★ Lifehacker ★
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: ★ Lifehacker ★
ima vrganja. svi u sumu i malo se opustite u prirodi 
Beneficije zelenog čaja su poznate.
Ja ga volim pripremiti tako sto u lonac stavim vodu i u nju stavim par vrecica caja (ovisno koliko je vode) preko noci. Ne stavljam nista drugo. U pocetku je malo tece piti takav caj jer smo svi navikli na slatko, medjutim vrlo brzo se naviknete i pocnete uzivati u okusu. Po ljeti caj se treba drzati u frizideru jer u protivno se pokvari nakon par sati.
Nakon sto neko vrijeme pijete takav caj, kad kusate kupovni, taj ce vam biti toliko sladak da cete ga jedva pit. Osjecaj za slatko vam se poboljsa i ono sto je vecini ljudi normalno slatko, vama je jako
. Super stvar jer vam vise ne treba puno slatkog da zadovljite potrebu za tim.
Inace, toliko sam se naviknuo na taj caj i okuse, da sam kad sam bio bolestan uzivao u sad se tocno ne sjecam vise da li je bio indijski ili rucki caj.
Ja ga volim pripremiti tako sto u lonac stavim vodu i u nju stavim par vrecica caja (ovisno koliko je vode) preko noci. Ne stavljam nista drugo. U pocetku je malo tece piti takav caj jer smo svi navikli na slatko, medjutim vrlo brzo se naviknete i pocnete uzivati u okusu. Po ljeti caj se treba drzati u frizideru jer u protivno se pokvari nakon par sati.
Nakon sto neko vrijeme pijete takav caj, kad kusate kupovni, taj ce vam biti toliko sladak da cete ga jedva pit. Osjecaj za slatko vam se poboljsa i ono sto je vecini ljudi normalno slatko, vama je jako
Inace, toliko sam se naviknuo na taj caj i okuse, da sam kad sam bio bolestan uzivao u sad se tocno ne sjecam vise da li je bio indijski ili rucki caj.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Zar to nije predugo?Ne izgubi li na taj način one dobre sastojke?Ja ga volim pripremiti tako sto u lonac stavim vodu i u nju stavim par vrecica caja (ovisno koliko je vode) preko noci.
Nema veće religije od istine!
Ma bude spreman i prije ali mi je najlakse preko noci ostaviti. Nisi skuzio. Nema vatre, voda je hladna.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Ovdje takodjer cajoljubac.max360se je napisao/la:Ma bude spreman i prije ali mi je najlakse preko noci ostaviti. Nisi skuzio. Nema vatre, voda je hladna.
Hladno kuhanje vs priprava u toploj vodi
Jedini caj koji ispusta vise antioksidansa kod "hladnog kuhanja" jest bijeli caj (moji favoriti su: Silver Needle i Shoumei).
Na primjer, idealna temperatura za kuhanje "Gyokuro" (vrlo fin, zemljast okus) caja je 40-ak stupnjeva (iako deklaracija kaze 50-60). Ostali zeleni cajevi (probao sam: Buncha, Sencha, Gunpowder, Hojicha, Kukicha ... etc) se kuhaju izmedju 60 - 80 stupnjeva.
Cinjenica je da tzv. "hladno kuhanje" daje caju sladji i blazi okus. Dodatno, aminokiseline se rastapaju na nekakvih 60-ak stupnjeva, a polifenoli (tanin) na nekih 80-ak. S time recenim, caj bi se trebao spravljati na temperaturama od 40 - 60 celzijevaca za najbolji okus i najmanju stetu svim dobrim tvarima u caju.
Valjda Japanci i Kinezi znaju kako se caj kuha, a dobre navike treba slijediti.
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
- drone
- Moderator
I ja pijem čaj svakodnevno po nekoliko šalica. Najčešće crni sa skroz malo meda. Ponekad popijem i kavu, ali rijetko, ne volim ju. U manjim količinama kava ima pozitivne učinke koje brzo osjetim, jače djeluje od čaja.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Ljubitelji čaja, dodani ste u Index, prvi post.
btw, coffee addict here
btw, coffee addict here
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
E vidis nisam proba bijeli. Samo di cu ga nabavit?
I'm a Paladin with 18 charisma and 97 hit points. I can use my helm of disintegration and do one D4 damage as my half-elf mage wields his plus-five holy avenger.
- drone
- Moderator
Mislim da sam bijeli jednom kupio u Kauflandumax360se je napisao/la:E vidis nisam proba bijeli. Samo di cu ga nabavit?
Za one koji ne znaju, postoje bijeli, žuti, zeleni, crveni i crni čajevi. Sve je to od iste biljke, samo su različiti stadiji razvoja listova (od pupova za bijeli čaj do fermentiranih listova s nešto više kofeina, tanina i još nekih spojeva kod crnog čaja). I još nešto, oni napici od šipka, kamilice itd. nisu "pravi čaj", pa kad pričamo o čaju ne mislimo na te napitke.
Najbolje mi je kad mi netko ponudi kavu, a ja kažem da baš i ne pijem kavu nego čaj, pa ta osoba počne priču kako voli popiti čaj od kamilice prije spavanja
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2010-... Arch
2010-... Arch