SSD Perfomanse

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Balegar
Spol: M
Kontakt:

Re: SSD Perfomanse

Post Postao/la Balegar »

Na matičnoj imam 8 sata kontrolera od koja su dva posebna od gigabayte proizvođača. Dali to ima ikakve veze, disk je uštekan u jedan od ta dva, međutim sve je u ACHI modu... pa smatram da mi je zbog toga očitanje sde s tim da dodatno imam 5 stardadnih samsung spin point diskova. Mogu danas popodne napravit screenshoot da zaključam prepostavke oko sda ili sde!
Trim funkcija je podržana od strane dika, znači to je ok.....
Kaj se pak tice samog benchmarka, da nisi mozda na winsima testirao sequential r/w, a u linuxu random r/w - razlike su enormne (ono kaj na disku pise kao brzina se odnosi na sequential r/w jer je to obicno puno veci broj - no upravo je random r/w ono kaj cini razliku u cijeni razlicitih SSD-ova (to je puno bitnija stavka)). Ja imam Mushkina doma u PC-u i nisam primijetio neke znacajnije razlike u performansama windowsa i linuxa (formalni benchmark nisam radio).
To je to ..... izgleda..., thanks

slika
Medjutim, SSD ne voli kad ga se koristi za swap ili za tmp, pa sam onda swap iskljucio, a tmp premjestio u RAM (treba ga imati dovoljno) i povecao /dev/shm sa opcijama u fstab-u:
Imam dosta iskustva što se tiče kompa, ali desktop Linux mi je nepoznanica iako vrtim svoj VPS server......
Pošto sam još uvijek u testnoj fazi da ne otvaram novu temu imam par početničkih pitanja....
Imam 8 gigabajta rama i nekolicinu klasičnih diskova. Kompjuter koristim za testiranje programa, VirtualBOX, izrada tutorijala, instalacija LAMPA (vbulletin, joomla, phpBB, MyBB ..etc), znači punim ga do krajnjih granica i iskorištavam ga do jaja. Zapeo sam, točnije zastao sam na LInux Mintu s Cinnamon sučeljem a probao sam razne kombinacije tako da particioniram po nekim tuđim tutorijalima... Odvajanjem home particija na drugi disk nije pridonjelo perfomansama.. pa vas pitam sljedeće:

Kako bi ste vi particionirali linux da imate sljedeće:
8gb rama (već napomenuo)
SSD - 115GB
Samsung (spinpoint) 1TB
Samsung (spinpoint) 750GB
Samsung (spinpoint) 350GB
Samsung (spinpoint) 200GB

Znači kako bi ste to sve sklepali a da ne popušim perfomanse a da imam solidni kapacitet i recimo bezbrižnu savjet oko backup-a (da ne mislim oću li sjutra ostat bez svega - kao što winsi to naprave)...
Raid 10 poljem gubim dosta kapaciteta.... ali zasigurno vi bolje znate koje bi se particije (tmp, swap, var?) mogle prebaciti u obične diskove a da ne gubim perfomanse s tim da bih ipak jedan diskić možda volio imati za rsync (backup schedule) ??????
Trebam li swap ili tmp paticiju na ssd..... , i koje exstenzije su su povoljne za to ....heb ga dećki, ali šo više čitam o važnosti particija to mi je sve mutnije...! szbunjen

Hvala svima na pomoći...!!!!

EDIT : Izvinjvam se na slici sa potpisom foruma.... obrisat ću je ako treba...!
---------- CroFan Forum ----------
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Balegar je napisao/la:Kako bi ste vi particionirali linux da imate sljedeće:
8gb rama (već napomenuo)
SSD - 115GB
Samsung (spinpoint) 1TB
Samsung (spinpoint) 750GB
Samsung (spinpoint) 350GB
Uf... Ovo je *puno* diskova!!

Dakle, ja bih root (/) stavio na SSD, za /tmp bih alocirao 4 GiB ramdiska (tako imam doma i radi skroz ok). Ova dva diska po 200 GB bih stavio u RAID 1 (mirror) pa takav RAID stavio na /var (ako je server u /var/www, ako pak u /var nemas nista vaznoga, mozes staviti i RAID 0 da radi brze), disk od 1 TB bih podijelio na dvije particije od 750 i 250 GB, od kojih bi ovu od 750 GB stavio u RAID 1 (mirror) polje zajedno sa diskom od 750 GB i to polje stavio na /home. Preostalih 600 GB bih koristio za backup. Ne znam bas je li to najbolja moguca solucija - ovisi o tome sta trebas. Ako pak ti je jako potrebno svih 8 GiB RAM-a i ne mozes ih odvojiti za /tmp, onda i tmp stavi u RAID 0 polje pa napraviti u tom istom polju i swap particiju.

Uglavnom, poneka objasnjenja: na root (/) particiji se nalazi sam OS i svi instalirani programi. Buduci da ti je u interesu cim ih brze pokretati, logicno je da ta particija bude na SSD-u. U /tmp se upisuju privremene datoteke prilikom rada racunala te taj folder mora biti brz na citanju i pisanju. Kvaka je medjutim u tome sto SSD ne voli kad se po njemu puno pisu i brisu male datoteke - to ga brzo ubije, stoga je najbolja solucija /tmp drzati u RAM-u. Za specijalne slucajeve u kojima neka aplikacija zahtijeva puno tmp prostora (npr. dok przis DVD, napravljeni image moze biti veci od 4GB) mozes napraviti posebni tmp folder unutar home ili var particije (npr. prilikom przenja nije ti toliko bitna brzina jer performanse i najsporijeg rotacijskog diska daleko nadmasuju mogucnosti citanja/pisanja vecine danasnjih przilica).

Home (/home) folder je mjesto u kojem se spremaju tvoje osobne datoteke, ukljucujuci postavke i konfiguracije svih programa koje pokreces kao user (npr. browser, mail client, desktop environment itd.). Tu se javlja mali problem, buduci da se od home-a ocekuje istovremeno solidne performanse i veliki kapacitet. Medjutim, stvar se moze rijesiti dobrim prepoznavanjem foldera unutar home-a za koje su nuzne visoke performanse. Takve foldere je tada moguce preseliti na SSD disk i napraviti symlink iz home foldera na njihovo pravo mjesto. Takvo rjesenje koristim ja doma na PC-u: SSD sadrzi root particiju, a na njoj sadrzi mapu "fastfolder" kojoj sam ja vlasnik i u koju imam pravo pisanja i citanja. Rotacijski disk mi sadrzi home particiju. Skripta koju saljem u sklopu ovog posta radi sljedece: pregleda sve skrivene datoteke i mape koje pocinju s tockom (.), provjerava da konkretna mapa nije na popisu iznimki (polje EXCEPTIONS) te ako nije onda tu mapu premjesta u folder /fastfolder, a u originalnom home-u napravi symlink na novu mapu. Prednost takvog pristupa je u tome da konfiguracijske datoteke svih korisnickih programa su brzo dostupne, a mana je u tome da pri prvom citanju ipak je potrebno procitati symlinkove sa rotacijskog diska (dakle radi brze nego da je cijeli home na rotacijskom disku, a opet sporije nego da je cijeli home na ssd-u). Sreca je u tome da su symlinkovi male datoteke pa stanu u cache rotacijskog diska i ne ucitava ih se svaki put iznova. Takodjer su one nepromjenjive tako da imas samo citanja, ali ne i pisanja.

Swap particija je particija koja zapravo nije posebno formatirana nego sluzi kao potpora RAM memoriji, odnosno u slucajevima kad ponestane RAM-a, dio podataka iz radne memorije se zapisuje u swap (u windowsima je to poznatije kao paging - tamo se to ne radi na posebnu particiju nego u poseban file na c:). Sa 8 GiB RAM-a tesko da ce ti zatrebati swap uz normalno koristenje racunala (meni je maks potrosnja bila 5.5 GiB prilikom jedne dost zestoke matlab obrade niza velikih slika), no ako mislis da ces imati u paraleli pokrenut dovoljno veliki broj aplikacija da 8 GB nece biti dosta, dodaj si i swap particiju. Buduci da sluzi kao nadomjestak RAM memoriji, od swap-a se ocekuju visoke performanse (idealno brzini RAM-a :bleh ), no problem je da swap izuzetno brzo unistava SSD diskove (ne koristi TRIM, puno cita/pise, ...). Zato je pametno swap staviti u RAID 0 polje (u RAID 0 nemas redundancije, ali imas ubrzanje performansi za onoliko puta koliko diskova stavis u polje). Srecom, swap particija ti ne treba biti velika - dovoljno je da bude onoliko velika koliko mislis da ti fali ram-a. Poseban slucaj vrijedi ako zelis omoguciti opciju hibernate u svom sustavu - tada ti swap particija mora biti najmanje toliko velika koliko imas RAM-a (preporuca se obicno uzeti swap duplo veceg kapaciteta od kapaciteta RAM-a).
Privitak/ci
syncHomes.tar.gz
(518 bajt(ov)a) Preuzeto 63 puta.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

E, a zakaj ove samsunge ne spojiš u RAID5 polja, pa njih u RAID0 polje, dakle RAID50, pogledaj i ovdje?
Dakle:
  • md0 - izostaviš ovaj od 350 GB, a na 1TB i 750 GB složiš particije od 200 GB. Od toga napraviš RAID5 i dobiješ = 4x200-200= 600 GB
  • md1 - složiš tri particije od 350 GB = 350x3-350 = 700 GB
  • md2 - od ova dva RAID5 polja (md0 i md1) složiš RAID0 polje = 600+700 = 1,3 TB sigurnog prostora.
  • md3 - ostalo je još 200GB prostora na ovom 750 GB (750-200-350=200GB) disku i 450 GB na 1T disku (1000-350-200=450GB), pa to dvoje možeš spojiti u jedan RAID0 disk od 650 GB
ovi md* su block devicevi složeni s mdadm-om (dakle soft RAID-ovi) koji se u slučaju havarije lako mogu zamijeniti sa bilo kakvim diskom tog ili većeg kapaciteta s particijama kao na uništenom disku.
Naravno, bitno je da kod sklapanja ova dva RAID5 polja sve particije u polju pripadaju drugim diskovima, u protivnom će ti u slučaju havarije diska otići dvije particije, pa i cjelokupno RAID50 polje nepovratno.
Ono što zapravo ne znam jest, može li se složiti s mdadm-om uopće RAID50 polje. Treba probati u virtualki ;)

I sada:
  • SSD bi montirao kao / (root) i kao swap
  • md2 - kao /home
  • md3 - kao ne znam, npr /var, /tmp ili nekaj što ti ne treba biti sigurno
Eto, ako ništa drugo, bar sam ti dao prostora za razmišljanje :)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Baš sam jučer slušao o tome kako se to radi u profesionalnim sustavima (ne samo backup oko diskova, već o dvostrukog ISP-a gdje paziš a ti optički kablovi o oba ne iu istom rutom, o redundancije napajanja i backup generatora).

Vezano za backup baš poataka, ide ovako: imaš RAID 10 (dakle, odma ti 50% bacaš u vjetar) koji ti daju sigurnost ako neki disk krepa I performanse. Dodatno, trebaš imati hot-swap diskove, tj. kaa ti jedan u RAID polju krepa i drugi preuzme njegovu funkciju, onda se na hot swap disk počnu kopirati podatci (za slučaj da ako ovaj jedini disk krepa da ipak ne dođe do prestanka rada). Ovo će omogućiti besprekidni rad čak i u slučaj uproblema.

Dakako, nešto treba kopirati i sve te podatke na neku drugu lokaciju za slučaj požara, poplave il inečeg drugog što bi uništilo sve te diskove skupa zajedno.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Balegar
Kontakt:

Post Postao/la Balegar »

Svima hvala na odgovoru, sve u svemu čista matematika.... E sada, koliko vidim više manje sve moram učinit softverski (gparted?) jer meni matična ploča ne podržava tolike malverzacije sa diskovima. Znam da mi RAID hardverski radi besprijekorno sa dva potpuno ISTA diska ali nažalost imam "raid failure" kada upotrijebim primjerice disk od 200 i 320 gb (ne pitajte me zašto, resetiranjem kompa imam grešku a nasilnim gašenjem ne).
Sve u svemu tmp particiju ne mogu prebaciti na memoriju jer često radim sa virtualnim programima i volim im dati oduška sa memorijom da donekle rade kako treba, pa tako da jedan normalan rad s kompom meni je potrebno oko 4-5 gigabajta....
Za swap ću još razmisliti dali mi je uopće potreban jer još nisam prebio 8 giga, dok hibernaciju uvijek isključujem u bilo kojem operativnom sustavu...
Bez obzira na koju varijantu se odlučim, moram koristiti LIVE GPARTED CD ili moram sve normalno instalirati te onda se naknadno boriti sa prebacivanjem patricija ili jopet da se jednostavno vratim na windows ..... rofl
---------- CroFan Forum ----------
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Balegar je napisao/la: Sve u svemu tmp particiju ne mogu prebaciti na memoriju jer često radim sa virtualnim programima i volim im dati oduška sa memorijom da donekle rade kako treba, pa tako da jedan normalan rad s kompom meni je potrebno oko 4-5 gigabajta....
To ti ne mora biti nuzan razlog da ne stavis tmp u RAM. Naime, ako ti odredis 4 GiB za tmp, to *ne znaci* da ti imas efektivno jos samo 4 GiB RAM-a na raspolaganju za programe. Imas zapravo vise - koliko tocno? - tesko je reci. Linux naime radi na nacin da kad skuzi da neki program treba vise memorije, a postoje fajlovi u tmp-u koje vise nitko ne cita/pise, onda ih on izbrise i tu memoriju dodijeli programu. Isto tako, ako neki program free-a neki poveci chunk memorije, ali je on tehnicki jos uvijek u njegovom vlasnistvu, kernel ce taj chunk uzeti i dati ga ili drugom programu ili za potrebe tmp-a. Ukoliko nemas neke ekcesne programe koje izuzetno puno pisu po tmp-u (npr. stalno nekaj przis ili trosis druge programe koji zahtijevaju puno tmp fajlova), potrosnja tmp-a ce ti biti relativno mala, tj. imat ces preko 95% RAM-a na raspolaganju za programe.

Doma na PC-u imam i ja 8 GiB RAM-a i stavio sam 4 GiB za tmp. Medjutim, nemam problema ako zelim alocirati 6 GB iz Matlaba ili 5 iz VirtualBox-a... Jednostavno je onda manje mjesta u tmp folderu, a tamo je najcesce zauzece od nesto ispod 100 MiB. Buduci da koristim Arch, yaourt-a sam podesio da ne koristi /tmp folder za svoje potrebe nego sam za njega napravio drugi folder tako da se ne zali, kad przim, velim k3b-u da image spremi u /home/tmp itd...

Dakle, ako zelis, bez brige mozes uzeti 4 GiB RAM-a za tmp particiju...
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Odgovori