Da li instalirati Fedoru 16?

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
shicy
Spol: M

Re: Da li instalirati Fedoru 16?

Post Postao/la shicy »

nema ništa loše u traženju vlastitog identiteta ;) i kad se "pronađeš", drži se toga ;)
zole052

Post Postao/la zole052 »

V176V88 je napisao/la:...nisam trebao ništa ni mjenjati. uf kako ne volim kada krenem entuzijastično u nešto i onda kada sve napravim što sam zamislio pitam samoga sebe "čemu to?". danas je tako bilo sa fedorom. imao sam mint, sve je bilo super, radila je kao sat, i lijepo izgleda i sve ali ne... uvijek moram probati ovo, ono i tako stalno... :D
rofl :mrgreen:
to se i meni desi a sto je najgora nakon takvih egzebicije uvijek zavrsis sa distrom koju u biti ne zelis ali eto ok radi a nemas volje za nesto drugo staviti ruga_se :?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

Shicy je napisao/la:nema ništa loše u traženju vlastitog identiteta ;) i kad se "pronađeš", drži se toga ;)
Ma joj, ali do kada tako? :D hm.... kada ovako kažeš, sada bih opet najrađe instalirao fedoru i probao rješiti taj player, a mislim da i imam rješenje. :zamisljen
zole052 je napisao/la:
V176V88 je napisao/la:...nisam trebao ništa ni mjenjati. uf kako ne volim kada krenem entuzijastično u nešto i onda kada sve napravim što sam zamislio pitam samoga sebe "čemu to?". danas je tako bilo sa fedorom. imao sam mint, sve je bilo super, radila je kao sat, i lijepo izgleda i sve ali ne... uvijek moram probati ovo, ono i tako stalno... :D
rofl :mrgreen:
to se i meni desi a sto je najgora nakon takvih egzebicije uvijek zavrsis sa distrom koju u biti ne zelis ali eto ok radi a nemas volje za nesto drugo staviti ruga_se :?
:D upravo tako! i to baš onaj dio što si napisao. skineš, instaliraš, veseliš se "konačno sam našao ono pravo" kad najedanput... "što je ovo, nisam to želio"

Ljudi moji, od mog učenja danas izgleda ništa, ionako sam cijeli dan proveo na kompu. malo sam čitao službenu dokumentaciju od fedora projekta i ovdje sve piše u vezi mog problema http://fedoraproject.org/wiki/Flash eto, to neka bude za one koji će eventualno imati sličnih nedoumica. ali po ovome što kažu, adobe flash player nije nužnost, mogao sam jednostavno instalirati gnash.

pravi problem je u svemu što ja ni nisam znao što je to flash player. ja sam mislio da je jedini postojeći flash adobe a ispada da je adobe samo jedan od flasheva. eto, to sam naučio u ovih 8 sati rada... dobro je... :lol:
Još uvijek samo početnik.
shicy

Post Postao/la shicy »

koliko sam upućen, gnash je, blago rečeno, neupotrebljiv xD
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

V176V88 je napisao/la:uf kako ne volim kada krenem entuzijastično u nešto i onda kada sve napravim što sam zamislio pitam samoga sebe "čemu to?". danas je tako bilo sa fedorom. imao sam mint, sve je bilo super, radila je kao sat, i lijepo izgleda i sve ali ne... uvijek moram probati ovo, ono i tako stalno... :D
Ma hajde, kad se ufuraš u sve to mjenjati ćeš distre kao čarape.. :D

Ja volim isprobavati distre, i dosad sam na ovom laptopu napravio sigurno preko 20, ako ne i puno više instalacija raznih distribucija. Najvažnije ti je da imaš odvojenu /home particiju, pa recimo ukoliko sad imaš Mint, pa instaliraš Fedoru i ne svidi ti se, ponovno možeš instalirati Mint, i sve postavke su ti netaknute.. Uvjet za to je da kod instalacije ne formatiraš /home particiju, i još neke sitnice, koje mi se ne da sad objašnjavati.. :)

Uglavnom, ne brini, jer je s Linux distrama isto kao i s ženskama. Ne možeš naći onu pravu ukoliko ju ne tražiš.. :D
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
V176V88

Post Postao/la V176V88 »

:lol: trebao sam učiniti odmah kako si rekao - instalirati ubuntu 11.10 i gnome 3. Ja mislim da će se u dugom roku razvoja minta sigurno pojaviti gnome 3 sučelje. bolje mi je da pričekam da se to naširoko uvede u "beginners" distrama, pa da znam na čemu sam. evo, u međuvremenu sam se čak vratio na mint. dakle, da zaključimo, moja putanja kretanja u izboru os danas bila je: mint - fedora - pinguy os - mint :zbunj jesam li normalan? :shock:

Ah, možda i ja jednog dana budem imao fedoru, neku 35 ili 40 recimo.... :D
Još uvijek samo početnik.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

DoDo je napisao/la: :?:
Pa problem i jest iskljucivo sa vlasnickim driverima. Ono kaj sam ja istaknul je da rpmfusion repozitorij nije sluzbeno podrzan te da ak u njemu se nadje los paket koji ti strga sustav, mozes se slikati ako ne znas sam iz terminala popraviti stvar. To bas i nije "point and click" iskustvo koje "obicni" korisnici ocekuju od svog OS-a.
RPMfusion radi ista ekipa koja radi pakete i za Fedoru, tako da je nivo kvalitete više-manje isti. Vrijedi isti tehnički guideline, samo sa različitom politikom oko licenci. Uostalom, svaka slobodna distra bez podrške ne nudi nikakvu garanciju za rad sustava (to čak ne rade ni komercijalni sustavi tipa Windows). Ako ti obnova sustava pokida sustav, možeš se žalit svetom Petru... Ekipa će ti vjerojatno izaći u susret, ali ti neće nadoknadit štetu niti se posebno ispričavati što su zeznuli :D
DoDo je napisao/la: Tu percepciju sam stekel temeljem svog iskustva: od svih distribucija koje sam koristio (SuSe 10.0, 10.1, 10.2, 10.3, 11.4, Fedora 4, 12, 13, Ubuntu 7.10, 8.04, 8.10, 9.04, 9.10, 10.04, 10.10, Arch linux), jedino sam na Fedori imao takvih problema (pogotovo problema u kojima update strga sustav).
Možda je to tako slučajno s nvidijom. Ja sam imao s radeonkama loših iskustava na svim distrama. Čim instaliram fglrx mogu očekivati da će nešto kad-tad poći krivo (i Ubuntu, i openSUSE, i Fedora, i Ubuntu, i Mandrivia).
DoDo je napisao/la: Nisu lijeni, nego nemaju resursa za pracenje necega sto se tako brzo mijenja. Cak ni NVIDIA, koja ima najvece resurse i najbolje prati X i jos k tome ima svoje developere u X.org projektu ne uspijeva biti up-to-date sa svakim mogucim commitom u kernel i X. Medjutim, oni ipak uspijevaju dodati podrsku u svoj vlasnicki driver za najnoviji kernel i X u trenutku njihovog izlazenja (obicno bude driver vani i prije release-a kernela i X-a ako se zna da nece biti vise promjena, nego samo eventualni bugfixovi). Dobar primjer je Arch - on uvijek ima najnovije verzije X-a i kernela, a nikad se ne dogodi da nakon updatea driver ne bude kompatibilan s kernelom ili X-om. S druge strane, na Fedori se takve stvari dogadjaju jer ekipa iz RPMFusion repozitorija ne pripremi paket za nvidia driver isti dan kad dodje update za kernel ili X pa korisnici budu par dana zakinuti za graficko sucelje. Ako cemo pricati o lijenosti, rekao bih da je tu problem lijenost (ili mozda nedostatak vremena) ekipe iz rpmfusion repozitorija, a ne nvidie (fglrx je prica za sebe - oni kasne i po par mjeseci s podrskom za zadnji kernel/X).
To je opet stvar ukusa. Slazem se da ljudi koji koriste OSS drivere imaju pravo na najnovije verzije X-a i kernela. Medjutim, kompromis se vrlo lako moze napraviti na nacin da package manager ne dozvoli update ako imas paket koji zahtijeva neku stariju verziju nekog drugog paketa, a u suprotnom ti dozvoli - npr. ako na Archu iz AUR-a instaliras fglrx, neces moci upgradeati X i kernel sve dok se ne pojavi verzija fglrx-a koja podrzava novi kernel/X; u suprotnom ces moci upgradeati na najnoviju verziju - u svakom slucaju imas stabilan sustav. Na Fedori 12 to nije bilo tako elegantno rijeseno, ali mozda su to sad u 16-ici to rijesili.
Ok, "pod lijeni" mislio sam "nije im isplativo" 8-)

Ovo za Arch nisam znao - vrlo zanimljivo rješenje (kad su to uveli?). Nadam se da će se propagirati i u druge distre.
Slažem se onda da su to mogli elegantnije riješiti.

No i dalje gledam na vlasničke drivere kao na nužno zlo.
Pa nitko ni ne tvrdi da je to Fedorin problem, to je njen feature :mrgreen: . Fora je jedino u tome da se pocetnicima tesko snaci u takvoj situaciji pa im ju zato ne preporucam, a od toga je i krenula ta diskusija...
Ne preporučujem je ni ja, osim ako ja ne instaliram osobno nekom na komp. Tada mi je Fedoru najlakše postaviti jer je najbolje poznam.

Cijelu raspravu pokrenuo sam jer sam htio naglasiti da Fedora nije neka "loša" distra nego da su to više-manje slični problemi koji muče i svaku drugu distru zbog objektivnih razloga, osim eventualno Ubuntua 8-)

Što se tiče postavljanja Fedore, više manje sam sve napisao na našem Wikiju.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
pingu

Post Postao/la pingu »

Nakon kratkog susreta s Fedorom 16, ako već moraš, stavi Fedoru 15. :)

Fedora 15 mi je odlično radila koliko je to u Fedorinom slučaju moguće.

Na Fedori 16 (clean install) mi OSD indikator zvuka nije pratio promjene koje sam radio na tipkama vol up-down što nije neki problem jer ne utječe direktno na rad u sistemu.
Kod restarta mi se izbacio neki dijalog u vezi panela nešto u stilu: ""The panel encountered a problem while..." (to se znalo događati ponekad i na GNOME-u 2 neovisno o distribuciji) i pitao želim li to izbrisati, onda mi je nestala volume ikona.

Nakon instalacije nVIDIA drivera, dočekuje me ovaj ekran:

slika

Znam da je Fedora bleeding edge (osim što se tek sad prebacila na GRUB 2 kojeg je čak Debian ubacio prije nje) ali nevjerojatno da neki manji timovi ili one man band distro remikseri sklepaju distru stabilnije nego Fedora tim.
S Archem imam manje problema nego s Fedorom. Valjda je i Debian testing stabilniji od Fedore.

Screw you Fedora, you suck.
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

pingu je napisao/la:Na Fedori 16 (clean install) mi OSD indikator zvuka nije pratio promjene koje sam radio na tipkama vol up-down što nije neki problem jer ne utječe direktno na rad u sistemu.
Kod restarta mi se izbacio neki dijalog u vezi panela nešto u stilu: ""The panel encountered a problem while..." (to se znalo događati ponekad i na GNOME-u 2 neovisno o distribuciji) i pitao želim li to izbrisati, onda mi je nestala volume ikona.
Eto, ja koristim Fedoru 16 od prve Alphe i nisam imao ovih problema.
pingu je napisao/la:Screw you Fedora, you suck.
Ipak je Fedora bleeding edge, a te probleme koje si naveo ćeš imati i na Ubuntuu ukoliko na njemu instaliraš novi Gnome Shell.

Bez obzira na to, priznajem da Fedora 16 ne radi kako treba u zadnje vrijeme, baš u vrijeme izlaska službene verzije. Kao što sam rekao, koristim je od Alphe u kojoj se ponašala puno stabilnije nego sada. Ali sam strpljiv, i vjerujem da će se ubrzo srediti sve.

Na kraju krajeva, nešto moraš žrtvovati - stabilnost ili bleeding edge.. :)
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

V176V88 je napisao/la::lol: trebao sam učiniti odmah kako si rekao - instalirati ubuntu 11.10 i gnome 3. Ja mislim da će se u dugom roku razvoja minta sigurno pojaviti gnome 3 sučelje. bolje mi je da pričekam da se to naširoko uvede u "beginners" distrama, pa da znam na čemu sam. evo, u međuvremenu sam se čak vratio na mint. dakle, da zaključimo, moja putanja kretanja u izboru os danas bila je: mint - fedora - pinguy os - mint :zbunj jesam li normalan? :shock:

Ah, možda i ja jednog dana budem imao fedoru, neku 35 ili 40 recimo.... :D
Iskreno, mislim da ti je Mint puno bolji izbor od Ubuntua i ako sam dobro shvatila, sad si na Mintu - nemaš razloga prebacivati se na Ubuntu. Što se tiče ovog svega o Fedori, isprobala sam Fedoru 9, 12, 13 i sad sam na 15. 13 mi je bila katastrofa (možda zbog "nesretnog" broja, heh) a 15 mi je odlična, radi bez ikakvih problema, a imam KDE. Sad razmišljam o upgradeu, no obzirom da ju ne koristim baš često (Mint mi je primarna distribucija), možda ću pričekati s tim, pročitati par recenzija i tako...Inače, to ti je uvijek dobra praksa prije isprobavanja bilo kakve distribucije - pronaći i pročitati reakcije i osvrte drugih korisnika, da znaš otprilike što te čeka :D
Odgovori