Microsoft Looking At Office For Linux In 2014

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Re: Microsoft Looking At Office For Linux In 2014

Post Postao/la Vl@do »

Grof je napisao/la:Meni ne treba nikakav MS Office na Linuxu, meni treba veća zastupljenost u korištenju slobodnih formata dokumenata! ;)
Tako je, to treba gurati. Nama ne treba ništa od MS-a i ako je već službeni format .odt, zašto se onda država ne drži zakona koje je donijela. Kako očekivati od klinaca u školi da poštuju zakon ako ga sam zakonodavac ne poštuje?
Nisu mi tu još neke stvari jasne. szbunjen
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Grof je napisao/la:Ma čemu, uopće? LibreOffice je mrak!
Istina, smrkne mi se i padne mi mrak na oci kad moram cekati n sekundi da mi Writer odscrolla 20-tak stranica ili da Base napravi join query na dvije tablice od kojih svaka ima tek desetak zapisa...
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

da, samo nije država jedina koja koristi doc. ja dobio doc koji moram popuniti i točka, nema odf-a ili ičega drugog. Zašto? jer je najraširenijie format.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

I ODF bi bio najrašireniji format da se država drži normi i standarda i da ostali podrže otvorenost.
Ali, tako je to kada je jedina vrijednost u svijetu novac, pa se i standardi kroje samo po tome. I, dok se to ne promijeni i ljudi počnu uvažavati kako novac nije jedino mjerilo vrijednosti, do tada možemo mi ovdje pričati priče i naravno, truditi se to promijeniti.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

DoDo je napisao/la:
Istina, smrkne mi se i padne mi mrak na oci kad moram cekati n sekundi da mi Writer odscrolla 20-tak stranica
Kakav je to dokument? Potaknut ovim što si napisao, učitao sam jedan dokument od 314 stranica, pisan još na starom Writeru iz OpenOfficea 1.0 prije desetak godina. Dokument je izvorno u sxw formatu i prebačen u odt. Nikakvog čekanja na skrolanje nema. Učita se brzo, radi brzo, skrola bez zastoja. Dokument sadrži stilove, slike, headere, footere i još poneki element.

Nije LO savršen, ima tu još dosta toga što bi trebalo dotjerati. Inače, nemam previše živaca za loš softver, ali ovo pljuvanje po OO/LO meni jednostavno nije jasno jer to nije loš softver. Slično kao kad pljuju po Gimpu. Ja jednostavno ne nailazim na takve probleme. Možda zato što koristim standardne odf dokumente u radu s LO. Ako vam treba 100% kompatibilnost s Microsoftovim formatima, onda koristite Windowse i MS Office, nema druge. Ali to nije razlog za pljuvanje po OO/LO.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

DoDo je napisao/la:
Istina, smrkne mi se i padne mi mrak na oci kad moram cekati n sekundi da mi Writer odscrolla 20-tak stranica ili da Base napravi join query na dvije tablice od kojih svaka ima tek desetak zapisa...
erm.....mrak u dobrom smislu DoDo, kao "cool"
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

DoDo je napisao/la: Istina, smrkne mi se i padne mi mrak na oci kad moram cekati n sekundi da mi Writer odscrolla 20-tak stranica ili da Base napravi join query na dvije tablice od kojih svaka ima tek desetak zapisa...
To su onda jednostavno krivi alati za takvu vrstu posla. Kao da sa sjekirom kopaš vinograd... Ako pišeš dokument od 100+ stranica, onda je nećeš pisati u jednom "fajlu" jer se tu nitko živ ne može snaći, a pogotovo ne u Wordu - to je naprosto pogrešna metoda. Microsoft nas je naviknuo na te krive pristupe i onda ljudi drmaju i drmaju po tome i misle da se tako treba. Isto kao što se svaki Windowsaš želi logirati kao root user kad dođe na Linux jer je naviknuo da bude admin iako to nema smisla na UNIX-u kao što ne bi trebalo imati smisla ni na drugim platformama. Tako isto ljudi koriste Word da bi radili plakate ili web stranice, ili pisali knjige; Excel da bi radili numeriku i crtali grafove - pa to je naprosto urnebes. Zapravo ono još fundamentalnije - koriste Word da bi pisali tekst _i_ stilski ga uređivali u isti moment. Pitaj bilo kojeg računarca jel normalno miješati prezentaciju i sadržaj... Ne! To se zove "bad design" i smiješno je uopće željeti da neki alat tako funkcionira. To što LibreOffice pokušava oponašati taj loš dizajn, to je drugi par cipela...
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ja osobno nemam problema sa LO i funkcionalnosti. Dapače, sama činjenica da nema ribbone mi je golemi plus (dotični mii du na živce). Problem o kojem sa mja pričao je usko vezan isključivo za doc/docx kompatibilnost. Ma što god mi željeli, činjenica je da LO mora tu poraditi. Ne možeš samo tako promijeniti svijet oko sebe a sam se ne htjet mijenjat. Hebiga, ekipa ti kaže da moraš dati doc (i to neki template) i ti to moraš dati. Ne zanima njih odgovor tipa "ali odt je standard, ja vam nemam MSO, ...". I to je to.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Vidiš, meni to izgleda jako neprofesionalno od njih, tko god bili ti ljudi koji tako inzistiraju na samo jednom određenom formatu. Biti tako ograničen samo na jedan jedini format i ne prihvaćati ostale...ukazuje mi to na neku...možda ne baš neinformiranost, ali neki nedostatak definitivno jest. Lijenost? Nekooperativnost?

Zatvorenost?

Ne znam, ne bi mi bilo baš drago ni ugodno surađivati s nekim tko zahtijeva da sve i uvijek bude u tom nekom formatu. Kao da im je teško instalirati viewer za ostale formate? Nikad mi se ništa slično nije dogodilo sa stranim klijentima; nitko nije tražio samo .doc ili isključivo .pdf, uvijek prihvaćaju više formata. Dobro, to su ovi "općeniti" tekstualni dokumenti, možda bi za neke specifične stvari tipa dizajn ipak trebao određeni format. Ali i tu ima primjera kad prolazi više, recimo kad sam pripremala neke materijale za ispis na majice i slično...naveli su više formata i mogla sam birati u kojem želim poslati svoje radove. :pogled_dolje
Ne možeš samo tako promijeniti svijet oko sebe a sam se ne htjet mijenjat
Ovo isto vrijedi i u njihovom smjeru - ne mogu samo tako sjediti i gledati kako se svijet mijenja, a sami se ne htjeti mijenjati, već očekivati da se svi ostali podrede njihovim (zaostalim) prohtjevima. :kava
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Bil nedavno jedan zanimljiv natječaj za posao na koj se javil a između ostaloga su napisali da se molba i životopis mogu poslati u bilo kojem formatu. Fino sastavil, spremil i poslal im odf. 3 dana nakon oni me zovu da kaj im to poslal da na niti jednom računalu u firmi ne mogu otvoriti te kako njihov informatičar sumnja da je mail zaražen virusom ( :facepalm dobar informatičar kad mu odf virus ) te da me mole da im dostavim novo u doc ili pdf formatu.
Odgovori