Koristim i ja Kate svakodnevno, zapravo primarno uz vim. No želio bih smanjiti upotrebu miša kod rada s tekstualnim editorom pa se pokušavam preorijentirati u potpunosti na vim. Ne kažem da je Kate nemoguće koristiti bez miša, već ne forsira korisnika da odbaci miš kao vimdrone je napisao/la: Ne znam zašto se vas nekoliko ubacilo u ovu temu s potpuno nebitnim postovima s obzirom na to da niste korisnici Kate-a? Čemu to? Pa ako netko voli neki tekst editor ili bilo koji program, ostavite mu prostor da piše o tome.
Kate me živcira kod kodiranja što smišlja svoje razmake i tumači ih svakako, a to se pogotovo vidi dok c/p neki komad koda u svoj kod - onda je to kaos, moram ručno tabirat novi dio koda da bi to na nešto ličilo. I taj word-wrap Kateov nikad mi nije legao (treba ga podesit nekak?). Vim sve to radi nekako puno jednostavnije i konzistentnije. Uz to, kad se spojim SSH-om na neki server vim je očiti izbor jer ne ovisi o GUI-u čime mogu isti editor koristiti u svim slučajevima.
S druge strane, koristim nekih par kratica u vim-u, no još uvijek nisam svladao selektiranje teksta - to mi je najveći problem, a osim toga, fale zgodne napredne fore iz Kate (no možda zato što se nisam potrudio naći pluginove za vim koji bi to supstituirali).
Kate ima jednu veliku prednost, a to je da je taj njegov kpart integriran u gotovo sve KDE-ove aplikacije, a tu je meni najbitniji Kile kojeg koristim svakodnevno. Iz toga slijedi da mi je Kate bolji izbor ako mislim konzistetno koristiti editore u KDE-u
Probat ću još isključiti u Kateu sve te "smart" funkcije kod uređivanja koda i koristiti VI input - možda bude nešto od toga