Cak sam negdje naletio da je covjek vratio widoze jer mu baterija izdrzi, kaze on, skoro duplo dulje
Autonomija laptopa na linuxu i xp
Moderator/ica: Moderatori/ce
Autonomija laptopa na linuxu i xp
Na prilicno mjesta sam naiso na iskustva di ljudima baterija na laptopu izdrzi puno duze na windowsima xp nego na linuxu pa bi me zanimalo ako zna netko zbog cega se to desava i jeli se radi sta na tome?
Cak sam negdje naletio da je covjek vratio widoze jer mu baterija izdrzi, kaze on, skoro duplo dulje
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
-
The Acacia Strain
- Spol: M
Re: Autonomija laptopa na linuxu i xp
I meni windowsi dulje traju. Mislim da je to jer linux brže radi, više resursa vuče i normalno da će se baterija brže trošiti.
A o kojem se Linuxu radi? Koji GUI, koji servisi,...?
Naravno, podrazumijevam da se rade iste stvari, a ne da se na Linuxu gleda DVD a u ikspeju pise tekst u notepadu.
Naravno, podrazumijevam da se rade iste stvari, a ne da se na Linuxu gleda DVD a u ikspeju pise tekst u notepadu.
-
The Acacia Strain
- Spol: M
Pa naravno..
iste stvari sam radio...
u windowsu xampp server + rad u joomli + čitanje e-booka + windows media player + msn
na ubuntu
xampp + php + javascript/ajax + amarok + pidgin + ebook
Slični programi i linux radi ko zvjer!
iste stvari sam radio...
u windowsu xampp server + rad u joomli + čitanje e-booka + windows media player + msn
na ubuntu
xampp + php + javascript/ajax + amarok + pidgin + ebook
Slični programi i linux radi ko zvjer!
Gutanje resursa je izgleda najveći problem a isto tako i ta KDE ili Gnome okruženja.
Trenutno šarafam po Puppy linuxu koji ima JWM i još se pitam zašto radi tako brzo.
Pa vjerojatno zato jer nije zahtjevan kao ova dva prethodna.
Ako pogledate windowse i njihov desktop pa ljudi moji taj opće nije zahtjevan.
Čak je i mala razlika između pojedinih tema ako pratite Task Menager koliko šta guta.
Ovo se odnosi na XP dok kod one glupe Viste je živa komplikacija(FUJ).
Trenutno šarafam po Puppy linuxu koji ima JWM i još se pitam zašto radi tako brzo.
Pa vjerojatno zato jer nije zahtjevan kao ova dva prethodna.
Ako pogledate windowse i njihov desktop pa ljudi moji taj opće nije zahtjevan.
Čak je i mala razlika između pojedinih tema ako pratite Task Menager koliko šta guta.
Ovo se odnosi na XP dok kod one glupe Viste je živa komplikacija(FUJ).
I am the one and only....
to je prilicno negativno za linux u slucaju da imas laptop...
ja sam zadnje vrijeme malo proucavo ponudu ovih malih laptopa i naisao sam dosta ljudi koji zale na forumima na tu stranu linuxa a kod tih malih laptopa autonomija je za mene najbitnija stvar...
ja sam zadnje vrijeme malo proucavo ponudu ovih malih laptopa i naisao sam dosta ljudi koji zale na forumima na tu stranu linuxa a kod tih malih laptopa autonomija je za mene najbitnija stvar...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Ja krivim odabir jezika. Java i slični jednostavni jezici za programiranje su lagani za, jelte, napraviti program, ali zato troše nenormalno mnogo resursa. CPU zahtjeva jako puno energije + čvrsti disk. Što više ima I/O za potrebe programa (zauzeća memorije, swap, čisto kalkuliranje) i ode sve. Čisto da ne spomenem to da gnome/KDE fakat troše previše resursa. Puno, puno previše. Jezici tipa C i C++ se zapostavlja a jave i slični su popularni. Hmh. To je trenutno bitni problem Linuxa.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Ramlog
Ovaj programchic vam ceo /var/log folder premeshta u RAM i tako smanjuje uchestalo upisivanje na hard disk.
Pogodan je za laptopove i druge prenosive uredjaje jer se slabije koristi hard disk pa je i autonomija veca.
Na kraju sesije, pri gashenju kompa, ovaj log iz RAMa se upisuje na hard disk tako da uvek imate pregled. Problem moze da se javi, jedino ako nestane napajanje, pa se ovaj log iz RAM memorije u tom sluchaju nece prekopirati na hard disk, mada to i nije problem kod uredjaja ovakvog tipa.
Ako zelite da vam hard i baterija potraju neshto duze onda instalirajte ovaj program.
Napomena: boot ce vam biti sporiji za oko 5-10sec
.deb skinite odavde (ima i .rpm)
http://tofu3.szm.sk/ramlog/
Ovaj programchic vam ceo /var/log folder premeshta u RAM i tako smanjuje uchestalo upisivanje na hard disk.
Pogodan je za laptopove i druge prenosive uredjaje jer se slabije koristi hard disk pa je i autonomija veca.
Na kraju sesije, pri gashenju kompa, ovaj log iz RAMa se upisuje na hard disk tako da uvek imate pregled. Problem moze da se javi, jedino ako nestane napajanje, pa se ovaj log iz RAM memorije u tom sluchaju nece prekopirati na hard disk, mada to i nije problem kod uredjaja ovakvog tipa.
Ako zelite da vam hard i baterija potraju neshto duze onda instalirajte ovaj program.
Napomena: boot ce vam biti sporiji za oko 5-10sec
.deb skinite odavde (ima i .rpm)
http://tofu3.szm.sk/ramlog/
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža!
apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Il' si Lindža, il' si mindža!
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Shrike you are 1000% in right!
Da Da programski jezici u kojima su razvijani linux programi su tipa Java koja budimo
iskreni troši li troši ko luda.Pratio sam to na Windowsima kad sam ju imao instaliranu i nisam mogo vjerovat da više guta nego Visul basic
To bi trebalo praviti u asembleru ili nečem sličnom.
Ja mislim da to ubi linux .
Za hard jedino znam pošto sam pratio kako disk radi pod winsima uvjek ako je malo memorija
disk zaronda ako nešto mrdnemo dok kod linuxa stoji li stoji tek onda krene--Uf.
Da Da programski jezici u kojima su razvijani linux programi su tipa Java koja budimo
iskreni troši li troši ko luda.Pratio sam to na Windowsima kad sam ju imao instaliranu i nisam mogo vjerovat da više guta nego Visul basic
To bi trebalo praviti u asembleru ili nečem sličnom.
Ja mislim da to ubi linux .
Za hard jedino znam pošto sam pratio kako disk radi pod winsima uvjek ako je malo memorija
disk zaronda ako nešto mrdnemo dok kod linuxa stoji li stoji tek onda krene--Uf.
I am the one and only....
dobro, assembler je malo pretjeran, ali python i java bi se trebali zabraniti.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!