[GIMP] Sve o njemu...

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

chule
Spol: M
Kontakt:

Re: [GIMP] Sve o njemu...

Post Postao/la chule »

Vl@do ja sam miljama daleko od početnika u gimpu :D
Ako hoćeš mogu složit kratki tutorial(sram me to i nazvat tutorialom, ali eto, moram nekako :D) kako napraviti ovakvo nešto. Zapravo napravit ću sutra čim stignem :thumbs

- - - - -

EDIT: "tutorial" :)

1. upišeš lubuntu u "images" i odabereš onu koja ti se najviše sviđa:
slika

2. odabranu sliku otvoriš i sa shutterom ili bilo kojim drugim screenshot alatom odabereš onaj dio koji ti se čini najprikladnijim za napravit cover(ili bilo što drugo što već radiš):
slika

3. u gimpu odabereš "pencil tool" i makneš dio koji ti je smeta. Nakon toga odabereš "smudge tool" i dio koji si prešao sa "pencil toolom" pokušaš što više stopiti sa ostatkom slike

4. nakon toga odabereš "text tool", ubuntu bold font i napišeš "Lubuntu"

5. ideš ponovno na google, upišeš "lubuntu logo" i odabereš onaj koji ti se najviše sviđa i pritom paziš da oabereš sliku u .png formatu(nije nužno, ali s .png-om je najlakše baratat):
slika

6. taj logo sa "move toolom" dovedeš do texta Lubuntu koji si prethodno napisao i sa opcijom "merge down" ih spojiš u jedan layer

7. opet uzimaš "text tool" i pišeš slogan lubuntua - simplify your computer, opacity mu smanjiš na 10-15%, opet uzmeš "move tool" i smjestiš ga lijepo ispod prijašnjeg texta. Ponovno sve spojiš u jedan layer

8. opet ideš na google, upišeš "linux za sve logo", skineš sliku, otvoriš je u gimpu, smanjiš je(image>scale image) i ubaciš je u kut

9. to je to, slika/cover/što već je spremna:
slika

Moje cijelo "znanje" oko ps-a i sad gimp-a se svodi na isprobavanje, igranje sa layerima i korištenja raznoraznih brusheva koji ostavljaju dojam kao da nešto znam napravit, a u biti sam totalni n00b :geek:
Otisak u koži, zlatna slova, staklena kugla, uklanjanje crvenih očiju, vatra, voda su efekti daleko iznad mojih mogućnosti :D
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

:thumbs
Za početnika dušu dalo a mi smo tu upravo da takvima pomognemo.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
max360se

Post Postao/la max360se »

Sometimes people ask us: "Hey, where's the Android port of GIMP?". While we don't think that a direct port would make much sense (and don't have the manpower for that anyway), there certainly are ways to make use of both GIMP and Android. And here's one of them.

The gimpusers.com team created an Android app that makes it possible to use an Android-powered tablet or phone as a graphic tablet over WiFi. Pressure sensitivity works, as tested with Samsung Galaxy Note 10.1 and Samsung Galaxy S2. You'll also need an X.org driver, so this is Linux-only for now.

Further info:

http://www.gimpusers.com/news/00462-use ... -with-gimp
http://blog.dev001.net/post/40681591705 ... ics-tablet

http://youtu.be/QgTm2TEt4Yc
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
chule
Kontakt:

Post Postao/la chule »

Kako exportat sliku da bude "web optimized"?
max360se

Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
chule
Kontakt:

Post Postao/la chule »

Save for Web plug-in for The GIMP
=====================

Save for Web plug-ins allows to experiment with various popular web format
options. It shows an automatically updated preview and file size statistics.

To build and install it, just ...

./configure
make
make install

... and it's there.
Molio bih pomoć oko ovog plugina. Skinuo sam ga s prethodnog linka i sad ne znam kako izvest ove korake opisane u "readme" fajlu
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ma ne moraš se s tim zezati. Snimi slike u png i biti će skroz OK prikaz. Samo da slika nije neka ogromanjska.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Taj plugin se nalazi u paketu plugina koji se zove gimp-plugin-registry. A postoji i zasebni paket gimp-save-for-web. Potraži ga u repozitorijima; ako ne nađeš, to znači da nije u defaultnim repozitorijima. Onda ćeš morati dodati WebUpd8 repozitorije. Evo ti linkovi, tu piše kako:
http://www.webupd8.org/2011/09/gimp-plu ... ngs-4.html
http://www.webupd8.org/2009/06/gimp-sav ... lugin.html

Lakše ti je tako instalirati nego petljati s kompajliranjem.
chule
Kontakt:

Post Postao/la chule »

ma zasad ću se držat ovog Sukovog savjeta jer sam tako i dosad radio :)
max360se

Suko je napisao/la:Ma ne moraš se s tim zezati. Snimi slike u png i biti će skroz OK prikaz. Samo da slika nije neka ogromanjska.
Suko fora je u tome da s taj plugin optimizira sliku tako da zauzima jako malo mjesta, a to puno znači kod učitavanja stranice, pogotova kad je puno slika, a k tome još dodaj i sporiju brzinu downloada pa da vidiš. Da ne kažem da i serveru štedš bandwidth.
Odgovori