Hrvatska - prelazak na otvorene sustave

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

jurastublic
Spol: M

Re: Hrvatska - prelazak na otvorene sustave

Post Postao/la jurastublic »

U županiji imamo 7 gradova i 25 općina koji opet imaju svoje programe i svoje servere za istu tu stvar. Sve to mi financiramo z svojeg žepa. Kaj ne bi bilo efikasnije da postoji 1-2 poštena servera i jedan program za sve to ?
Lokalna je uprava prilično samostalna. A u svakoj općini imaš drugog načelnika koji je tamo bog i batina i koji najčešće nema pojma o informatici (ni njegovi pomoćnici/stranački priležnici) pa onda to svatko rješava na svoj način, često istovremeno smiješan i žalostan.
"Hodor bre foobar"
Kr1stian

Post Postao/la Kr1stian »

Evo ga, napokon je krenulo! :hepihepi

http://tinyurl.com/bxfow27

NOT!
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Hahahaha! Ovaj kraj mi je najbolji:
Zanimljivo je i da kroz Program količinskog licenciranja Enterprise korisnici stječu i pravo neprekidnog i nesmetanog korištenja kupljenih licenci nakon isteka Enterprise ugovora, bez plaćanja ikakve naknade, ali bez prava koja proizlaze iz tehnološkog jamstva kao i bez dodatnih usluga i pogodnosti.
Kad istekne licenca imaš tu nevjerojatnu pogodnost da i dalje možeš koristiti licencirane proizvode bez plaćanja ikakve naknade - posve BESPLATNO (wou yeah!), ali bez ikakve potpore - dakle bez sigurnosnih nadogradnji. Treba to čitati kao: kad istekne licenca nemaš izbora nego je produžiti ako želiš zadržati i dalje barem neki nivo sigurnosti i stabilnosti svoje infrastrukture. Kome oni tim "pogodnostima" mažu oči?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Uvođenje slobodnog softvera nije i ne smije biti Linux vs Microsoft

Pročitajte obavezno, autor je predsjednik HULK-a.

http://www.rep.hr/vijesti/kolumne-komen ... soft/5419/

Znači ipak ništa.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

iv@n je napisao/la:Uvođenje slobodnog softvera nije i ne smije biti Linux vs Microsoft

Pročitajte obavezno, autor je predsjednik HULK-a.

http://www.rep.hr/vijesti/kolumne-komen ... soft/5419/

Znači ipak ništa.
To svi mi više-manje znamo. Jedini je problem što se godinama ništa ne radi da se to promijeni i uz ovakav mlaki stav vjerojatno ćemo i godinama koristiti vlasničke sustave. Ako već moraju sklopiti novu "tranšu" ugovora s MS-om i drugim proizvođačima, zašto ujedno ne prezentiraju i nacrt plana kako organizirati migraciju na slobodan softver? Uostalom, autor komentara propušta naglasiti važnost slobodnog softvera doli njegove "jeftinoće" što nikad ne bi ni trebao biti osnovni argument za migraciju. Također, ne znam zašto hvali "precjendnika" koji se žustro bori za zaštitu tzv. intelektualnog vlasništva što puno više šteti pokretima oko slobodne kulture i slobodnog softvera nego što im je koristila reklama za Ubuntu u njegovoj kampanji.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Tu moram kritizirati HULK koj je sa godinama više Hrvatska Udruga Ubunut Korisnika nego Hrvatska Udrguga Linux Korisnika. Premalo se trude i premalo rade na edukaciji i na popularizaciji. Sve te skupštine su fine i krasne no sve dok oni misle biti hodajući Ubuntu avatari i ne se pokrenuti i malo bolje potruditi ni ne mogu nešto više očekivati. Svatko ima onoliko koliko se sam potrudi.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

4ndY je napisao/la:To svi mi više-manje znamo. Jedini je problem što se godinama ništa ne radi da se to promijeni i uz ovakav mlaki stav vjerojatno ćemo i godinama koristiti vlasničke sustave.
Mlako, mlitavo, mlohavo. Te su mi se riječi motale po glavi dok sam čitao članak. Projekti, točke, referati, studije... Više odjeka ima jedan prdac od svih tih studija i dugogodišnjeg mlaćenja prazne slame.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Samo bi reko kako se i ja slažem s ovima iznad. Nema prave vizije i plana, samo forma bez energije. To me čudi jer sa mislio da su FOSS-ovci sušta suprotnost tome.
"Hodor bre foobar"
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Čitam i ne vjerujem, pa ova Vlada nije sposobna niti za najmanje stvari kao što je izrada web sajta, sretno nam onda bilo oko čitave priče u vezi migracije. :ljuti: Zar nisu mogli preko natječaja naći tvrtku koja će to odraditi u open source duhu, recimo WordPress. Imamo i mi svojih majstora dizajna, netko bi kvalitetnu temu brzo isheklao, a onda ostaje ostali, ujedno i najskuplji posao. Zanimljivo da je prvotni budžet trebalo biti skoro milijun kuna, da bi se spustio na nekih cca 200 tisuća.

Gov.hr: Kada središnji državni portal postane jeftina (a skupa) kopija
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Naišao na ovu službenu Vladinu odluku - pilot program uvođenja OSS softvera je u ministarstvu branitelja. Zanimljivo koliko ima tih dokumenata, odluka, rješenja... ako slučajno ubodeš PDF sken možeš doći do nekih informacija, žalosno što je takvo stanje. Znao sam otprije da su oni radili migraciju (član foruma je bio uključen), ali da će njihovo izvješće imati toliku važnost, to nisam znao.
Na temelju provedenog pilot projekta, Ministarstvo branitelja će za Povjerenstvo pripremiti izvješće o financijskom učinku te uočenim prednostima i nedostacima primjene programskog rješenja otvorenog koda u tijelima državne uprave
Odluka (PDF): http://t.co/zTJgO8AyHk
Odgovori