Dobit će ga kao normalan fajl, samo ga neć moći otvoriti, jer MS Office ne prepoznaje odt. To se može riješit na 2 načina: da primatelj si inastalira Lotus/Libre/OpenOffice (najbolje cijeli paket radi ostalih formata) ili samo da si instalira plugin (vidi link). Tako će ga moći nomalno otvorit i uređivat. Ako u Lotusu/LibreOffice-u nešto spremiš kao doc, docx ili xls i tako pošalješ, opet je sve ok.Nekome tko je na windowsima i koristi MS Office, ja pošaljem dokument u ODT formatu. Kako će ga on dobiti? Hoće li ga moći otvoriti onako kako sam mu ga ja poslao?
Međutim, lako je radit sa samim tekstom od 2-3 stranice. Ako napraviš nešto kompliciranije, npr. umetneš više slika, excel tablica ili radnih listova, komplicirane tablice, multimediju ili fino formatiraš tekst kroz veliki broj stranica, onda može bit manjih problema. Tako MS Office s instaliranim pluginom normalno otvori odt fajl, ali on neće bit tako fino uređen kao kad si ga ti napravio (nešto će se uvijek pomaknut ili pobjeć na više stranica, pa treba silovat da se sve vrati u normalu). Obrnut slučaj je kad kad na Libre/Open otvaraš doc format.
To se događa zbog tzv. nativnih formata: doc je nativan MS Office-u, a odt za Libre/Open. Na žalost, to je normalna stvar koja se može riješit samo otvaranjem/razmjenom licenci među vlasnicima.
Ljudi su lijeni sami po sebi, a MS Office je uspostavio standard u uredskom radu, tako da je ljudima najjednostavnije slat doc format. Sam sebi spremaj kako god želiš, Lotus/OpenOffice ionako sve otvara...