Nemogućnost instalacije bilo čega na HP Pavilion g7

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

antisa
Spol: m
Kontakt:

Nemogućnost instalacije bilo čega na HP Pavilion g7

Post Postao/la antisa »

Jedna čudna stvar se događa. Naime, rođak mi je kupio ovaj laptop i došao je s FreeDOS-om. On hoće Windows 7 na njemu i ja sam mu ga išao instalirati, ali pri pokretanju s cd-a laptop stalno vraća na ekran s FreeDOS-om. Rekoh sebi, dobro nešto nije u redu s Windowsima 7, probati ćemo s XP-om.
Nakon početnog učitavanja XP cd nam vrati plavi ekran s porukom kako laptop vjerojatno nema tvrdi disk! WTF!? :shock: :?

Probao sam onda s Ubuntuom 11.04 - on isto pri učitavanju baca neku nerazumnu grešku koje se ne sjećam.

Mislim si, možda je nešto do cd pogona - ubacim usb s PCLinuxOS-om - on zablokira na trećinu one svoje trake učitavanja.

Ovo je sve bilo jučer.

Danas mi se javlja rođak, kaže da ga je odnio (laptop) jednom čovjeku i da mu je on rekao da to nije prvi put da mu je netko došao s Pavilionom s tim problemom. Kaže taj "stručnjak" da se prvo moraju, citiram rođaka, "fleširati neki drajveri na laptopu" - 250kn. Ja u čudu se pitam koji k...! Prvi put čujem takvo nešto i prvi put da sam naletio na ovakav problem. Nisam neki stručnjak za računala, ali sam sto puta instaliravao svakakve OS-ove na razna računala i ništa se ovakvo nije dogodilo.

Je li netko imao slična iskustva?
Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: Nemogućnost instalacije bilo čega na HP Pavilion g7

Post Postao/la Cooleech »

Imam ti odgovor bar na ovaj dio sa XP-om. Naime, XP ne dolazi sa AHCI odnosno SATA driverima i zato ti nije vidio hard disk. Što se tiče ovog sa sedmicom, očito nisi prvo prebrisao FreeDOS. Dalje mi je nepoznanica. Ubuntu i PCLOS možda jednostavno nisu ispravno snimljeni, a uostalom, zašto niste probali sa USB instalacijom? Možda mu je CD/DVD čitač u banani.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
zole052

Post Postao/la zole052 »

antisa je napisao/la:"fleširati neki drajveri na laptopu" - 250kn.
kakve bi on drivere flesiro kada nemas instaliran os... ah, proguglaj malo to ti je najpametnije :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
antisa
Kontakt:

Post Postao/la antisa »

Kako bi to prebrisao FreeDOS nego instalacijom nekog novog OS-a?

Ubuntu i pclos su ispravno snimljeni jer sam ih koristio za instalaciju na drugim računalima. PClos sam pokretao s USB-a, to sam napisao.

Tko će znati više s ovom tehnologijom, računala veličine kreditne kartice, 16 GB rama, mobiteli s dvojezgrenim procsorima... szbunjen
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Svašta. Probaj dignit sustav s Parted Magicom ili nekom sličnom distrom (ako se bude htjela učitati), pa pokušati formatirati hard disk.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

bla, vjerojatno nesto nije u redu sa instalacijskim cd-om sedmice, a za xp-e nije nista cudno, ne podrzavaju sata-u po deafultu i zato ne vide hd.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
charuga

Post Postao/la charuga »

kada smo uzeli kceri laptop emachine g620 (mislim) prije dvije godine bio je isti takav problem. ja sam ju forsirao da joj stavim ubuntu , ali nije bilo moguce. nikako. pokusao sam sa win7 a zatim i sa xp. nije islo. na ubuntu je isto bacalo neku gresku.
onda sam sa unetbootinom pokusao ponovno ubuntu.
i dan danas kcer je sa svojim ubuntom prezadovoljna i niti ne pomislja na neki drugi OS. neki dan sam joj rekao da ce uskoro izaci novija verzija ali ona kaze :"ne treba mi , sve mi radi savrseno i ne treba mi bolje".

neka rodjo pokusa sa usb instalacijom prije nego da neke pare ;)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

BTW ne flešaju se driveri nego BIOS. Kod laptopa su moguće svakakve gluparije. Da ti pamet stane na kakve sve ideje dođu proizvođači s jedinim ciljem da ti zagorčaju život.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

drone je napisao/la:Kod laptopa su moguće svakakve gluparije. Da ti pamet stane na kakve sve ideje dođu proizvođači s jedinim ciljem da ti zagorčaju život.
Sorry na blagom offtopicu, samo da se kratko nadovežem na ovo. Danas sam na Fujitsu-Siemensov AH531 (tako nešto) instalirao W7U. Sve je bilo odlično dok nisam stavio aktivator koji je, primjerice, jučer i x puta prije toga na x računala i laptopa radio sasvim ispravno. Laptop ni jednog trena NIJE bio spojen na net. Odjednom, nakon instalacije aktivatora samo rebootanje u loopu. Instalacija Ubuntua je radila otprve bez problema. Da ne duljim, noviji aktivator je sredio stvar. Očito se nešto na veliko brlja po ovim novijim laptopima.. a ovaj čak nije bio sa UEFI-om.. :pogled_dolje
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shicy

Post Postao/la shicy »

jedno iskustvo sa laptopom (HP bješe u igri), a situacija slična...iša čoviku instalirat XP a javlja mi da nema diska...rješenje je bilo, da se u biosu nešto promijeni... iz enable u disable ili obratno...stvarno se više ne sjećam...predavno je to bilo. sjećam se samo da mi je kolega s faksa tad pričao kako je to kod HP-a nerijetka pojava ;)
Odgovori