convert PDF to ODF ili word

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

calisto053
Moderator
Spol: M

Re: convert PDF to ODF ili word

Post Postao/la calisto053 »

Nekome tko je na windowsima i koristi MS Office, ja pošaljem dokument u ODT formatu. Kako će ga on dobiti? Hoće li ga moći otvoriti onako kako sam mu ga ja poslao?
Dobit će ga kao normalan fajl, samo ga neć moći otvoriti, jer MS Office ne prepoznaje odt. To se može riješit na 2 načina: da primatelj si inastalira Lotus/Libre/OpenOffice (najbolje cijeli paket radi ostalih formata) ili samo da si instalira plugin (vidi link). Tako će ga moći nomalno otvorit i uređivat. Ako u Lotusu/LibreOffice-u nešto spremiš kao doc, docx ili xls i tako pošalješ, opet je sve ok.

Međutim, lako je radit sa samim tekstom od 2-3 stranice. Ako napraviš nešto kompliciranije, npr. umetneš više slika, excel tablica ili radnih listova, komplicirane tablice, multimediju ili fino formatiraš tekst kroz veliki broj stranica, onda može bit manjih problema. Tako MS Office s instaliranim pluginom normalno otvori odt fajl, ali on neće bit tako fino uređen kao kad si ga ti napravio (nešto će se uvijek pomaknut ili pobjeć na više stranica, pa treba silovat da se sve vrati u normalu). Obrnut slučaj je kad kad na Libre/Open otvaraš doc format.
To se događa zbog tzv. nativnih formata: doc je nativan MS Office-u, a odt za Libre/Open. Na žalost, to je normalna stvar koja se može riješit samo otvaranjem/razmjenom licenci među vlasnicima.

Ljudi su lijeni sami po sebi, a MS Office je uspostavio standard u uredskom radu, tako da je ljudima najjednostavnije slat doc format. Sam sebi spremaj kako god želiš, Lotus/OpenOffice ionako sve otvara...
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
calisto053
Moderator

Jedan malo dodatak, kad već pričamo o formatima: Libre/OpenOffice normalno kreira i otvara docx format koji je nativan MS Office-u 2007/2010. Međutim, da bi Office 2003 (za one koji ne vole promjene i idiotske vrpce na traci alata; hvala LibreOffice na standardnoj klasici!) to mogao otvorit, treba mu poseban plugin ili konvertirat online. Tek akon toga nema problema
:thumbs_down
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Antipa

Post Postao/la Antipa »

puno hvala. :D
calisto053
Moderator

Našao genijalan pdf-to-word konverter! Besplatan, radi online, a doc fajl pošalje na mail. Odlično se snalazi sa slikama i hrvatskim znakovima. Preporuka!

http://www.pdftoword.com/ :thumbs

Ostali su opisani ovdje:
http://www.dedoimedo.com/computers/onli ... ments.html
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Nisam čitala linkani članak u gornjem postu, pa ne znam je li ovo spomenuto ondje, ali super je, i besplatno je: http://www.onlineocr.net/default.aspx

OCR poslove odlično radi, a može konvertirati i "obični" PDF u željeni format. :)
calisto053
Moderator

Odličan, prepoznaje hrpu input i output formata, čak i hrvatski jezik! Samo se treba logirat
Super!
:thumbs
Antipa

Post Postao/la Antipa »

Probao sam ih nekoliko. OCR mi je najbolji. Ne samo da dobijem hrvatske znakove čćšž, nego vjerno prati redosljed odlomaka,naslova, podnaslova, uvlaka, a mogu lako ubaciti neke moje promjene i dopune. Ali samo jednu stranicu. Za ostale treba bit registriran. Sve u svemu - jako dobro. :thumbs
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Linkovi su stvarno korisni, svega sad ima na netu :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
calisto053
Moderator

Kad već razgovaramo o konvertiranju u doc/txt, evo da još malo nadopunim ovu korisnu temu.
Kad se netko nepismen uhvati računala i Officea, onda meni priušti neopisivu zaj*ciju sbatine
Dobio sam par važnih dokumenata koji bi u svakom normalnom svemiru trebali biti doc/odt, ali ne: netko nepismen je nekim čudom uspio stvoriti .shs fajlove (M$ scrap file).
Nakon višetjednog guglanja sam napokon našao rješenje: program se zove QScrap2rtf, a pretvara shs u rtf. Što je najbolje od svega, otvorenog je koda i ima verzije za win i linux!
Radi u terminalu, odlično se pokreće preko Wine-a, brz je, jednostavan i efikasan! Preporuka za sve koji dobiju ova sr*nja.

http://code.google.com/p/scrap2rtf/
Odgovori