papiga ponoviti isto pitanjce : To tvrdite na osnovu vaseg znanja rada na win ili stvarno mislite da je na win10 nemoguće podesiti kontrolu nad segmentom koji opisujete ?
....
Zaboravljamo koliko malo ljudi se razumije u računalo. Pogotovo kod nas kad ti neki rođo instalira piratski Win, i nikada nećete niti otvoriti Control Panel, niti provjeriti dozvole.
Cijenim vaš razumni doprinos ovoj zajednici, sviđaju mi se provokativni komentari, daleko ste pismeniji što se tiče ovog područja od mene, i zato možda ovo moje piskaranje djeluje kao nekakva teorija zavjere, ali samo bi naivan pomislio da NSA nije ostavila rupe i u Windows10. Pitanje je kada će neki haker pronaći rupu, ili će NSA napasti nekoga pa će običan puk postati kolateralna šteta. Jedino još ne znamo koliko su ucijenjeni Mark, Linux i Mozilla, i imaju li Linuxaši namjernih sigurnosnih rupa u OS.
Tko živi u nadi umire u gov....