Linux kernel 2.6.28
Moderator/ica: Moderatori/ce
- iv@n
- Site Admin
- Spol: M
- Kontakt:
Linux kernel 2.6.28
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
- Markec
Re: Linux kernel 2.6.28
Može li mi tko reći kakve će prednosti imati ext4 u usporedbi sa prethodnim.
-
Gigolo
A nek meni netko objasni bilo koji ext. Ja razumijem samo ckd i fba sustave za koje je malo tko od vas čuo.
- Tux Slave
- Kontakt:
Podrška za extent(svaki file dobiva svoj dio na disku tako da nema raspanja naokolo) što u konačnici znači još manja fragmentacija.
koliko sam ja shvatio, extent bi trpa fragmente fajlova u one djelove blokova koji su ostali prazni. Doslovno bi povisivao fragmetnaciju, ali poanta je da povisuje fragmentaciju fajlova koji su fizički blizu, pa se u konačnici povećava brzina i zapravo smanjuje bespotrebo korisštenje diska. extent neće po defaultu biti uključen, ap će imat backward kompatibilnost sa ext3.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
Gigolo
Hvala na objašnjenju. Lipo je vako učiti od pametnih ljudi (da ne kažen dice, jer ja iman sina starijeg od većine od vas).
- Markec
Mene su zanimalo detalji oko ext4 i nasao sam ovdi
http://linuxtoday.com/news_story.php3?l ... 3-35-OS-KN
a oni koji neznaju engleski možete koristiti google translator (upozoravam da to neradi potpuno, tako da prije ispijte čašicu konjaka ili nesto sto ce vas držati budnim
http://translate.google.com/translate?h ... ry_state0=
Koliko sam skuzio novi ext4 je puno bolji od ext3, podrzava puno veci kapacitet ext3 podrzava max 16 terabajta dok ext4 max 1 EX (exabajt)
dakle posle terabajta je petabajt a posle njega je exabajt. kada ste učili na infomatici učili onda ste čuli za ovo
1 bajt ima 8bitova
1kB ima 1024 bajta
1mb ima 1024 kilobajta
1gb ima 1024 megabajta
1tb ima 1024 gigabajta
a dalje ide ovako
1pb ima 1024 terabajta
1eB ima 1024 petabajta
Čuo sam da će apple ubaciti ext4 u novi max os x koji će se zvati snow leopard, Kaj mislite o tome, dali je to dobro, nekako imam osječaj da apple iskoristava opensource a nista ne radi zauzvrat da nesto uloži u opensource.
http://linuxtoday.com/news_story.php3?l ... 3-35-OS-KN
a oni koji neznaju engleski možete koristiti google translator (upozoravam da to neradi potpuno, tako da prije ispijte čašicu konjaka ili nesto sto ce vas držati budnim
http://translate.google.com/translate?h ... ry_state0=
Koliko sam skuzio novi ext4 je puno bolji od ext3, podrzava puno veci kapacitet ext3 podrzava max 16 terabajta dok ext4 max 1 EX (exabajt)
dakle posle terabajta je petabajt a posle njega je exabajt. kada ste učili na infomatici učili onda ste čuli za ovo
1 bajt ima 8bitova
1kB ima 1024 bajta
1mb ima 1024 kilobajta
1gb ima 1024 megabajta
1tb ima 1024 gigabajta
a dalje ide ovako
1pb ima 1024 terabajta
1eB ima 1024 petabajta
Čuo sam da će apple ubaciti ext4 u novi max os x koji će se zvati snow leopard, Kaj mislite o tome, dali je to dobro, nekako imam osječaj da apple iskoristava opensource a nista ne radi zauzvrat da nesto uloži u opensource.
nece mac ici na ext4 ici ce na zfs. a zfs je i way to go. to treba i linuxu. al nekak sumnjam da bude kaj od toga. steta.
Samo preko fuse-a za sada zbog licencne nekompatibilnosti.devil je napisao/la:nece mac ici na ext4 ici ce na zfs. a zfs je i way to go. to treba i linuxu. al nekak sumnjam da bude kaj od toga. steta.
Navodno zfs sada pod fuse-om radi OK.
Evo vam link, pa uživajte. ZFS je inače - mrak!
Značenje kratice FUSE pročitajte na wiki.open.hr (Rječnik pojmova), tamo ću to objasniti......
EDIT: evo gotovo
Au koja zbrka znači preko Fuse(osigurač) do zfs-a - komplikacija. 
I am the one and only....