Softver otvorenog koda-prezentacija
Moderator/ica: Moderatori/ce
- plavi zmaj77
- Spol: M
Softver otvorenog koda-prezentacija
Ei,postavio bih par pitanja,koja bi mi trebala za prezentaciju na faksu.Prezentacija ne zahtijeva izvore pa to nije problem.
1)Koje su velike kompanije koje su dobro prihvatile(ili koje su započele kao) FOSS?Za dobru prihvaćenost bih kao mjeru uzeo recimo Google(bolje od googlea znači da je dobro,lošije da nije dovoljno).Poredajte ih po veličini?
2)Zašto bi bilo bolje prijeći na Linux?Pošto se ipak radi o informatičkom studiju,molio bih da odgovori budu onak baš "inženjerski"...nešto tipa zašto je Linuxov kernel tako dobar?Zašto je linux tako dobar za mreže i servere?Zašto su razni linuxovi file sistemi dobri?...a ne nešto tipa:Brži je,stabilniji,FOSS(to sam im već naširoko objasnio u prvom dijelu prezentacije),besplatan.
1)Koje su velike kompanije koje su dobro prihvatile(ili koje su započele kao) FOSS?Za dobru prihvaćenost bih kao mjeru uzeo recimo Google(bolje od googlea znači da je dobro,lošije da nije dovoljno).Poredajte ih po veličini?
2)Zašto bi bilo bolje prijeći na Linux?Pošto se ipak radi o informatičkom studiju,molio bih da odgovori budu onak baš "inženjerski"...nešto tipa zašto je Linuxov kernel tako dobar?Zašto je linux tako dobar za mreže i servere?Zašto su razni linuxovi file sistemi dobri?...a ne nešto tipa:Brži je,stabilniji,FOSS(to sam im već naširoko objasnio u prvom dijelu prezentacije),besplatan.
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
Re: Softver otvorenog koda-prezentacija
FOSS != besplatno
open source nije isto što i besplatno.
open source znači da je dostupan code, a ne mora biti besplatno.
open source nije isto što i besplatno.
open source znači da je dostupan code, a ne mora biti besplatno.
- Kr1stian
Ummm, kaj nije FOSS = Free and open source software ? 
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
slobodni (free) software ne mora biti besplatan 
postoje razlike između "free as in beer" (besplatan) i "free as in speech" (slobodan)
postoje razlike između "free as in beer" (besplatan) i "free as in speech" (slobodan)
-
capttawish
Zasto ne mora biti besplatan? Ako je nuzan pristup soruce kodu, i nuzna sloboda za redistribuciju zar iz toga ne slijedi da bi se do free software trebalo moci doci besplatno?Shicy je napisao/la:slobodni (free) software ne mora biti besplatan
ne slijedi 
pročitaj moj potpis, tj. klikni na link
-
capttawish
Procitao sam i sad mi je jasnije. Hvala na pomoci.Shicy je napisao/la:ne slijedi
Pronasao sam link koji se bas bavi time:
http://www.gnu.org/philosophy/selling.html
Zadnja izmjena: capttawish, dana/u 19 pro 2012, 19:48, ukupno mijenjano 1 put.
- Abzeenth
- Site Admin
Ne želim zvučati neuljudno pa se unaprijed ispričavam, ali ne bi li ti, autoru teme, samostalno trebao pronaći odgovore na ta pitanja? Mislim, radiš prezentaciju NA FAKSU, ne zadaćicu u srednjoj školi. Jedna od stvari koje se uče na faksu je samostalan istraživački rad i prezentiranje rezultata tog rada. OK je pitati za pomoć ako ti nešto baš nije jasno u šumi pojmova i koncepata vezanih uz FOSS, ali ti si ovdje maltene pejstao cijeli zadatak, sva pitanja na koja bi sad netko drugi trebao odgovoriti umjesto tebe.
Da se razumijemo, nemam ništa protiv toga da ti drugi pomognu, samo izražavam svoje neodobravanje.
Moj savjet je - Google u ruke, pogledaj malo i po našem wikiju, a ako ti ništa od toga nije dovoljno, možemo ti preporučiti i neke "stručnije" knjige (stručnije u smislu da se detaljnije bave materijom od, recimo, Wikipedije).
Da se razumijemo, nemam ništa protiv toga da ti drugi pomognu, samo izražavam svoje neodobravanje.
Moj savjet je - Google u ruke, pogledaj malo i po našem wikiju, a ako ti ništa od toga nije dovoljno, možemo ti preporučiti i neke "stručnije" knjige (stručnije u smislu da se detaljnije bave materijom od, recimo, Wikipedije).
- calisto053
- Moderator
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Cooleech
- Moderator
...a nebi mu škodilo i malo više pravopisa.Abzeenth je napisao/la:...
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.