Piratska stranka

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Piratska stranka

Post Postao/la Grof »

Evo, na sceni se od relativno nedavno pojavila i Piratska stranka.
Iako joj je naziv relativno negativan, jer asocira na piratstvo, zapravo ima sasvim drugu konotaciju:
Inače, švedska Piratska stranka prva je piratska stranka osnovana u Europi, 1. siječnja 2006. godine, pod vodstvom Rickarda Falkvingea. Njezino ime izvedeno je od Piratbyran, organizacije koja se protivi intelektualnom vlasništvu. Članovi Piratbyrana su ranije osnovali BitTorrent stranicu The Pirate Bay. Grupa je odabrala "piratsku" oznaku, koja je bila upotrebljena od strane medija i filmske industrije u kampanjama protiv kršenja autorskih prava, kao pokušaj izbjegavanja negativnog značenja te riječi.

Eh sada, stranka se zalaže za sve ovo za što se zalažemo i sami: Sloboda znanja, softvera i formata. Protiv patenata, DRM-a i ZAMP-a. Za privatnost i sve one vrijednosti u koje i sami vjerujemo.

Osobno, osim samog imena i nekih stvari u vezi legalizacije droga (mada je po tom pitanju moj stav u kolebanju) koje mi se ne sviđaju, sve drugo je po mom ukusu.

Tim više što je jedan od kandidata za EU parlament i Ivan Voras (HROpenovac). Sve u svemu, nekako smo si bliski po stavovima.

Zanima me vaše mišljenje.
Abzeenth
Site Admin

Re: Piratska stranka

Post Postao/la Abzeenth »

Znam za njih već dugo (ipak nisu baš toliko novi), ali zadnji put kad sam im bila na sajtu nije izgledao ni približno tako dobro i sređeno, pa im evo plus za to :thumbs

Nisam nikad dobila poriv pridružiti im se, ali to je više do mene nego do nekog njihovog propusta. Mislim da je dobro da postoji takva opcija i kod nas. Koliko vidim, trude se držati korak sa sličnim strankama u drugim europskim zemljama, a stvari za koje se zalažu imaju smisla. Pitanje je samo koliko su Hrvati sposobni to prepoznati.
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Ako se misle baviti politikom u Hrvatskoj trebati će im nešto više od dobre volje i ispravnih stavova. Nadam se da su se pripremili na to.
Koliko janjetine može njihovo vodstvo izist?
Kako barataju stranim jezicima?
Jesu završili nešto iznad osnovne škole?
Koliko su diploma kupili po čovjeku?
Kakvog je imovinskog statusa rodbina?

Sori na spuštanju, ali mladi i pametni ljudi s ispravnim pogledom na život na žalost ne spadaju u Hrvatsku politiku.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Abzeenth je napisao/la:Znam za njih već dugo (ipak nisu baš toliko novi), ali zadnji put kad sam im bila na sajtu nije izgledao ni približno tako dobro i sređeno, pa im evo plus za to :thumbs

Nisam nikad dobila poriv pridružiti im se, ali to je više do mene nego do nekog njihovog propusta. Mislim da je dobro da postoji takva opcija i kod nas. Koliko vidim, trude se držati korak sa sličnim strankama u drugim europskim zemljama, a stvari za koje se zalažu imaju smisla. Pitanje je samo koliko su Hrvati sposobni to prepoznati.
Pa s obzirom da će kod nas zavladati apatičnost po pitanju izbora, jer više nitko s nikim nije zadovoljan iz čistog razloga što se stranke uopće ne pridržavaju tih svojih programa, mislim da bi Pirati mogli biti prepoznati i s te strane.

Uglavnom, ja bar znam koga ću slati u parlament, a i na lokalne izbore. ;)
Heisenberg

Post Postao/la Heisenberg »

Takodjer znam za njihovo prisustvo, a pobornik sam od samih pocetaka.
*napomena*
(nisam mogao dobiti clanstvo kad je osnovana stranka jer nisam bio punoljetan, tako da sam danas poslao prijavnicu)
Zadnja izmjena: Heisenberg, dana/u 28 ožu 2013, 11:06, ukupno mijenjano 1 put.
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Suko je napisao/la:Ako se misle baviti politikom u Hrvatskoj trebati će im nešto više od dobre volje i ispravnih stavova. Nadam se da su se pripremili na to.
Koliko janjetine može njihovo vodstvo izist?
Kako barataju stranim jezicima?
Jesu završili nešto iznad osnovne škole?
Koliko su diploma kupili po čovjeku?
Kakvog je imovinskog statusa rodbina?

Sori na spuštanju, ali mladi i pametni ljudi s ispravnim pogledom na život na žalost ne spadaju u Hrvatsku politiku.
Možda ne trenutno, ali definitivno spadaju u EU Parlament (ili tamo želiš vidjeti ovu našu Arlaušu - pipl-mast-tras, odnosno njezinu svitu).
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Apsolutno podržavam mlade, pametne i sposobne ljude!
Nadam se da će se uspjeti izboriti za svoje prisustvo u našem saboru. U EU parlamentu bi bilo krasno kad bi imali ljude koji drže do svojih principa a ne do rasprodaje Hrvatske, međutim sumnjam da će im to uspjeti.
U svakom slučaju, podržavam stranku iako mislim da u našem primitivnom društvu njihov potencijal neće biti niti približno shvaćen.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Suko je napisao/la:Apsolutno podržavam mlade, pametne i sposobne ljude!
Nadam se da će se uspjeti izboriti za svoje prisustvo u našem saboru. U EU parlamentu bi bilo krasno kad bi imali ljude koji drže do svojih principa a ne do rasprodaje Hrvatske, međutim sumnjam da će im to uspjeti.
U svakom slučaju, podržavam stranku iako mislim da u našem primitivnom društvu njihov potencijal neće biti niti približno shvaćen.
Zato treba glasovati, pa će se vremenom i kod nas promijeniti javno mnijenje. Najgore je ne učiniti ništa.
Bio sam jako u pitanju za koga uopće više ikada glasovati u ovoj zemlji. Drago mi je da se otvaraju ovakve opcije koje nude direktnu demokraciju (Pirati, ZA____GRAD)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ja cu radije iskoristiti svoj glas za jace igrace. Imam potencijalne kandidate. Nadam se da me nece iznevjeriti.
Piratima svakako drzim fige.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Suko je napisao/la:Ja cu radije iskoristiti svoj glas za jace igrace. Imam potencijalne kandidate. Nadam se da me nece iznevjeriti.
Piratima svakako drzim fige.
A, ne. Meni je dosta kojekakvih igrača koji igraju po istim principima demokracije kao do sada. Meni je tog sustava dosta. Glasam jedino za one koji podržavaju drugačiji demokratski sustav. Ovo do sada se već 20 godina pokazuje kao promašajem... ;)

Rađa se neko novo doba, dolaze ljudi sa svježim idejama i novim sustavom odlučivanja. Meni to daje tračak nade...
Odgovori