Kako smo počeli sa računalima i Linuxom

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Staromodan

Prvi linux?

Post Postao/la Staromodan »

U mojem starom društvu su bili većinom samoprozvani gejmeri, pa nisam mogao puno naučiti o linuxu.
Oni koji su se vodili kao stručnjaci su većinom bili preseratori (korištenje novih i modernih stručnih izraza u raznim blesavim kombinacijama), ali ni od toga nije bilo ništa, jer sam nakon toga većinom još manje znao iako prije toga nisam znao ništa.
U knjižnicama nije bilo dovoljno knjiga ni o windowsima.
U jednom časopisu je bio prilog o linuxima (nije bag, nego gle), pa sam po izgledu radne površine odlučio da prvo probam s Fedora linuxom.
Skinuo sam ju, snimio na dvd, spremio u kutiju i nastavio koristiti pendžere.
Onda jednog lijepog dana sam upoznao mrak ekran, jer sam više vjerovao kupljenom antivirusnom programu nego sebi.
Tražio sam među cedejima i našao fedoru, pa prebacio podatke i opet nakon reinstalacije nastavio koristiti pendžere s drugim (ovaj put besplatnim) antivirusom, jer se nisam mogao naviknuti na linux koji je kraće vrijeme bio u dualbootu (i bilo mi je žao potrošnih para i truda na win).
Kad sam naučio dovoljno dobro koristiti pendžere (i sprijateljio se s plavim ekranom-bsod), išao sam potražiti nešto drugo.
Nakon nekoliko isprobanih distribucija, opet sam se odlučio da počnem pravo učiti s Fedorom.
Podsjeća me na vrijeme kad sam učio s windowsima.
Nakon što ju malo bolje upoznam, planiram nastaviti s ostalima (ne svima), kao i s drugim uniksoidima i operativnim sustavima (radi opuštajuće psihoterapije).

Kako je kod vas izgledalo prvo korištenje?
Zadnja izmjena: Staromodan, dana/u 17 vel 2013, 20:38, ukupno mijenjano 1 put.
zole052
Spol: M

Re: Prvi linux?

Post Postao/la zole052 »

Staromodan je napisao/la: Kako je kod vas izgledalo prvo korištenje?
prvo :mrgreen:

frend donio cd-e koje je narucio besplatno sa nekim operativnim sustavom gore... bio je to ubuntu 6.06... ubacio ga, vidio onu ruznu smedju boju, onda nisam ni imao internet... procackao 5 min ugasio i to je bilo to

nakon dosta vremena svo je neznam ni zasto pocelo sa susetom 10.2 ili tako nesto

sa mintom kde 7 ili 8 sam presao skroz na linux ali windowsa u dualbootu se nisam rjesio do dan danas, uvjek su tu za slucaj da zatrebaju iako je to jako rijetko...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Slamd64

Post Postao/la Slamd64 »

SuSE 9.3 na 5 CD-a je bio prvi. Potom kratko Fedora Core 6, Mandrake, potom je uslijedio openSUSE i XGL, lijepa vremena, prvo 10.2 zatim 10.3, mislim da je na tom DVD bio i KDE 4 preview. Zatim koja godina Ubuntua dok je dijelio CDe i dok je još bio ok tj od 7.04 do 11.04, onda je uslijedio Gentoo godinu i pol dana korištenja dok nisam upoznao Slackware onda je došla u pitanje odluka Arch ili Slackware? I sad sam na Archu.
Između ostalog sam koristio i Debian kratko vrijeme, Sabayon sam samo probao. Potom na staroj Toshibi su bili Slitaz i DSL, bilo je još sysadmin avantura, ali ovo je zasad ono najbitnije.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

U potpisu imam odgovor na ovo pitanje. Bilo je i poprilično padobranaca tipa Sabayon, Vector, Mepis, ali samo u gostima, nakratko. Prvi mi je bio Knoppix kao live cd i zato je zaslužio počasno mjesto na listi, a prvi instalirani Mandrake.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

openSUSE
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

Uh Suse9.1 (davne 2004, sad sam pogledao) . Puko mi je bio XP a imao sam takav hardver da se XP nije mogao jednostavno instalirati (morao sam instalirati na drugom racunaru, pa onda hard prebaciti kod mene u racunar). Sve u svemu, trebalo mi je hitno izvuci neke podatke, spasiti sta se spasiti da (narezati na CD ) i eto ... to je moj prvi instaliran GNU/Linux. Nakon toga, sam imao dualboot , pa sam otkrio Ubuntu .... i eto me par godina nakon toga u potpunosti izbacio dualboot (mislim da je to bilo 2007, u potpunosti presao na linux).
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

kakvi su ovo perverzni topici? Pa naravno da prvo iskustvo nije neko baš bajno i da se dosta ekipe pita u čemu je štos i kako itko može dulje izdržati od 5-10-15 minuta... na ovome rofl rofl
Ah, moje prvo iskustvo je bio to da sam krenuo na linux (suse 9.0) zato jer je jedini na kojem su mi u isto vrijeme radili dial-up modem i usb stick. Win XP nije htio upogoniti modem, a win 98SE nije htio raditi sa stickom. Linux je dao to dvoje i mogao sam raditi što mi je trebalo, ali sam imao problema sa codecima, muzikom i slično. No, kada sam to sve sredio (polakoi teško), skužio sam da mogu filmove gledati kada mi je ekran na defaultno 1024x768 rezoluciji, i da ne moram skidati na 640x480 i 16 bit boju. Kako sam u to doba jako volio gledati filmove (kao da sada ne), skupa sa ovo sa početka, počeo sam koristiti linux jer mi je jednostavno bio bolji od win u 95% onoga što sa mradio i u 100% kritični stvari (usb+internet su bili nužni da rade na istom OS-u u iisto vrijeme).
Da upognomi to sve sam morao ručno kernel rekompajlirat, pa onda tek modem iz neslužbenog koda... hahahaah. Ajme, koje su to bile egzibicije.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
retsam

Post Postao/la retsam »

Nije li već bila slična tema? Evo c/p povijesti mojega druženja s linuxom:
Hmmm bio do negdje 2008. kada sam doživio preobraćenje i spoznao Arch ::bravo . Prije sam hopao redovito (i to od negdje 2006., ako me pamćenje dobro služi). Početak mojega hopanja bila je transformacija Mandrakea u Mandrivu (s tim da sam još neko vrijeme upotrebljavao Mandrivu), onda je došao Ubuntu, pa PCLOS, pa opet Ubuntu i to u sam vrijeme distribuciju mijenjao svaki mjesec i ona je došao Arch koji se zadržao do danas s time da sam još povremeno imao PCLOS, Gentoo i Debian (koji je kasnije ostao na drugom stroju). Odnedavna imam i 3. stroj koji mi služi za liječenje mojih distrohoperskih frustracija i eksperimentiranje(trenutačnosu openbsd i lunar gore).
Ova bi povijest trebala još biti dopunjena s Mageijom, OpenSuSeom i jednim prijenosnikom više i desktopom manje, ali na kraju sve završi na Archu oliti svi putovi vode do Archa.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

retsam je napisao/la:Nije li već bila slična tema?
Čini mi se da ih je bilo više. Priče Broja Jedan. :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Abzeenth
Site Admin

Re: Kako smo počeli sa računalima i Linuxom

Post Postao/la Abzeenth »

Bilo je, da. Onaj indeks tema na vrhu Raznog služi samo budali za uspomenu (čitaj: meni).

Uglavnom, sad su teme spojene pa možete nastaviti pisati.
Odgovori