Zbog prevare Optima telekoma sam ostao bez interneta i televizije kod T-Coma, prenijeli su moj telefonski broj a tek nakon toga priznali da mi ne mogu pružiti ugovorenu O3TVsurf uslugu. Možete misliti kako mi je sad ovako odsječenom od svijeta, odnosno kad ovisim o tome kada ću se moći konektirati na susjedovu mrežu (kao sada).
Zato sam bio prinuđen uzeti Tele2 mobilni internet, odnosno njihov USB Modem MF190 koji izvorno ne radi na Linuxu ali ga je navodno moguće instalirati. Tele2 me upućuje na Youtube i video koji kao objašnjava kako, međutim meni to nije dovoljno.
Imam instaliran usb-modeswitch-data i usb-modeswitch ali Ubuntu 10.04 više ne prepoznaje kada ga umetnem u laptop.
Pogledao sam na HROpenWIKI i napravio kako tamo piše:
Mobilni internet na Ubuntu Lucid Lynx 10.04 LTS
Na žalost, kada ukopčate vaš mobile internet stick u računalo, osim što montira USB memoriju sa sticka, ne uključi modem i ne možete se spojiti na internet.
Rješenje je jednostavno i samo treba doinstalirati usb-modeswitch paket ovako:
Izvadite i ponovno umetnite vaš mobile broadband stick. Nakon toga, stick je spreman za upotrebu. Potrebno je još podesiti parametre APN-a, PIN-a u networkmanageru i vaš internet je spreman.
U trenutku dok sam to radio je modem bio prepoznat i vidljiv na radnoj površini a kad sam ga izvadio i ponovno umetnuo, više nije bio ni prepoznat.
Sad sam upao u gabulu i molim vas za pomoć.
Pošto sam s oba laptopa na Linuxu, za mene bi bila dodatna katastrofa kada bih makar na na jednome morao instalirati Windowse.
P.S.
Nakon naredbe za instalaciju modeswitch mi je u terminalu pisalo samo da je već instaliran.
Pozdrav, da ne otvaram novu temu. Znači isti problem samo što ne vidi se uopće usb stick. a kad pokrenem get intstall... izbaci
zvijezda@zvijezda-HP-ProBook-4535s:~$ apt-get install usb-modeswitch
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Pristup odbijen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
tražila sam po netu, ali nisam naišla na nešto što bi mi pomoglo, pa pliz pomagajte!
zoso je napisao/la:Pozdrav, da ne otvaram novu temu. Znači isti problem samo što ne vidi se uopće usb stick. a kad pokrenem get intstall... izbaci
zvijezda@zvijezda-HP-ProBook-4535s:~$ apt-get install usb-modeswitch
E: Could not open lock file /var/lib/dpkg/lock - open (13: Pristup odbijen)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), are you root?
tražila sam po netu, ali nisam naišla na nešto što bi mi pomoglo, pa pliz pomagajte!
uh...davno smi riješili te situacije...
sa ZTE stickovima...pogotovo kod VIP-a je radilo...trebalo je instalirat neki dodatni paket...potražit ću po forumu