Ja zbilja ne znam... koju distribuciju uzeti? I još malo...
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Ja zbilja ne znam... koju distribuciju uzeti? I još malo...
Nov sam... valjda se vidi na meni... ne znam. At any rate, moje iskustvo sa Linuxom je openSUSE kojeg imamo na faksu i to većinom Office stvari i LaTeX u tragovima (Kile editor). Eh sad što uzeti... neki viču Ubuntu, neki Mint, neki Fedora. Vele mi da sam za starješinu Debiana suviše neiskusan. Ali da probam definirati ovako...
Trebam distro koji će mi služiti za pisanje, chatanje, e-mail, gledanje filmova, slušanje muzike, da se ne moram brinuti hoće li koji update sje... stvari ili ne. Daklem nešto pure, simple, effective, za multimediju i "uredske" poslove. Mašina je Dual Core 2GHz, 2GB RAM-a, NVidia GeForce 8400 GS i fino prducka Win7 trenutno.
Što da uzmem?
Trebam distro koji će mi služiti za pisanje, chatanje, e-mail, gledanje filmova, slušanje muzike, da se ne moram brinuti hoće li koji update sje... stvari ili ne. Daklem nešto pure, simple, effective, za multimediju i "uredske" poslove. Mašina je Dual Core 2GHz, 2GB RAM-a, NVidia GeForce 8400 GS i fino prducka Win7 trenutno.
Što da uzmem?
Zadnja izmjena: Yorkin, dana/u 29 tra 2012, 11:19, ukupno mijenjano 1 put.
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
Re: Ja zbilja, zbilja ne znam... koju distribuciju uzeti?
Taj koji ti je rekao da si za Debian ne iskusan je sam ne iskusan.
Pa ovako, ako ti se openSUSE svidja, onda ga slobodno stavi. On je KDE distra.
Debina postoje tri verzije: Stable, Unstable i testing (Sid). Stable je rock solid, ali koristi malo stariji software, Unstable ima tu i tamo koji bug i moze se dogoditi da ti se tu ti tamo nesto smrda, ali tog ti preporucam. U Sid ide najnoviji software i jako jako je nestabilan.
Debian ekipa ce ti vise reci o Debisi.
Imas jos tu Chrunchbang (X!) - dobra distra, Nosonja Linux - domaca distra bazirana na Archu, Ubuntu, Mint.
Mint ti je isto dobra distra za pocetnike, po meni bolji od Ubuntua.
Koju god distru odabrao, ne moze nitko garantirati da ti neki update nece smrda sustav ili da ga ti sam neces zeznut, ali tu smo da pomognemo.
Sto se tice koju distru uzeti. Morati ces isprobavati tjedan, dva jednu, pa drugu i tako dok ne nadjes onu koja ti pase.
Pa ovako, ako ti se openSUSE svidja, onda ga slobodno stavi. On je KDE distra.
Debina postoje tri verzije: Stable, Unstable i testing (Sid). Stable je rock solid, ali koristi malo stariji software, Unstable ima tu i tamo koji bug i moze se dogoditi da ti se tu ti tamo nesto smrda, ali tog ti preporucam. U Sid ide najnoviji software i jako jako je nestabilan.
Debian ekipa ce ti vise reci o Debisi.
Imas jos tu Chrunchbang (X!) - dobra distra, Nosonja Linux - domaca distra bazirana na Archu, Ubuntu, Mint.
Mint ti je isto dobra distra za pocetnike, po meni bolji od Ubuntua.
Koju god distru odabrao, ne moze nitko garantirati da ti neki update nece smrda sustav ili da ga ti sam neces zeznut, ali tu smo da pomognemo.
Sto se tice koju distru uzeti. Morati ces isprobavati tjedan, dva jednu, pa drugu i tako dok ne nadjes onu koja ti pase.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
-
Lutherus
Suse je sasvim pristojna i solidna distribucija. Zakaj ne trošiti suse?
- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
E, tako ti je to. Težak je život nas "umjetnika". Ja bi ti preporučio ove dvije moje koje rade sve to što ti treba.
Dual boot: Mint i XUbuntu za početak
još ćeš dugo birati i što više budeš birao manje ćeš izabrati. 
Dual boot: Mint i XUbuntu za početak
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
skini par distribucija i sprži ih na cd ili usbm kako već želiš. i onda ih lagano isprobavaj bez instalacije, čisto da vidiš kako se koja ponaša 
i onda odabereš onu koja ti se najviše sviđa ili koja ti najbolje radi
i onda odabereš onu koja ti se najviše sviđa ili koja ti najbolje radi
- Cooleech
- Moderator
Za početnika, definitivno Mint.. osim ako možeš "prožvakat" Unity na Ubuntuu. Novi Ubuntu 12.04 izlazi za 3 dana, pa skini to i isprobaj u virtualci. Osobno koristim 3 distre od kojih Ubuntu 10.04 najčešće, potom Arch, pa Debian. Debian mi je u dual-bootu sa Ubuntuom, a ubuntu je defaultni, pa samo zato se najmanje koristi, inače Debian 6 (stable) kojeg koristim je negdje u rangu sa Ubuntuom 10.04, nije uopće težak za korištenje. To su gluposti što si o njemu čuo.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- Medojedni jazavac
- Kontakt:
Najbolje je kak vele da probaš par razlicitih. Ja sam presel prek ubuntu, minta, fedore, dok nisam zavrsil na debian i tu se ustolicil.
Vjerujem da su distribucije isto ko instrumenti kod glazbenika. Promjenil ih budes kroz zivot puno i nasel one koje ti najbolje pasu i koje ti najmanje pasu. Neko duze vrijeme budes na jednoj pa mozda presel na drugu, mozda ne.
Vjerujem da su distribucije isto ko instrumenti kod glazbenika. Promjenil ih budes kroz zivot puno i nasel one koje ti najbolje pasu i koje ti najmanje pasu. Neko duze vrijeme budes na jednoj pa mozda presel na drugu, mozda ne.
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
- calisto053
- Moderator
Skini ih nekoliko i probaj preko virtual boxa, liveCD-a ili napravi multiboot usb. Malo se poigraj pa odluči. Moja preporuka je Mint kao prvi izbor (cinnamon, kde, lxde) jer je jednostavan i radi bez problema, Suse, ili možda PCLinuxOS.
Sve ćeš naći ovdje:
http://distrowatch.com/
Sve ćeš naći ovdje:
http://distrowatch.com/
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Hja, onda me čeka interesantan tjedan. Sva sreća pa će biti produljeni vikend. No, krenut ću sa Mintom, pa Debianom, a onda... kako bi rekao kapetan Kirk "Second star to the right, strait on till morning."
Hvala.
Hvala.
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
Slažem se.Lutherus je napisao/la:Suse je sasvim pristojna i solidna distribucija. Zakaj ne trošiti suse?
Ako već imaš neke temelje na openSUSE-u, nastavi graditi na tome.
Osim ako već vidiš da ti ne paše...
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.