Trim funkcija je podržana od strane dika, znači to je ok.....
To je to ..... izgleda..., thanksKaj se pak tice samog benchmarka, da nisi mozda na winsima testirao sequential r/w, a u linuxu random r/w - razlike su enormne (ono kaj na disku pise kao brzina se odnosi na sequential r/w jer je to obicno puno veci broj - no upravo je random r/w ono kaj cini razliku u cijeni razlicitih SSD-ova (to je puno bitnija stavka)). Ja imam Mushkina doma u PC-u i nisam primijetio neke znacajnije razlike u performansama windowsa i linuxa (formalni benchmark nisam radio).

Imam dosta iskustva što se tiče kompa, ali desktop Linux mi je nepoznanica iako vrtim svoj VPS server......Medjutim, SSD ne voli kad ga se koristi za swap ili za tmp, pa sam onda swap iskljucio, a tmp premjestio u RAM (treba ga imati dovoljno) i povecao /dev/shm sa opcijama u fstab-u:
Pošto sam još uvijek u testnoj fazi da ne otvaram novu temu imam par početničkih pitanja....
Imam 8 gigabajta rama i nekolicinu klasičnih diskova. Kompjuter koristim za testiranje programa, VirtualBOX, izrada tutorijala, instalacija LAMPA (vbulletin, joomla, phpBB, MyBB ..etc), znači punim ga do krajnjih granica i iskorištavam ga do jaja. Zapeo sam, točnije zastao sam na LInux Mintu s Cinnamon sučeljem a probao sam razne kombinacije tako da particioniram po nekim tuđim tutorijalima... Odvajanjem home particija na drugi disk nije pridonjelo perfomansama.. pa vas pitam sljedeće:
Kako bi ste vi particionirali linux da imate sljedeće:
8gb rama (već napomenuo)
SSD - 115GB
Samsung (spinpoint) 1TB
Samsung (spinpoint) 750GB
Samsung (spinpoint) 350GB
Samsung (spinpoint) 200GB
Samsung (spinpoint) 200GB
Znači kako bi ste to sve sklepali a da ne popušim perfomanse a da imam solidni kapacitet i recimo bezbrižnu savjet oko backup-a (da ne mislim oću li sjutra ostat bez svega - kao što winsi to naprave)...
Raid 10 poljem gubim dosta kapaciteta.... ali zasigurno vi bolje znate koje bi se particije (tmp, swap, var?) mogle prebaciti u obične diskove a da ne gubim perfomanse s tim da bih ipak jedan diskić možda volio imati za rsync (backup schedule) ??????
Trebam li swap ili tmp paticiju na ssd..... , i koje exstenzije su su povoljne za to ....heb ga dećki, ali šo više čitam o važnosti particija to mi je sve mutnije...!
Hvala svima na pomoći...!!!!
EDIT : Izvinjvam se na slici sa potpisom foruma.... obrisat ću je ako treba...!