Standardizacija i vizualizacija ocjenjivanja distribucija

Prijedlozi, komentari, kritike i sl. vezano uz portal.

Moderator/ica: Moderatori/ce

zole052
Spol: M

Re: Standardizacija i vizualizacija ocjenjivanja distribucij

Post Postao/la zole052 »

stefan je napisao/la:
zole052 je napisao/la:pa kazem da mozemo probati sto se mene tice, to sto sam skeprican ne znaci da ce lose ispasti ;)

jos jedna mana... to nece ocjenjivati samo ljudi koji su je isprobali nego i masa ljudi koji nisu, na temelju bivsih verzija iste distre, cak se usudjujem reci da ce takve osobe biti u velikoj vecini

jos jedno... to ce ocjenjivati odmah nakon izlaska te distre (jer obicno reviewe napravimo brzo) sto znaci da ce dati ocjenu na prvi pogled a poslje nekoliko mjeseci sto je budu koristili nitko nece se sjetiti davati ocjene

po meni najrealnija ocjena distre je broj ljudi koji je koristi jer je velika vecina nas isprobala puno njih i sa razlogom ostala na jednoj :)
Da, imane usera koji ocjene pojedinu distribuciju mogu biti javna. Čisto da se vidi da sam glasao za Fedoru a nisam je nikad probao i nikad nišđta pitao na forumu... Inače, glasati će ljudi koji su najaktivniji na forumu i kojima nešto znači rječ etika. Ili se bar nadam da znači... szbunjen

I još nešto. User će moći vidjeti svoje glasove i mjenjati ih. Jer promjeni se i mišljenje nakon par tjedana...
aha... ja mislio da ce biti javno glasanje na portalu... ajde slozite nesto da vidimo :)

i ako glasanje nije javno nego samo medju forumasima i moze se vidjeti tko je kako glasao onda mozemo i izbaciti izbacivanje najboljih i najgorih ocjena, tako bi bilo realnije malo :)

ako ljudi vide ocjene nastimavati ce rezultate da se njihovo broji jer ako meni ubuntu bez greske prepozna sav hardware ocu da se to vidi na ocjeni kompatibilnosti ;)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Glasovati bi trebali moći samo članovi koji su registrirani na portalu.
Nije nam ista baza članova na forumu i na naslovnici. Forum ne bi trebao imati posla u tome.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Mora li se odbacivati najbolje i najlošije ocjene? Sjećam se iz škole da se ovisno o vrsti podataka i željenog cilja koristi odgovarajuća formula odnosno metoda koja se sama brine o tome :)
Pitam samo, ne mislim pametovati. Pretpostavljam da je i to odbacivanje ekstrema dio neke statističke metode, ali sve sam to uspješno zaboravio.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

drone je napisao/la:Mora li se odbacivati najbolje i najlošije ocjene? Sjećam se iz škole da se ovisno o vrsti podataka i željenog cilja koristi odgovarajuća formula odnosno metoda koja se sama brine o tome :)
Pitam samo, ne mislim pametovati. Pretpostavljam da je i to odbacivanje ekstrema dio neke statističke metode, ali sve sam to uspješno zaboravio.
Dva su osnovna pojma kod statističkih podataka: srednja vrijednost i medijan. Srednja vrijednost svi znamo (suma svih bodova podijeljena sa brojem bodova) a medijan je... poredaj sve bodove od najmanjeg do najvećeg i uzmi onaj u sredini (u grubo).

Znači: 1,1,1,2,5,9,9 -> srednja vrijednost je (1+1+1+2+5+9+9)/7=28/7=4 a medijan je 2 (tri broja prije i tri broja nakon - u sredini je). Ako se medijan i srednja vrijednost približno pokalapaju - onda je to znak da su bodovi uniformno postavljeni (u našem slučaju to bi značilo da je realno bodovanje bez naštimavanja). standardna devijacija upućuje na to koliko je širok raspon bodova... manja devijacija znači da su svi glasači bili složni (npr većina glasa oko 5). velika dvijacija znači da oko te distribucije vladaju svakakva mišljenja (glasovi su od 0 do 10 i svejedno je prosjek 5).

No pustimo sad statistiku, to je lakši dio priče.

Meni hitno treba nekakv dizajn! Anyone?

Zasad sam krenuo sa golim html-om (http://sim.riteh.hr/ldr/index.php?menu=home)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

stefan je napisao/la:Dva su osnovna pojma kod statističkih podataka: srednja vrijednost i medijan. Srednja vrijednost svi znamo (suma svih bodova podijeljena sa brojem bodova) a medijan je... poredaj sve bodove od najmanjeg do najvećeg i uzmi onaj u sredini (u grubo).

Znači: 1,1,1,2,5,9,9 -> srednja vrijednost je (1+1+1+2+5+9+9)/7=28/7=4 a medijan je 2 (tri broja prije i tri broja nakon - u sredini je). Ako se medijan i srednja vrijednost približno pokalapaju - onda je to znak da su bodovi uniformno postavljeni (u našem slučaju to bi značilo da je realno bodovanje bez naštimavanja). standardna devijacija upućuje na to koliko je širok raspon bodova... manja devijacija znači da su svi glasači bili složni (npr većina glasa oko 5). velika dvijacija znači da oko te distribucije vladaju svakakva mišljenja (glasovi su od 0 do 10 i svejedno je prosjek 5).

Odlično da netko kuži statistiku! :thumbs
Slažem se da odbacimo ekstreme kao prekomjerno hvaljenje ili namjero sabotrianje. Prema zakonu slučajnog grupiranja to nikad ne bude više od 2,5% sa svake strane:

slika

Međutim, malo si pobrkao: srednja vrijednost jest medijan (samo drugi naziv)! Nama trebaju aritmetička sredina i srednja vrijednost. Međutim, oni se ne mogu poklapat jer dodavanjem makar i najmanje kvantitativne vrijednosti se ne mora bitno pomaknut težište medijana, dok kvalitativno se itekako može promijenit aritmetička sredina - što onda nije više objetivno. Aritmetička sredina je puno preciznija, zato preporučam da nju koristimo. Medijan bi samo pokazivao najčešću ocjenu oko koje se grupiraju ostale, čime bi se svi rezultati utopili u općem prosjeku.
Što je veći odaziv, to bolje. :thumbs
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

@stefan - foundation.zurb.com?
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

iweb je napisao/la:@stefan - foundation.zurb.com?
ma daj, nemam vremena u to ulaziti.
Meni treba netko posložiti stilove (css) i div-ove tako da stranica na nešto liči. Misliš da je lakše koristiti neki CMS?
neka netko napravi nefunkcionalnu stranicu za unos ocjene - samo dizajn. Pa ću ja nabaciti php gore.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
zole052

Post Postao/la zole052 »

ja svejedno ne kuzim to izbacivanje...

recimo radim prosjek place i nekoj firmi i placu od direktora izbacim... mozda se on samo hvalio da ima vecu placu od radnika :mrgreen:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Ako možeš čekati do sutra, ja ti posložim Foundation.
Edit - možeš napraviti PHP dio, ja mogu html+css
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

zole052 je napisao/la:ja svejedno ne kuzim to izbacivanje...

recimo radim prosjek place i nekoj firmi i placu od direktora izbacim... mozda se on samo hvalio da ima vecu placu od radnika :mrgreen:
Evo ti prosječna hrvatska plaća: uzmi nekog bijesnog menađera koji mjesečno bere 20,000 kn, uzmi prosječnog činovnika koji ima 4,000 kn i uzmi nekoga tko je na stručnom osobsobljavanju za 1600 kn.
(20,000+4000+1600)/3=8,533 kn

Što bi rekao Mujo kad kupi hot dog: "Od tolikog psa ja samo k* dobio!" :mrgreen:

Sve je to statistika - stvar pristupa i tumačenja...
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Odgovori