Ja zbilja ne znam... koju distribuciju uzeti? I još malo...
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Ja zbilja, zbilja ne znam... koju distribuciju uzeti?
ma za 3 dana izlazi novi ubuntu 12.04 i vozi 
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Bez obzira na to što odabereš, bit svega je izbor, zabava i tvoje zadovoljstvo! Moj savjet je da ne žuriš, testiranje je i možda najljepši dio. Kad na kraju odabereš i podesiš kako želiš sve će funkcionirat po špagu, a ti ćeš bit zadovoljan!

Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
calisto053 je napisao/la:Bez obzira na to što odabereš, bit svega je izbor, zabava i tvoje zadovoljstvo! Moj savjet je da ne žuriš, testiranje je i možda najljepši dio. Kad na kraju odabereš i podesiš kako želiš sve će funkcionirat po špagu, a ti ćeš bit zadovoljan!
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- pootzko
- Kontakt:
dobro si odabrao. Mint je zakonYorkin je napisao/la:Hja, onda me čeka interesantan tjedan. Sva sreća pa će biti produljeni vikend. No, krenut ću sa Mintom, pa Debianom, a onda... kako bi rekao kapetan Kirk "Second star to the right, strait on till morning."
...I put on my robe and a wizard hat...
Kao što bi rekao jedan studentski kolega: "Veća je vjerojatnost da sastavim vlastiti distro nego da odaberem postojeći." Možda bi trebao uzet neki od ovih naj-naj-novijih, koji i nisu megapopularni. Disk će riknut od pisanja i brisanja.
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
- calisto053
- Moderator
Bez brige, disk može podnest jako puno pisanja i brisanja, pogrešaka i pogodaka. Možeš odabrat bilo koju distru, ali to je mačak u vreći: sve će manje-više radit, ali samo one najraširenije (čitaj: najpoznatije) će imat redovne updateve i ispravke bugova, novije programe, bogat repozitorij, dobar razvojni tim, kompletnu dokumentaciju i veliku zajedncu za rješavanje problema. Inače se možeš nać u problemima ako ne znaš što radiš....
Ovdje ćeš nać popis odlične opise:
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_distribucije
Sve distre su ovdje (ima ih jako jako puno), kao i popis 100 najraširenijih i najutjecajnijih:
http://distrowatch.com/
PS: ne zaboravi ni domaćeg Nosonju! Uostalom, tko kaže da moraš izabrat samo jednu distru (pa nije ovo w-i-n); napravi dual-triple boot
Ovdje ćeš nać popis odlične opise:
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_distribucije
Sve distre su ovdje (ima ih jako jako puno), kao i popis 100 najraširenijih i najutjecajnijih:
http://distrowatch.com/
PS: ne zaboravi ni domaćeg Nosonju! Uostalom, tko kaže da moraš izabrat samo jednu distru (pa nije ovo w-i-n); napravi dual-triple boot
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Nastavak problematike...
Želim Kile - Latex koji je KDE integrated. Uključim ga u Gnomeu i onda me odmah na početku pita jel oću nekakve "tools" konfigurirati jer su prešli sa KDE na KDE3... Šta da radim...
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
Re: Nastavak problematike...
Pa konfiguriraj ih!Yorkin je napisao/la:Želim Kile - Latex koji je KDE integrated. Uključim ga u Gnomeu i onda me odmah na početku pita jel oću nekakve "tools" konfigurirati jer su prešli sa KDE na KDE3... Šta da radim...
Makar ne kužim zašto se buni, prošlo je već dosta vremena otkad su prešli na kde4 (od verzije 2.1 koja je izašla sredinom 2011.)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.