što se tiče micanja lunchera si u pravu, eh izgleda da nisi oprobao Unity pa ne znaš kako štedit prostor, naime ta lijeva traka odnosno luncher je kao i donja traka u drugih UI-a tj služi za pokretanje programa, kretanje između prozora upaljenih programa, a i tu je dash ... gornja traka je ta traka što štedi prostor, na njoj se nalazi tray i glavni menu upaljenog programa kao i buttoni za gašenje, minimiziranje i povećavanje/smanjivanje trenutno upaljenog programa i to je ta stvar koja uštedi prostor ... slikaj chrome dok je upaljen na gnome-u, xfce-u, ... i primijetit ćeš da u principu oni imaju dvije trake, onu donju od OS-a i onu gornju od programa što je na malim ekranima kod surfanja ono što me živcira, da znam da je tu fullscreen mode ali ne volim ga koristitibarab4 je napisao/la:Baš danas čitam u onom časopisu Libre o Unityu i kako on to kao štedi prostor. Ne kužim, ima traku gore i traku desno koju ne moš maknut, dok 90% OS-ova ima samo jednu traku, što će reći da Uniti koristi više prostora na trake nego ostali. Nadam se da će uspjeti financirati telefon. Skoro sam došao u napast da ga kupim, no fali mi malo objašnjenja u kolikoj mjeri može zamjeniti moje stolno računalo, budući da će vjerojatno imati ARM procesor, tj. oću moći snimiti aplikacije koje sad koristim (LO, eclipse, ...).anteprimorac je napisao/la:Vidim netko blati Unity, hej Unity po defaultu sexy izgleda ... nezz za vas ali meni je to bitnojoš uz to štedi zauzetost ekrana ... ne bih se petljao u ostale dijelove Ubuntu-a ali kod mene super radi, samo bih pohvalio dizajnere iz Canonicala jer su definitivno najbliži onima u Apple-u ... eh da jeste li znali da je Ubuntu u verziji 13.04 izbacio mnoge touchpad gestures i ne žele ih vratiti jer kao to ostaje samo za touchscreen-ove
Why Shuttleworth is important to desktop Linux
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
anteprimorac
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Why Shuttleworth is important to desktop Linux
Cijeli koncept oko Unitya, boje i ikone, te filozofija "jedna aplikacija u jednom trenutku" izuzetno me podsjeća na Appleov OS X.
Hm, ja moram priznati da mi se sviđa sistem "jedna aplikacija u jednom trenutku", ali uz kvalitetan alt-tab 
Sad imam Gnome3, koristila sam dugo i Unity i više mi paše takav sistem nego probiranje kroz menije i prečace na sve strane. Osim nekoliko aplikacija, većinu njih cijelo vrijeme držim maksimizirane i alt-tabam do onog što mi treba, kad mi treba.
Sve ovisi o tome što čovjek radi, kako radi i kako si organizira računalo.
Sad imam Gnome3, koristila sam dugo i Unity i više mi paše takav sistem nego probiranje kroz menije i prečace na sve strane. Osim nekoliko aplikacija, većinu njih cijelo vrijeme držim maksimizirane i alt-tabam do onog što mi treba, kad mi treba.
Sve ovisi o tome što čovjek radi, kako radi i kako si organizira računalo.
Those who stand for nothing fall for anything.
Ljudi kojima sam ja do sada instalirao Xubuntu čuli su ponešto o linuxu ali o njegovoj povijesti ne znaju baš ništa, baš kao ni o načelima FLOSS-a. I oni to nisu ni dužni znati: oni samo žele da mogu koristiti svoj kompjutor.jurastublic je napisao/la:“They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety (ili convenience u ovom slučaju), deserve neither liberty nor safety.” - Benjamin Franklin.Što se krije iza svega, tko je moralniji a tko nemoralniji, da li ljudi koji stoje iza Ubuntua i raznih ubuntoida doprinose ili ne doprinose zajednici linuxaša, da li oni zabijaju svima nož u leđa ili ne zabijaju, da li kradu gdje stignu, mene se to kao običnog malog korisnika ne tiče. Ja samo znam da meni na ububntoidima sve odmah radi, bez ikakvih problema. I tu je kraj priče.
Da svakom od njih prvo dam test od 100 pitanja o linuxu i FLOSS-u, pa ako odgovore točno na manje od pola pitanja da im kažem da nisu dostojni koristiti linux?
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
(If it ain't broken, don't fix it)
BINGO!iStop je napisao/la:Ljudi kojima sam ja do sada instalirao Xubuntu čuli su ponešto o linuxu ali o njegovoj povijesti ne znaju baš ništa, baš kao ni o načelima FLOSS-a. I oni to nisu ni dužni znati: oni samo žele da mogu koristiti svoj kompjutor.jurastublic je napisao/la:“They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety (ili convenience u ovom slučaju), deserve neither liberty nor safety.” - Benjamin Franklin.Što se krije iza svega, tko je moralniji a tko nemoralniji, da li ljudi koji stoje iza Ubuntua i raznih ubuntoida doprinose ili ne doprinose zajednici linuxaša, da li oni zabijaju svima nož u leđa ili ne zabijaju, da li kradu gdje stignu, mene se to kao običnog malog korisnika ne tiče. Ja samo znam da meni na ububntoidima sve odmah radi, bez ikakvih problema. I tu je kraj priče.
Da svakom od njih prvo dam test od 100 pitanja o linuxu i FLOSS-u, pa ako odgovore točno na manje od pola pitanja da im kažem da nisu dostojni koristiti linux?
Manje od pola? Mora znati odgovore na 84% pitanja, i to odgovoriti na njih BINARNO.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- jurastublic
- Spol: M
Ljudi nisu dužni znati kako ispuniti poreznu prijavu. To ne znači da neće snositi posljedice ako to pravilno ne naprave. Ako možeš, pokažeš im šta treba da ne dođu u probleme. Tako i ljude kojima instaliraš windowse ili linux ukratko upoznaš s osnovama, da znaju da mogu birati da ne budu špijunirani i ograničavani, pa neka sami odluče kako će dalje. Ako imaju stav poput tebe, "baš me briga što je roba ukradena ako mi se sviđa, pa ću kupiti od lopova", onda za njih vrijedi ono što je Benjamin Franklin rekao, sami su si krivi ako budu i sami pokradeni jednog dana. Te krađe, špijuniranje itd., samo površno izgledaju kao da te se ne tiču, u stvari dugoročno utječu na sve, tako i na tebe. A ako ne znaš da problem postoji ili ako se praviš da problem ne postoji, ne samo da neće nestati, već postaje veći za jednu osobu. Kako kaže onaj iz Matrixa, "ako nisi jedan od nas, onda si jedan od njih".iStop je napisao/la: Ljudi kojima sam ja do sada instalirao Xubuntu čuli su ponešto o linuxu ali o njegovoj povijesti ne znaju baš ništa, baš kao ni o načelima FLOSS-a. I oni to nisu ni dužni znati: oni samo žele da mogu koristiti svoj kompjutor.
"Hodor bre foobar"
Dobro, i što si joj odgovorio kad te pitala što je to "opensource"?iStop je napisao/la:
BINGO!Prije koji dan sam spomenio riječ "opensource" i sestra me je pitala što je to. Zaboravio sam da ona koristi "linux" jer može na njemu raditi sve što i na windowsu i voli gnome shell, za koji je inzistirala da instaliram na njen laptop.
Od kud vam ta priča da Unity gura filozofiju "jedna aplikacija u jednom trenutku"?
Vrlo si blizu glavnoj istini, samo što je Matrix mnogo širi od pukog špijuniranja i krađa i zove se - današnji neo-liberalni kapitalizam. To ti je glavni Matrix ovog svijeta, pa je shodno tome šteta nekome tko se za Linux zainteresira ne ponuditi one dvije čarobne pilule. Budemo li samo ljude navlačili na Linux ili im pomagali oko Linuxa, a bez stavljanja bube u uho - što iza njega stoji, onda propuštamo važnu i dobru priliku kako bi se FLOSS širio.jurastublic je napisao/la: Te krađe, špijuniranje itd., samo površno izgledaju kao da te se ne tiču, u stvari dugoročno utječu na sve, tako i na tebe. A ako ne znaš da problem postoji ili ako se praviš da problem ne postoji, ne samo da neće nestati, već postaje veći za jednu osobu. Kako kaže onaj iz Matrixa, "ako nisi jedan od nas, onda si jedan od njih".