LinuxZaSve Youtube kanal

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

masteroman

LinuxZaSve Youtube kanal

Post Postao/la masteroman »

Pozdrav dragi moji linuxaši i linuxašice.

Sinula mi je jedna ideja, a mislim da nisam jedini kome je palo tako nešto napamet. Svi vi znate da je linux na našem "tržištu", ako to tako možemo nazvati , inferioran ostalim operacijskim sustavima ( izuzev Androida, sada govorim primarno za desktop operacijske sustave pa da to dvoje ne mijesam), a osobno mislim da ne zasluzuje tu poziciju, prvenstveno po svojoj pristupacnosti.

Prije se mislilo (a mislim da je to bilo i opravdano) da je linux samo operacijski sustav za one ultra tehnoloski osvjestene i nadarene ljude. S razvojom linuxa kao desktop sustava mislim da se doslo do stupnja di se moze reci da su neke linux distribucije vise "user friendly" od windowsa ili macosxa.

Nego da skratim tu pricu, svima nam je jasno da si treba dati malo vise truda da se popularizira takva jedna stvar.
Siguran sam da se dosta ljudi odlucilo preseliti na linux vec "long time ago", ali kad bi to i ucinili nasli su se u jednom nepoznatom okruzenju, a to nijedan od njih ne zeli, pa su ubrzo natrag zavrsili na windowsu, i nebi to bilo cak mozda tolko ni lose da kasnije ne kazu kako je to greska do operativnog sustava a ne do njih sami i njihovog pomanjkanja volje za takvo nesto.

Dakle , ja sam dosao na ideju da se onaj youtube kanal od LinuxZaSve opet baci u akciju, tj da krenemo s nekim video tutorialima, reviewima , overviewima, naravno na hrvatskom jeziku, da i nasoj domacoj sceni damo malo "nitra" i tako pomognemo nasim dragim pocetnicima. Kako bih ja rekao "da im damo prvu kuru, pa ce kasnije i sami dolaziti po jos" ;)

Dakle cemu ja sad sve ovo tipkam pitate se, e pa sad cu vam reci. Trazim dobrovoljce koji bi samnom u suradnji radili reviewe i sve te stvari za Youtube. Dakle trebali bi se podijeliti na odredjene skupine, a moze i jedna osoba vise stvari. Medjusobno se pomazemo da dodjemo do zajednickog cilja.

Ja bi si "na ledja" uzeo recimo Fedoru i njeno Gnome 3 okruzenje, a posto sam i sam pocetnik na tom podrucju (predhodno sam radio samo s debian baziranim operativnim sustavima) mislim da cu se susresti s dosta novih stvari , nekih problema i zavrzlami , te se tako smatram "kompetentnim" za pokazivanje rjesenja tih problema (ili ako nista drugo zurenje u kameru i ponavljanje recenice "what the hell am i doing here").

Ako ste zainteresirani pomoci i pridonijeti razvoju ove predivne zajednice molim da mi se javite putem p.m. ili da me dodate na Skypeu s porukom "LinuxZaSve pomoc/informacije" ili nesto u tom stilu da se oko svega mozemo dogovoriti.

Moja skype adresa je tomica.ivan
ako nemate kojim slucajem skype javite mi se u p.m. pa cemo vec osmisliti neki nacin da se cujemo preko im servisa kojeg. :)

Hvala vam i nadam se da ce se barem neki javiti na ovu stvarcicu ;)
scheissman
Spol: M

Re: LinuxZaSve Youtube kanal

Post Postao/la scheissman »

Super ideja,
Ipak samo jedna stvarcica, mislim da bi trebao uzet Mint kao distru koja vecini radi out of the box i odmah ima sve instalirane codece i ostale stvari tako da ljudi mogu odmah na net, youtube radi i sve ostalo. tako ce mozda i zatraziti neku pomoc
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
masteroman

hmm da linux mint odlicna ideja, ali isto tako bih volio skrenuti paznju da su trenutno u generalnom preuredjenju pa tako mozda nisu najpodobniji sustav za mase "out of the box". jer ruku na srce dosta problema se zna javiti.

a isto tako sam napisao da bi se podijelili na skupine. nemaju svi isti ukus te mislim da je potrebno vise toga obraditi, a jedan covjek bi previse toga imao za napraviti kad bi krenuli u neke dublje problematike...

dakle jedan uzme mint. jedan ubuntu, jedan debiana , jedan fedoru (pick me , pick me) , jedan susu i tako, da se nemoram stalno seliti s jednog os-a na drugi.... dakle ako je tko zainteresiran

ili putem PRIVATNE PORUKE (da se ne protumaci krivo ona engleska skracenica za private message ;) )

Hvala
scheissman

Mint 9 je lts i opcenito bi trebalo ici na takve distre koje su blize win izgledu . Tko prelazi sa windowsa mislim da nece imati afiniteta da radi u open suse ili da ide install arch. to dolazi tek kasnije.
Pokusaj , nemas sta izgubiti. Sretno

PS. Tko nezna instalirat Mint koji je na Hrvatskom niti ne treba pokusavat shvatiti bilo sto drugo
nepismena seljačina
zole052

Post Postao/la zole052 »

treba netko sa ugonim glasom recimo ovako:
http://www.youtube.com/watch?v=6rPFvLUWkzs
rofl sala

ali ovako bi bilo zako :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=8YbMsgk36zk

ali cuj za pocetak neznam da li ces naci ljude sa dovoljno volje, puno lakse bi ti bilo zapoceti sam pa onda mozda privuces jos koga... i buduci da mislis to raditi za pocetnike bilo bi dovoljno za pocetak mint ili ubuntu, oni koje zanima dalje lako ce se snaci :)

samo to treba biti zanimljivo da ljude privuce a ne ko vecina koja samo nabraja programe koji su instalirani po defaultu... i kaze jos dvije rijeci

evo recimo ovaj mi je dobar lik:
http://www.youtube.com/user/InfinitelyGalactic
ali on uglavnom radi distro review-e ali nije ni to lose :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
masteroman

zole052 je napisao/la:treba netko sa ugonim glasom recimo ovako:
http://www.youtube.com/watch?v=6rPFvLUWkzs
rofl sala

ali ovako bi bilo zako :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=8YbMsgk36zk

ali cuj za pocetak neznam da li ces naci ljude sa dovoljno volje, puno lakse bi ti bilo zapoceti sam pa onda mozda privuces jos koga... i buduci da mislis to raditi za pocetnike bilo bi dovoljno za pocetak mint ili ubuntu, oni koje zanima dalje lako ce se snaci :)

samo to treba biti zanimljivo da ljude privuce a ne ko vecina koja samo nabraja programe koji su instalirani po defaultu... i kaze jos dvije rijeci

evo recimo ovaj mi je dobar lik:
http://www.youtube.com/user/InfinitelyGalactic
ali on uglavnom radi distro review-e ali nije ni to lose :)
e zole to sam bas htio reci i sam, ovako ne volim bas takve nabrajace, osobno njihove videe gledam samo kad nova distra izadje da vidim samo kako izgleda, mislim da su zlatni momci linuxa i moji uzori ovi ljudi:

http://www.youtube.com/user/OhHeyItsLou
http://www.youtube.com/user/Linux4UnMe

koji ipak nesto kazu osim onog sto i sam vidis :D :D
scheissman

Definitivno probaj ako imas zelje i volje, pa tu pokazes svoj rad.
ako to bude ok vjerujem da ce link zavrsit na portalu i forumu i onda ljudi koji traze tako nesto tj. koje ce zanimat naslovi "lekcija" odu i pogledaju to na youtube.
samo problem j sto nemas raznovrsan hw pa kako onda obradit neke stvari ?
nepismena seljačina
masteroman

scheissman je napisao/la:Definitivno probaj ako imas zelje i volje, pa tu pokazes svoj rad.
ako to bude ok vjerujem da ce link zavrsit na portalu i forumu i onda ljudi koji traze tako nesto tj. koje ce zanimat naslovi "lekcija" odu i pogledaju to na youtube.
samo problem j sto nemas raznovrsan hw pa kako onda obradit neke stvari ?
eh vidis imao sam ja to sve na umu, naravno da niko od nas sigurno nema istu konfu, mozda neki ajd, zato i trazim jos neke dobrovoljce... :) vise ljudi vise prednosti. ja cu definitivno pokusati sam, pa da vidite dal vam se svidja.

naravno tu uvjek ima mjesta za napredovanje i usavrsavanje, al to dolazi s vremenom, niko na pocetku nije savrsen, tako da ako ima tko ko je imao slicnu stvar na umu a nije imao dovoljno hrabrosti do sada, sad vam je prilika pa napravimo nesto skupa :D

evo na vama je da se odlucite, ja cu i ovako i onako krenuti nesto u tom smjeru ;)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Apsolutno podržavam ideju!
S tim da generalno ne moraš ići za tim da pod svaku cijenu populariziraš Linux.
Tu u obzir dolaze i videotutorijali za Linux korisnike.
Ja isto imam ideje oko nekih videotutorijala jer mi konačno dobro radi videocapture na kompu. Ali, moja ideja bi bila uglavnom nešto tipa pregleda distribucija, kratkih osvrta na neke programe ili tutorijala.
Linux za sve već ima youtube kanal pa ako ćeš raditi kvalitetne videouratke objavimo te i tamo.
Osim toga, nakon redizajna portal podržava i videomaterijale pa se oni mogu i tamo objaviti.
Znači, slobodno radi videomaterijale. Ako su dovoljno kvalitetni stavimo ih i na portal i na naš službeni youtube kanal.
I ostalima isti poziv.
Također sam dostupan u PP. :)
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Kao što sam već rekao Ivanu, ideja je odlična i u potpunosti podržavam. Bilo bi odlično kad bi čitava stvar zaživjela!

I bez offtopica molim.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Odgovori