CrossOver Games 7.2.0

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

CrossOver Games 7.2.0

Post Postao/la iv@n »

To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
ziko

Re: CrossOver Games 7.2.0

Post Postao/la ziko »

ne svidja mi se to sto citam u zadnje vrijeme, cini mi se da sam za vec par proizvoda za linux vidio da se placaju.... da nebi to polako postalo komercijalni trend kao i windows platforma???
mišljenja???
Software is like sex... it's better when it's free :D (Linus Torvalds quote)
:snoozer:
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

ziko je napisao/la:ne svidja mi se to sto citam u zadnje vrijeme, cini mi se da sam za vec par proizvoda za linux vidio da se placaju.... da nebi to polako postalo komercijalni trend kao i windows platforma???
mišljenja???
Bez brige..... ;)

Otvorena zajednica bila je i bit će svjetski fenomen koji funkcionira i ne može se ugasiti, kao i umjetnost. Ne možeš umjetniku zabraniti da se izrazi. A otvorena zajednica jednostavno motivira ljue da se kreativno izraze na raznim poljima i to bez pardona podijele s drugima.
ziko

Post Postao/la ziko »

ja se iskreno nadam da je to tako, al zanimljivo je kako si uzeo usporedbu open suorce i umjetnosti, jer bar po mom misljenju bi se hardverski dio IT mogao usporediti sa znanoscu, a softwerski dio sa umjetnoscu :mrgreen:
al pazi sad, recimo da je muzika tj glazba umjetnost, to je ona bila i jos uvjek je, ali pocetkom 20 stoljeca sa izumom radija(neznam kad je radio izumljen al mi se cini da ga je obicni puk poceo tada malo vise koristiti) a kasnije za izumom medija za simanje zvuka glazba se pocela naglo siriti... i sta se desilo, poduzetni ljudi (citaj pohlepni menadzeri) su smislili nacin kako zaradit na tome i da skratim pricu danas imam jednu veliku hrpetinu smeca i jako je tesko naici na neki kvalitetni band (pogotovo ako ste ograniceni na slusanje preko radija tv-a i kupovanje u cd-shopovima, skidanje preko neta se nebi trebalo brojat jer je ilagalno...) jer su jednostavno zatrpani onim sto se bolje prodaje, a da problem bude jos veci glazba se danas ne prodaje zbog kvalitete nego marketinga, znaci promocije i bljestavila, tako da oni mali, ali kvalitetni nece proc ako nisu bljestavi, a ako se puste u ruke nekom menadzeru odma ce izgubit svoju kvalitetu jer ce ih ovi ogranicavat svojim idejama o onome sto bi se masi trebalo svidjet (jer se ovdje cilja na masu tj zaradu)...
e sad sam malo ugnjavio sa tim, al poanta je da to nije slucaj samo glazbe kao vida umjetnosti, vec je to jedan trend koji je vec odavno pojeo i film, a polako nagriza i ostale oblike, poput recimo kazalista.... (no to je vec druga prica)
sad mene zabrinjava da se to nebi pocelo desavat i u ovom cyber svijetu a mislim da se polako desava (pogledajte samo sve te reklame na portalima i cak video servisima!!!)...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ajd da ne kvotam.....

Tako dugo dok je otvorenoj zajednici bitna sloboda (sloboda prije profita!) tako dugo će stvari štimati. Promijeni li se kolektivna svijest zajednice i ona se surva u profitnu gramzivost tog trenutka je za nju sve gotovo...

No smatram da otvorena zajednica ima veću "kritičnu masu" i bolje je povezana u jedan kolektiv (naravno zahvaljujući internetu, brzom internetu) da se i dalje sama održava, a njezini dijelovi koji potpadnu pod "fini miris novca" jednostavno otpadnu od nje kao kakvi bolesni ili odumrli dijelovi ne oštetivši je mnogo.

Zapamti da je mnogim umjetnicima njihovo izražavanje i jedini izvor prihoda, pa su s time i podložniji takvim "grijesima", a i puno su manje povezani.

Ima još nešto:
Ako uspoređuješ recimo nekog slikara, kipara i sl. sa nekim "pjevačima i pjevačicama", a jedno i drugo spadaju pod umjetnike, uočiti ćeš ogromnu razliku u njihovim obrazovanjima.
Što želim reći, što si manje obrazovan to je s tobom lakše upravljati i lakše podliježeš "mirisu novca" kao jedinoj satisfakciji.
Otvorena zajednica (kao kolektiv) je na visokom stupnju obrazovanja jer joj upravo to obrazovanje i treba za njezin rad.
ziko

Post Postao/la ziko »

slazem se s tobom, stoji sve sto si napisao... jedino mislim da nam se misljenja razilaze u pogledu na buducnost, pri tome mislim da sam ja malo pesimisticniji, al to ne znaci da nema kod mene mjesta optimizmu :mrgreen:
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

A koje komplicirane analogije...

Recimo Stallman uspoređuje softver s kuharskim receptima.
Kuharski recepti se:
1) mogu pripremiti za bilo koju prigodu
2) kuhar zna sve sastojke i može ih promijeniti, recimo staviti više soli
3) možete recept dati susjedu ili prijatelju
4) možete objaviti kuharicu svojih recepata koje ste dobili tako da ste pormijenili neke originalne recepte i tako obogatiti zajednicu s novim receptima koji će se vjerojatno dalje modificirati

(to su inače 4 osnovne slobode slobodnog softvera)

A što se tiče open source zajednice - ona funkcionira na istom principu kao i znanstvena, pa mislim da ne treba tražiti dalje... na umjetnost? :misli
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
ziko

Post Postao/la ziko »

onda treba naucit kuhat i sami sebi skuhat rucek :D
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

4ndY je napisao/la: A što se tiče open source zajednice - ona funkcionira na istom principu kao i znanstvena, pa mislim da ne treba tražiti dalje... na umjetnost? :misli
Da, ali više ljudi poznaje kako funkcionira zajednica umjetnika, nego ona - znanstvena! ;)
Odgovori