_samir je napisao/la:ja sam ga danas instaliro i dosta je brzi od 12.1 , ili mi se bar cini tako .jedino sto sam zasad imo probleme sa grub2 nije mi prepozno windows, tako da nisam mogao da bootam u windows. stari grub sa 12.1 mi odma prepozna nemam nikakvih problema . i jos jedan problem je oko graficke izgleda jer prvi put kad sam pokreno 12. 2 sve je super ali nakon restarta nista se ne moze vidjeti sve neke kocke po ekranu :S.
uglavnom dosta je brzi ali et imao sam nekih pocetnih problema...
edit
Problem sa grub2 idalje je prisutan ne mogu da namjestim dual boot sa windowsom. Sto se tice kockica taj problem sam rijesio.Nako one animacije sa gusterom gdje se kuglice spoje u jednu veliku tu mi naglo prekine i izbaci ovaku sliku
CTRL+ALT+F1 i porkeno yast dodao nvidia repos i sad radi.Ako ko ima kakv prijedlog za grub2 nek se javi.
gresku koju mi pri bootanju javi je sljedeca:
GRUB loading...
Welcome to GRUB!
error: file '/boot/grub2/locale/en.mo.gz' not found
_samir je napisao/la:
CTRL+ALT+F1 i porkeno yast dodao nvidia repos i sad radi.
Isti slučaj sam i ja imao i rješio na identičan način.
Što se GRUB-a tiče... probaj "Boot Loader" u Yast-u
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Čitam sad, zbog th decjih problema koji vam se sad javljaju na openSusetu, Kubuntu bi ste natakli na kolac, naravno neomašćen. Naravno Kubuntu je zamerka i ako mora da se doda jeda repo, a ovde ... Hm... najverovatnije ni ovaj guster nece kod mene ... Mislio sma da su se popravili i da stavim gustera na laptop kde Kubuntu kunja (mada u sustini leti), ali vidim da ce ovo raditi još gore.
rijesio sam djelimicno problem sa grub2 tako sto sam pri instalaciji na predzadjem koraku u boot options umjesto grub2 izabro samo grub i sad sve radi( ako prvo instaliram grub2 i onda u yastu promjenim na grub1 nece da mi radi / ili ne znam namjestit da radi )
gMajstor je napisao/la:Čitam sad, zbog th decjih problema koji vam se sad javljaju na openSusetu, Kubuntu bi ste natakli na kolac, naravno neomašćen. Naravno Kubuntu je zamerka i ako mora da se doda jeda repo, a ovde ... Hm... najverovatnije ni ovaj guster nece kod mene ... Mislio sma da su se popravili i da stavim gustera na laptop kde Kubuntu kunja (mada u sustini leti), ali vidim da ce ovo raditi još gore.
na opensuse forumima gotovo i da nema prituzbi, recenzije i dojmovi su superpozitivni. meni je trebalo 20 sekundi da rjesim problem a vecina niti nema problema. s obzirom da opensuse obicno "proradi" tek tjedan-dva nakon releasa, ova verzija djeluje odlicno. svatko ima pravo na svoje misljenje...
Skinuo sam ga sad malopre i sad cu da probam da ga instaliram na taj problematicni laptop. Pa cu da javim utiske. Inace do danas je na tom laptopu bio instaliran Kubuntu 12.04 sa KDE 4.9
Probao sam ga i ja na laptopu. Meni naravno ne radi tako bajno kao ostalima ovdje, ali to je već tradicija.
Neke probleme sam riješio instalacijom nvidia vlasničkih drivera umjesto nouveau. To ni ne računam kao minus jer tako je na svim distrama.
Ima dosta iritantnih bugića, npr. network manager ne pronalazi moju wifi mrežu dok ju ne ugasim, pa ponovo upalim (u network manageru). Power manager mi gasi monitor nakon 5 minuta bez obzira što upisao, vlc ne može onesposobiti screen saver, itd.
Grub i kod mene prije prikaza menija izbaci na tren nekakvu grešku, ali to ne utječe na rad. Meni se prikaže kako treba, a ostali OS-evi su uredno pronađeni i prikazani.
Onaj apper je katastrofa, ali to sam znao unaprijed, pa to također ne uzimam kao veći minus osim što mislim da takvu brljavu od programa ne bi trebali uključiti ni u repoe, a pogotovo ne po defaultu.
Još ću nadograditi KDE jer sam isprobavao sa starijim 4.8 koji dođe s instalacijom. Nisam instalirao s LiveCD-a nego sam skinuo instalacijski DVD image i zapržio ga (znači, instalirao sam preko DVD medija, a ne preko USB-a).
Također, na tom malo starijem laptopu ne vidim neku osobitu brzinu u odnosu na druge distribucije. Radi normalno. Možda imam takve dojmove što se tiče brzine zato što sam navikao na Arch + KDE, a to je prilično dobra kombinacija.
Vjerujem da se svi ovi moji problemi daju relativno brzo riješiti i da ih iskusni korisnici Susea ni ne uzimaju u obzir jer ih riješe odmah nakon instalacije. Međutim od Susea očekujem da to bude popeglano prije izlaska finalne verzije. Ovako, mogu reći kao nepristrani korisnik da mi je Mint 13 KDE puno bolje odrađen što me ipak iznenađuje s obzirom na to da se Mint ne računa kao KDE distra kakav je Suse.
Da, moguće da se nekome ni ne pojave problemi jer unaprijed znaju što dirati a što ne dirati
Ovo sa wifi-om, power managerom i screen saverom mi se nikad nije desilo (bez obzira na verziju KDE-a ili openSUSE-a). Ok Newtwork manager je imao svoje mušice ali prije par godina...
U svakom slučaju, iako ih nazivaš "bugići", to su ozbiljne smetnje...
Očito još uvijek vrijedi "vrijeme stabilizacije" od 2-3 tjedna nakon release-a
Makar ja nisam imao nikakvih problema osim nvidia drajvera.
Doma još nisam instalirao, a tu ide dual boot, na ATI drajvere i slabiji hardware... Vidjeti ćemo što će biti. Ali ne još
Eto mene na openSusetu. Prvi utisak odličan, doduše nije lakoca kao sa Kubuntuom, još uvek mi nešto skida s neta, neke jezike i pitaj boga šta ... ali ajde da kažemo da radi odlično. Zaista ovo je prvi Opensuse koji radi iz prve. Radi lako, štaviše za sad radi lakše od onog pređašnjeg Kubuntua. Videćemo kasnije šta će i kako će da se pokaže. Zadovoljan jesam, da je nešto posebno brži od onog Kubuntua i nije. Može se reći da radi isto brzo, samo nekako lakše (nema tih povremenih zamaranja kad se najednom otvore više programa), ali toga nije bilo ni u samom startu na Kubuntuu, ta boljkavi se tek kasnije pojavila. Za sad mislim da će da ostane openSuse ovde na ovom računaru, ali videću. Ukratko zadovoljan sam. Prvi openSuse nakon više godina koji zaista i radi.