Ako ne radi ni nakon instalacije drivera onda imaš dvije varijante:semiRocket je napisao/la: Molima što na linuxu ne radi ni NAKON instalacije drivera, pa dajte ljudi o čemu vi pričate, to samo pokazuje kako ne znaš instalirat drivere, a to šta ti je linux prepoznao out-of-the-box te oduševljava. Šta da kažem, stvarno imaš sreće.
- prijaviti bug i dopisivati se s developerima tako da poprave bug tebi i drugima koji koriste isti driver
- prodati taj komad hardvera i kupiti neki koji radi odmah
Evo jako dobar tekst o tome kao pravilno postavljati pitanja:semiRocket je napisao/la: Što to sve konkretno podrazumijeva. Ja sebe ne smatram glupom osobom koja ne može shvatit nešto što mu je ponuđeno. Žao mi je što ste toliko u tome da ne možete/želite stvari sagledati subjektivno. Ali razumijem vas, nekome tko tek počinje (mada ne znam da li se mogu nazvat početnik al' ajde) ne vidi kako je drugima koji nemaju toliko znanja o tome. Ali, kao što sam već rekao, na linuxu moraš znati previše toga za jedan "user friendly" os.
http://linuxmafia.com/faq/Essays/smart-questions.html
Vjeruj mi da na tome treba jako puno raditi, i ja sam s time imao dosta problema dok sam učio... jer ti znaš što te mući ali to ne znaš tako napisati (pogotovo ne na engleskom) da te drugi razumiju, a neki ne znaju ni na hrvatskom
To znaći da naučiš kako prijavljivati bugove, konkretno za Fedoru ti mogu reći jer nju koristim i za nju hrpe bugova prijavljujem.
1. Otvoriti Red Hat/Fedora Bugzilla accout
2. Pročitati upute na Fedora wiki stranicama kako pravilo prijaviti bugove:
http://fedoraproject.org/wiki/How_to_file_a_bug_report
3. Pratiti slične bugove onome koji prijavljuješ da vidiš kako su drugi iskusnjiji ljudi prijavili bug, koje fileove i logoe poslali i na koja pitanja unaprijed odgovorili. Što više korisnih informacija pošalješ developerima to će prije, lakše i brže ukloniti bugove. Ako budeš imao konkretnih pitanja stojim ti na raspolaganju jer sam već dosta buba zgnječio u Fedori
Napisao sam HRPE raznih tutorijala, za referencu samo pogledaj koliko dugo imam blog otvoren i koliko raznih tutorijala ima gore:semiRocket je napisao/la: Pa daj onda napiši eki koristan tutorial negdje, podijeli to znanje sa nama. Kakve koristi imam od tutoriala tipa skini paket ovdje, raspakiraj ga na desktop, logiraj se kao root... Toga je krcat internet. I to je ono što me frustrira, nekakvi jednostavni tutoriali koji prikazuju kako je sve podesivo u 1,2,3 a kada ne proradi, popi****.
Objasni kako se driver implementira sa sistemom, komunicira sa sistemom, kako se podešava, što napraviti kada ne radi... Da mogu "razumijeti" problem i ukloniti sam problem pa da na kraju krajeva i ja mogu pokrenuti svoj linux sistem
Ako ti se neda pisat pa opiči par linkova na kojim to pojašnjava. Ja nigdje nisam naletio na "zašto ne radi" već samo ne radi i amen. Nitko se ni ne trudi ništa pojasniti. Tutorijali se u principu svode na "običan korisnik" (1,2,3) i strogo "tehničke informacije" (manuali) ništa između.
http://kernelreloaded.blog385.com/
Ako ikako želiš pomoći samo kada bi prepisao par članaka s mob bloga na wiki.open.hr to bi bila velika pomoć našoj Linux zajednici. Na žalost nemam vremena pisati i za blog i za wiki ;(
Ako bilo tko želi može slobodno preuzeti sve moje tekstove i prenijeti ih na wiki.open.hr
Ti reci koju temu koja nije do sada obrađena i koja tebi i ostalima nije jasna, ja ću ju obraditi i napisati na svome blogu ali ti zato prenesi taj i ostale moje tekstove na wiki.open.hr
Što kažeš semiRocket? Imamo dogovor?